Íme példaként a CoD 3 gombkiosztása (épp ez került először a kezembe,a polcról).
Úgyis FPS.
FORWARD = ANALOG L UP
BACKPEDAL = ANALOG L DOWN
MOVE LEFT = ANALOG L LEFT
MOVE RIGHT = ANALOG L RIGHT
STAND/JUMP = A
CROUCH = B
PRONE = HOLD THE B
LOOK UP = ANALOG R UP
LOOK DOWN = ANALOG R DOWN
LOOK LEFT = ANALOG R LEFT
LOOK RIGHT = ANALOG R RIGHT
ATTACK = RIGHT TRIGGER
AIM DOWN THE SIGHT = LEFT TRIGGER
MELEE ATTACK = CLICK ANALOG R
RELOAD WEAPON = X
SWITCH WEAPON = Y
THROW SMOKE GRENADE = L
THROW FRAG GRENADE = R
BINOCULARS / HOLD BREATH = CLICK ANALOG L
SHOW OBJECT = BACK
USE = X
Talán a YouTube-on láttam,de nem biztos. De már egy ideje,nem tegnap.
Lehet a pécés racingokat prímán irányítani PC-s kontrollerrel is.
Én is épp az autóversenyek miatt vettem egy Saitek P990 Dual-Analog joyt. Királyság.
A kormányokkal az az egy gondom,hogy állandóan elő kell kotorni,összerakni,vacakolni vele.
Itthon is van egy Logitech Formula Force,de már vagy fél éve nem használtam.
Pedig tényleg jó dolog. Főleg az erővisszacsatolás.
A ToCA 3 príma vele,meg a Race07 is. Többire nem emlékszem.
De a Rally játékokhoz nem jött be. Se az Xpand-hoz,se a Colin-hoz.
Focis játékot elképzelni se tudom,hogyan lehet nyomatni PC billentyűzettel...
Na ja. Ki PéCé-s gyerek,ki meg Konzolos gyerek.
Persze. C,mint Crouch.Igaz? A SPACE meg az ugrás,tudom. Csak úgy leírtam. Sarkítva.
Nem a kamerakezelés irreálisan gyors (valószerűtlen) a PC fps-ekben,hanem a fordulás sebessége.
Tény és való,PC-n sokkal precízebb a célzás (egérrel,ugye) és kontrolláltabb a nézelődés.
De épp ezért kell a konzolokhoz más beállítást használniuk a programozóknak.
Méghogy nem rángathatjuk a kamerát,harc közben?
Amikor minden irányból jön az ellen pl. a Painkiller-ben vagy a Doom 3-ban?
Tudom egy verseny játékot kormánnyal a legjobb vezetni na jó mondjuk egy NFS-t el lehet bill.-tel és kontrollerrel is. A focis játékok nagyon tutik rajta azt tudom(már mint kontrolleren).
Úgy NEKEM nehézkes a konzolos irányítás mert mint megírtam én PC-s gyerek vagyok.
Lehajolás azt nálunk a C gombbal oldjuk meg ,vagy még az egérrel lejjebb visszük a kamerát
Hogy nem túl valóság hű a kamerakezelés PC-n?? Hát eddig ezen nem gondolkoztam el ,de így vissza gondolva mikor harcolunk akkor nem rángathatjuk össze vissza az egeret irreálisan gyorsan mondjuk igaz ,hoyg ez lehetséges.
Ja betudnád mutatni ,hogy az XBox kontrolleren rendszerint mit mire használtok mert én néztem róla egy képet (már mint a kontrollerről) és három kezes megoldásnak tűnt
Nos, a változtatott irányítás azt takarja,hogy a konzolos FPS-ek lassabbak,mint a PC-s társaik.
Pont az irányítás metódusa miatt.
Pl. sok pécés fps-ezés után visszaültem a PS2 elé, KILLZONE-ozni.
Annnnyira béna voltam,hogy 20 perc után kikapcsoltam a gépet,úgy felidegelt.
Szerintem lényegesen életszerűbb,hogy nem 20G-vel fordulsz 90fokos jobbkanyart,hanem EMBERI tempóban.
Persze a pécés irányítás kalibrálásakor lehet állítani a kontroll érzékenységén (általában a konzoloknál is),
de a különbség akkor is szembetűnő.
Nemrég láttam épp egy CoD4 videót.
A képernyő két félbe volt osztva. Az egyiken a PC futott,a másikon az X360-as. Igazából csak a graf-ot akarták szemléltetni vele.
De nagyon jól látszott a tempó és a vezérlés beli differencia. Ég-föld a különbség.
A konzolos irányítás NEM nehézkesebb,hanem csak lasabb.
Ezt a véleményem tartom,akár tetszik egyeseknek,akár nem.
Lassabb,de nem bénább,nem megszokhatatlan. Egyszerűen konzolos.
(Mint az a bizonyos "PÉCÉS GRAFIKA",ahogy emlegetni szokták)
De ne feledd el,hogy nem csak FPS-ek léteznek.
Szerintem kész öngyilok pécén gombokkal autóversenyezni (vagy egérrel,pffff.....),esetleg platformert játszani.
És pont a pécés -jóval érzékenyebb- kontroll miatt túl érzékenyek a TPS gamék is számítógépen.
Annó pl. a Bloodrayne 2 PC verzája az őrületbe kergetett,míg az XBOX-os fantasztikusra sikeredett.
Hiába volt a graf. szempontjából gyatrább...
De mindez igaz pl. a két legutóbbi TombRaider epizódra is.
Konzolon taroltak,pécén meg csak úgy ott voltak,mert muszálj volt arra is kiadni (gondolom,finance okokból).
Akinek 10+x számú nyúlvány (pl. ujj) van a kezein, az csak küszködjön az egyszerre-nyomom--a-CAPS LOCK+W+H-kombót,hogy
lehajolhassak. (na jó,ez csak sarkított példa volt)
Ám mindenképp toleránsnak kell lenni és hagyni, hogy mindenki maga dönthesse el,mi tetszik neki és mi nem.
Én is csak a saját véleményem írtam le,némi tapasztalatra alapozva.
MongooseNX71 na nálam ez pont fordítva van. Világ életemben PC-s voltam és amikor egyszer konzolon próbáltam a Quake 2-t (nagy FPS húszár vagyok) olyan megalázó volt mikor kérdem a haveromtól mi a francot nyomjak ,hogy fel másszak a létrán??
Amúgy nekem az egér hiányzik. Amikor pl. néztem CoD4 gameplay-t(konzol) és hát jól mozgott a gyerek ,de voltak részek amikor szívtam a fogam és mondtam miafrancért nem viszi lejjebb a kamerát?? Hát a nehézkes irányítás miatt. Az egérrel mindig betudom lőni a nekem meg felelő nézett. Ja és mint mondtam billentyűzethez vagyok szokva és nekem simán meg fel az ,hogy a futáshoz, gyalogláshoz, lopakodáshoz, más más gomb kell.
Szóval van akinek így tetszik van akinek úgy tetszik azaz tanulta meg.
Ja valahogy nem tudnád körül írni ,hogy milyenek is ezek az át változtatott irányítások??
Ja és bár engem a vibráció annyira nem nyűgőz le ,de azt be kell látszom ,hogy sokkal kényelmesebb egy fotelben, kanapén netán ágyban feküdni mint egy székben ülni hosszú távon.
Igazad van, mint pl: A Medal of Honor Airborne is jó játék és élvezetes joystikal játszani vele a Halo 3-mat még nem probáltam ki, de biztos jó.Még sok játék van amit ki akarok probálni, csak az a baj hogy a pénz nem tapsra terem Pedig jó lenne egyet tapsolnák azt az asztalomon lenne egy 20 ezres.
1250FT havonta. Ajj nagyon komolyan elgondolkoznék egy Xbox vásárlásán ha bevezetnék azt az elképesztő atom fizikusok által kigondolt dolgot. Hogy mi az?? Lehessen billentyűzettel és egért csatlakoztatni a konzolhoz ,hogy tudjak FPS RTS-t és GTA-t irányítani. Ha meg nézitek Darths ott írja néha körülményes a célzás ezzel a nagyon bonyolult dologgal nem lenne az.
Amúgy ezt dollárban vagy miben kéne akkor befizetni??
BoKK írta:
Lehessen billentyűzettel és egért csatlakoztatni a konzolhoz ...
...Ha meg nézitek Darths ott írja néha körülményes a célzás...
1. Egér+bill. csati lehetőség van. Valami plusz talakítót kell beboltolni hozzá. Majd utánalesek,mi van.
Annó már a SEGA DC-hez is lehetett,meg a PS2-höz is. A nextgen X360 és PS3-nál pedig alap elvárás volt.
2. A célzás nem körülményes,mert a konzolos FPS-ek meg RTS-ek rendszere át van alakítva, a PC-s tesóikhoz képest.
Nem mondom,szokni kell,de szerintem sokkal kényelmesebb és hangulatosabb is a kontroller ravaszát nyomkodni,
mint az egérrel kattogni ezerrel. És ehhez még hozzájön a fegyver rezgését imitáló vibráció a joy-ból,ami egéren nem igazán adott.
Miként lett volna atomkirállyá a GoW vagy a HALO, ha körülményes lenne benne a célzás?
A jó kontroll legalább olyan fontos,mint a korrekt graf,nem ?!
Én pl. '96-ban kezdtem konzolozni,még a PSX-el és csak két éve van PC otthon.
Mire megszoktam az egeres célzást,meg az A-W-S-D mászkálást,pfffff....bénázok most is néha ezerrel.
Gondolj csak bele,a PC billentyűivel mész,igaz? Lenyomod,gyalogol. Mellé nyomsz pl. egy SHIFT-et,fut. Kész,ennyi.
Konzolon meg ott van erre az analóg kar. Kicsit nyomod,lopakodik. Közepesen,akkor sétál. Előre tolod teljesen,rohan.
És mindezek közt vannak az átmeneti állapotok is még. Persze,csak ha odafigyuztak rá a gyártók.
Mert sajna ez nem minden gámánál van így...
3. Az előfizut kiválthatod az XLIVE oldalán is,bankkártyáddal,elektronikus tranzakcióval (PayPal).
De nem mindegy,milyen fajta kártyát használsz. Oda van írva,milyen jó. (pl. VISA CLASSIC,AMEX,stb.)
Tehát a pénzed forintban átváltva csorog le a karidról.
Néha lehet itthon (Mo. -on) is kapni előfizu-kártyát,amit ha megvettél,a kódot kell róla bepötyögni és kész.
(pl. MediaMarkt,Saturn is árul ilyent,néha)
Bokk: Én is Xbox 360 elött azt hittem hogy nagyon nehéz lessz majd játszani az Xbox-os koltrolal de belejötem és meg változott a véleményem, mert szerintem könnyű.
X360-at köthetes hagyományos (CRT) tévéhez. Ott is mindenképp a kimondott SCART kábel a nyerő.
Mert amit a géphez adnak,az nem teljes kiépítésű,csak a csatlakozó kompatibilitás miatt van.
Tehát valódi SCART-kábel kell,nem csak SCART-csatlakozós TV-kábel.
Ez sokat dob a képminőségen,de semmiképp nem lesz HD élményben részed.
Csak a színek szebbek lesznek és a kép jóval kontúrosabb.
(pl. el tudod olvasni a kisebb számokat és betűket)
Ám aki már látta egyszer is a boxot HD-tévén (akár csak 720p -ben),vagy monitoron,az mindenképp csalódni fog a sima tévé
nyújtotta látvnyban.
Szerintem egy akármilyen 19colos CRT monitor,HD-VGA -kábellel a 360-asra kötve léptékekkel szebb képet ad és
nem túl sok plusz kiadás. (kábel = 3-4ezer HUF)
Csak az a lényeg,hogy a hangot ki tudd küldeni valahová. Pl. ideális a pécé hangszóróira. (egy stereo vagy quadro rendszer bőven jó)
Az én kiépítésem ilyen:
x360 -> HD-VGA kábel ->KVF Switch -> Samsung Syncmaster 900p CRT monitor (gaming 1240:1028 -ban)
A switch nem fontos,csak azért van,hogy ne kelljen a monitor hátúljában cserélgetni a VGA-kábeleket,hanem egy kapcsolóval
eldöntsem,melyiket tegyem ki a moncsira.
Persze akinek több bemenetes (D-SUB) monitora van,szintén hanyagolhatja a switch-et.
A dolog jól műlködik TFT monitorral is (próbáltuk ASUA,ACER és SAMSUNG TFT-n,de ott is javallott minimum a 19colos méret,
és nagyon nyerő ha 16:9-es és még saját hangszórója is van (mint pl. az ASUS-nak)
De a TFT-monitoron való játéknál is fontos az,ami a PC-s játékok esetében.
Éspedig hogy a képfrissítés igen fürge legyen. Mindenképp 4-5 ms alatti !
A hang a VGA-kábel RCA-kimenetein át 3mm-es jack átalakítóval megy a PC hangfalszett erősítő egységébe (mélynyomó).
Ott is kapcsoló dönti el, mi muzsikáljon (BOX vs. PC)
1250FT havonta. Ajj nagyon komolyan elgondolkoznék egy Xbox vásárlásán ha bevezetnék azt az elképesztő atom fizikusok által kigondolt dolgot. Hogy mi az?? Lehessen billentyűzettel és egért csatlakoztatni a konzolhoz ,hogy tudjak FPS RTS-t és GTA-t irányítani. Ha meg nézitek Darths ott írja néha körülményes a célzás ezzel a nagyon bonyolult dologgal nem lenne az.
Azt kell mondjam,a GOLD csak akkor éri meg,ha már egy gaméban profinak érzed magad.
Pl. FORZA 2-zni kezdőként kész öngyilok kimenni a netre és csak csalódni fogsz.
Egy új gaméval kicsit jobb a szitu,mert ott még mindenki "kezdő" és nincs sok topasztalata.
Szóval a gold csak és kizárólag az online gaminggal nyújt többet SEMMI MÁSSAL NEM !!!!!!
Ezért valóban csak HC-gamereknek javaslom.
Amúgy ha megnézed az éves 15ezres előfizu-díjat,az hónapokra lebontva egyáltalán nem vészes. Csak egyszerre tűnik annak...
Helo azt kérdezném valakítől aki ért valamennyire hozzá hogy CRT tv- re (72 cm 100hz SAMSUNG) rá lehet kötni X BOX 360 -t, meg hogy ha rá lehet , akkor milyen grafja lessz?
Én értem nyugi ,de azért egy kérdést mert én aztán a fogamhoz verem a garast. Megéri a pénzét a GOLD?? Ja és a multin kívül elérhetővé tesz még valamit??
Multi az interneten át (online multiplay gaming) = CSAK GOLD ELŐFIZETÉSSEL, PÉNZÉRT (den az első 30 napban ingyen)
Multi otthon (offline multiplay gaming) = TÖK INGYÉÉÉÉ,ODAHAZA MEGOLDOD
(ha van másik box a közelben (pl. haver),vagy legalább 2 kontroller egy géphez)
Máskülönben mi a bánatért lehetne 4 joyt csatlakoztatni egyetlen X360-ashoz?
Pl. príma offline multi élmény a kooperatív játék (pl. Halo) vagy egy autóverseny (itt a képernyő kétfelé osztódik vízszintesen és mehet a race, mindenki a saját kocsijával)
No,ki nem vágja még ?
megj.: gyanítom,a GTA4-ben az online multi élvezetesebb lesz,mint az offline (már ha 1általán lesz olyan benne).
Úgyhogy nyomás előfizut váltani,aztán gyilok egymást,halomra...
Hát nekem silverrel nem viszi multiban a COD 4-et, meg semmi más játékot szal gold nélkül nincs multi élmény.(igaz nem minden játékomat próbáltam ki multiban)
Pedig a gta 4-et kipróbálnám multiban
Miért,kivel / mivel lehet még online játszani?
Hát épp ez a lényege !
Hogy nem otthon,egyedül,a gépi ellenfél / ellenfelek ellen játszol,hanem hús-vér emberek,emberi gondolkodásmóddal,
emberi sokszínűséggel ülnek a drót másik végén és őellenük mérkőzöl meg.
Ám lehet "multizni" offline (hálózati kapcs. nélkül) is.
Mondjuk 2 (vagy több) gépet összekötve helyi hálózatba = LINKELVE
Vagy 1 gépen,1 megjelenítőn ( TV,HDTV,MONITOR) két vagy több irányítóval,több részre osztott képernyőn "multizni".
(pl. FPS vagy autóverseny)
De ha már offline "multizol",akkor meg hogy jön a képbe az XLIVE ???
Pláne az,hogy még fizess is érte?
Ha veszel boxot és regisztrálod (azt az adott gépet először),akkor jár hozzá 30 nap díjmentes GOLD szolgáltatás. Utánna megkérdi,hogy folytatod-e és előfizetsz (havi,negyedéves,féléves és éves lehetőségnél az éves kb. 12-15ezer HUF),vagy pedig autómatice visszadob SILVER-be.
A GOLD-nál játszhatsz online,a SILVER-rel nem. Ennyi a különbség.
Amúgy mindkettő tartalmazza:
- ingyenes és fizetős letöltéseket (demók,játékok,kiegészítések,filmek,zenék,témák a boxhoz)
- közösségi oldal szolgáltatásait (akár videó telefon,hangkommunikáció vagy msn-szerű üzenetküldés)
- játékosprofil vezetését (játékospontok,barátlista,stb.)
A nem ingyenes tartalmaért MS-Pontokkal kell fizetni.
Ezt vagy pay-pal rendszerben oldod meg,vagy veszel egyfajta feltöltőkártyát és az azon lévő kóddal töltöd meg a buxádat.
Pl. egy játék (pl. GEOMETRY WARS,ZUMA,PUZZLE QUEST,vagy hasonlók) 400-800 MS-pontba kerülnek.
Nagyjából 4000 MS-pont 12ezer forintért kapható meg. (nem összekeverő a játékospontokkal !!!)
Magyarországon hivatalosan nem kapható MS-pont feltöltő kártya,de néha-néha fellelhető pár,1-2 üzletben.
Én pl. nemrég vettem a TeszVesz-en 10ezerért 4000pontot,ami igen olcsónak számít...
verza 1. X360 ethernet-kábellel a modembe,az meg a falba. Ha a pécét akarod használni,kihúzod a boxot,bedugod a pécét.
(macerás,de 1szerű)
verza 2. X360 ethernet-kábellel routerbe,pécé ethernet kábellel a routerbe,az meg a modembe,onnan meg a falba.
(praktikus megoldás,de nem mindegyik router szereti a 360-ast,tehát kicsit lutri)
verza 3. X360 ethernet-kábellel a pécébe,pécé a modembe,az meg a falba bele.
(ez a legjobb talán,csak két hálókártya kell a pécébe)
Szabad a vásár...
u.i.: esetleg gazdag pistike vehet a boxhoz wifi-átalakítót (vagy mit) aranyárban (kb.10+ ezeréert) és akkor az otthoni wifihálóra csatlakozva ugrik a netre,a 2.verza szerint.
(ezt még nem próbáltuk,de állítólag mülkszik)
A szerkesztőségi anyagok vírusellenőrzését az ESET programcsomagokkal végezzük, amelyet a szoftver magyarországi forgalmazója, a Sicontact Kft. biztosít számunkra.