Ahogy minden évben, úgy 2020-ban is a The Game Awards zárta az esztendőt, mint az év utolsó nagy videójátékos eseménye, ahol ezúttal is kaptunk néhány komolyabb újdonságot. Bemutatták az új Mass Effect első, rendkívül hangulatos teaser videóját, jelen volt az új Dragon Age is, de bejelentették többek között a Perfect Dark visszatérését, illetve a Dead Space szellemi örökösét is.

the-callisto-protocol-bemutato-01.jpg

A rengeteg trailer és bejelentés mellett volt egy díjátadó is persze, ahol a The Last of Us Part 2 mindent vitt, Az Év Játéka titulus mellett további hat kategóriában is győzedelmeskedni tudott. Egynél több díjat vihetett még haza a Final Fantasy 7 Remake, a Hades és az Among Us is.

Eljött a nap, amire egész évben vártunk, decemberben ugyanis végre megjelent a Cyberpunk 2077, egy utolsó meglepetés azonban maradt még a CD Projekt RED tarsolyában, méghozzá egy igencsak kellemetlen: kiderült, hogy az előző generációs változatok szörnyű állapotban jelentek meg. A helyzet olyan súlyosnak bizonyult, hogy a Sony és a Microsoft napokon belül eltávolította a játékot a digitális áruházukból, a felhasználóknak pedig elkezdték visszafizetni a játék árát.

Érdekes fordulatot vett a Codemasters felvásárlásának története is, hiába tűnt ugyanis úgy, hogy a brit kiadó-fejlesztő és a Take-Two között megtörtént a megállapodás, decemberben egy harmadik fél is belépett a képbe az EA személyében. Ők 1.2 milliárd dollárral kontráztak rá a Take-Two korábbi 700 millió fontos ajánlatára, nem kizárt azonban, hogy hamarosan újabb ellenlicit érkezik.

Több mint egy éve már annak, hogy elstartolt a Google játékstreamelős szolgáltatása, a Stadia, amely első körben csak 14 országban volt elérhető Európában. Magyarország sajnos nem volt köztük, idén decemberben azonban ez megváltozott, bővült ugyanis a támogatott régiók köre, így hazánkban is elérhetővé vált a cloud gaming előfizetés.

wasabi-green-google-stadia-controller.jpg

Fontos mérföldkőhöz ért a hazai e-sport, a Nemzetközi E-sport Szövetség (IeSF) éves közgyűlése ugyanis két évnyi előkészítő munka után teljes jogú tagjává választotta a Magyar E-sport Szövetséget (HUNESZ). Ezzel a HUNESZ lett hivatalosan is Magyarország, a magyar e-sport elismert képviselője a legnagyobb nemzetközi e-sport szervezetben.

huneszxiesf.png

December általában nem a nagy megjelenésekről szokott szólni, idén azonban egészen erős volt ilyen tekintetben a hónap, olyan újdonságokkal, mint a Cyberpunk 2077, az Immortals Fenyx Rising, az Empire of Sin, a Twin Mirror vagy a Worms Rumble.