A generációváltásnál mindig az új technológiák szolgáltatják az igazi izgalmakat és ámuldozást, így aztán mindenképpen az év egyik kiemelt leleplezése volt az Unreal Engine 5 bemutatója. Az újgenerációs játékmotort használó első játékok várhatóan 2021-ben fognak érkezni, de hogy a látvány tekintetében nagyjából mire számíthatunk, arról már ekkor kaptunk egy néhány perces, igencsak meggyőző bemutatót.

unreal-50-01.jpg

Májusban lement az első Inside Xbox adás, melyet mindenki nagy érdeklődéssel várt, hiszen előzetesen arra számíthattunk, hogy itt fogjuk látni először mozgásban az Xbox Series X-re készülő játékokat. Végül azonban sokakat csalódás ért, és nemcsak azért, mert inkább a külsős partnerek játékait mutogatta a Microsoft, nem a saját címeiket, hanem azért is, mert gameplay jeleneteket csupán nyomokban tartalmazott a műsor.

Üzleti évet zárt a Nintendo, amely egészen elképesztő számokat közölt a negyedik negyedév végén. A bevételük 9, a nyereségük pedig 41 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a Switch-ből (amely ekkor már 55 milliónál járt) egy év alatt 21 millió példányt szállítottak le a boltokba, az Animal Crossing: New Horizons pedig 11 nap alatt jutott 11 millió eladott példányig.

A Nintendo mellett a másik japán konzolgyártó, a Sony is üzleti évet zárt, a számok pedig itt sem hagytak kívánnivalót maguk után. A bevételek és a nyereség ugyan egyaránt csökkentek az egy évvel korábbi rekordévhez képest, ám a PlayStation-üzletág így is története második legjobb üzleti évét zárta, ami a generációváltás küszöbén nagy szó. A PS4-ből 13 millió került a boltokba ebben a 12 hónapban, amivel a konzol átlépte a 110 milliós határt összességében.

tortenete-masodik-legjobb-evet-zarta-a-sony-110-millio-felett-a-ps4.jpg

Ha már számok és milliók, akkor ne menjünk el szó nélkül a Minecraft mellett sem, amely szintén egészen hihetetlen mérföldkőhöz ért májusban. A Mojang Studios sikerjátéka a járvány hatására csak még népszerűbb lett, az eladott példányok mennyisége pedig átlépte a 200 milliót, miközben az aktív játékosok számára sem lehet panasz, hiszen ők is bőven 100 millió felett vannak.

Az E3 és a Gamescom után a videojátékos rendezvények harmadik nagy "bástyája" is elesett: a Tokyo Game Show szervezői bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt a szeptemberi tokiói játékexpó is elmarad. Vésztervvel azonban ők is készültek, méghozzá sok mindenki máshoz hasonlóan digitális show-val, melyet az eredeti, szeptember végi időpontban tartottak meg

ennyit-az-idei-rendezvenyekrol-a-tokyo-game-show-is-elmarad.jpg

Az Esportmilla hatodik alkalommal osztotta ki Az Év E-sportolója díjakat hazánk legjobb kompetitív gamereinek. A szakmai zsűri 12 kategóriában hirdetett győztest, emellett volt két közönségdíj is, ahol a szavazók az AdamB, B3RC1 párost az év kommentátorának, molnargabót pedig az év játékosának választották.

A megjelenések szempontjából a május az újrahangszerelt kiadások jegyében telt, hiszen többek között a Mafia 2, a Mafia 3, a Saints Row: The Third, a Xenoblade Chronicles és a The Wonderful 101 is ilyen formában tért vissza, de ebben a hónapban debütált a Maneater és a Minecraft Dungeons is.

Folytatás holnap, benne a júniusi történésekkel!