Ahogy minden évben, úgy idén is a CES volt az esztendő első komolyabb rendezvénye, ahol ezúttal sem voltunk híján a technológia jelenét és jövőjét megvillantó újdonságoknak. A 8K tévéktől kezdve a legújabb videokártyákon át a gamer laptopkig és az AR szemüvegekig csupa érdekesség akadt a felhozatalban, melyeket egy összefoglalóban mutattunk be nektek.

ces-2020-panasonic-vr.jpg

Ha már CES: a rendezvényen ott volt a PS5 is, igaz, sokat elmond a nextgen (akkor még...) konzol körüli titkolózásról, hogy a legfontosabb újdonság a logó bemutatása volt. A hype-ot mindenesetre ez is maximálisan beindította, hiszen az Instagramon több kedvelést kapott a kép, mint bármelyik korábbi videojáték témájú poszt. A Sony emellett megerősítette a korábban érintőlegesen már említett funkciókat is, mint a haptikus visszacsatolás, az adaptív ravaszok, a ray tracing-támogatás vagy az ultragyors SSD.

ces-a-sony-bemutatta-a-ps5-logojat.jpg

Nemcsak pozitív, hanem negatív hír is érkezett a Sony háza tájáról: bejelentették, hogy nem vesznek részt a 2020-as E3-on. Ekkor persze még ők sem tudták, hogy (spoiler alert!) a koronavírus-járvány miatt végül a komplett expó elmarad, 25 évnyi sorozatos részvétel után ez lett volna egymás után a második alkalom, hogy nemet mondanak a rendezvényre. A fő rivális Microsoft ellenben megerősítette, hogy ott lesznek Los Angelesben.

ps5-logo-koszike.jpg

Januárban sajnos már videojátékos viszonylatban is éreztetni kezdte hatását a koronavírus-járvány: a Taipei Game Show szervezői bejelentették, hogy a Vuhanban kitört járvány miatt nem tartják meg a február elejére tervezett eseményt. Ekkor még nem feltétlenül sejtettük, hogy a pandémia végül minden későbbi rendezvényt ellehetetlenít majd...

a-koronavirus-miatt-nem-rendezik-meg-a-taipei-game-show-t.jpg

Meglepő stratégiát jelentett be a Microsoft a generációváltás kapcsán: megerősítették, hogy az Xbox Series X első évében egészen biztosan nem lesznek exkluzív játékok. Ez alatt pedig nemcsak a PC-t kell érteni, mint alternatív platformot, hanem az Xbox One-t is, vagyis egy darabig minden játékuk meg fog jelenni a régi és az új Xboxra is.

egy-evig-biztosan-nem-lesznek-exkluziv-cimek-az-uj-xboxon.jpg

Az év elején még nem gondoltuk volna, hogy december legfőbb beszédtémája a Cyberpunk 2077 lesz, a CD Projekt RED játéka azonban már januárban elindult az idáig vezető úton: ekkor jelentették be az első csúszást. Az eredetileg áprilisra kitűzött megjelenést egészen szeptember 17-ig tolták – itt született meg a "sárga hátterű közlemény" legendája is.

Akadtak még komoly csúszások a hónapban: a Square Enix például mindkét 2020-as nagyágyúját későbbre tolta. A Final Fantasy 7 Remake még jobban járt, ez ugyanis csak egy hónapot csúszott, március 3-ról április 10-re. A Marvel's Avengers premierje ellenben május 15-ről egészen szeptember 4-ig vándorolt át.

Nem akármekkora partnert szerzett magának a YouTube Gaming: megállapodást kötöttek az Activision Blizzarddal, melynek értelmében kizárólag ezen a platformon fogják sugározni az e-sportközvetítéseket. Az Overwatch League, valamint a Call of Duty League és Hearthstone versenyek lekerültek tehát a Twitch-ről.

dobja-a-twitch-et-az-activision-blizzard-a-youtube-gaming-kedveert.jpg

A megjelenések terén a hónap legnagyobb újdonsága a Dragon Ball Z: Kakarot, a legnagyobb bukása pedig a Warcraft 3: Reforged volt. De ebben a hónapban költözött PC-re a Monster Hunter World: Iecborne, valamint kalandoztunk egyet a Journey to the Savage Planet különös bolygóján is.

Folytatás holnap, benne a februári történésekkel!