Még a szokásosnál is több csúszás volt az idei évben, melyekből szinte mindegyik nagy kiadó kivette a részét: többek között a Sony is, amely áprilisban írta át tervei nagy részét. Előbb a The Last of Us Part 2 (és az Iron Man) kapcsán derült ki, hogy tovább kell várnunk a tervezettnél, a június 19-re tolt premier pedig azt jelentette, hogy a Ghost of Tsushima is arrébb került a naptárban, méghozzá július 17-re.

Szerencsére azért jó hírek is érkeztek a Sony háza tájáról: bemutatták például a PlayStation 5 vadonatúj, DualSense névre hallgató kontrollerét. A formaterv sokakat meglepett, hiszen az előző három generáció standard színe, a fekete helyett ezúttal fehér irányítót kaptunk, amely nevében az új funkciókat, a haptikus visszacsatolást és az adaptív ravaszokat hangsúlyozza.

dualsense-01.jpg

A koronavírus-járvány súlyosbodásával a fontos események is sorra lemondásra kerültek: áprilisban a látogatószám tekintetében legnagyobb videojátékos rendezvény, a Gamescom szervezői is bejelentették, hogy 2020-ban nem nyitja meg a kapuit a játékosok előtt a kölni vásárcsarnok. A már értékesített jegyek árát mindenkinek visszafizették, magát a Gamescomot pedig egy digitális esemény formájában igyekeztek pótolni.

jarvany-ide-vagy-oda-igy-is-megkezdodott-a-jegyvasarlas-az-idei-gamescomra.jpg

Kismillió pletyka és találgatás végére tett pontot a Ubisoft azzal, hogy hivatalosan is bejelentette: érkezik az Assassin's Creed Valhalla. Aki vikingekre és északi tájakra vágyott, az most megkapta azt, amit szeretett volna, hiszen a nyitott világú széria legújabb darabja ebbe az irányba ment el, Anglia és Norvégia partjaira helyezve a cselekményt a 9. században.

ewyfw9wsaczo6z.jpg

A hónap másik nagyobb játékbejelentése a Crysis Remastered nevéhez fűződik, amely már csak azért is emlékezetesre sikeredett, mert a kiadó Crytek igen hamar kitáncolt mögüle. Na nem a játék, hanem a megjelenés mögül, a néhány héttel később kiszivárgó első trailer és képek ugyanis olyan rossz fogadtatásban részesültek, hogy a Switch-változatot leszámítva mindegyik verzió premierjét eltolták pár hónappal.

crysiis-remastered-logok-nelkul-01.jpg

Áprilisra is jutott egy komoly díjátadó: a BAFTA is kiosztotta éves videojátékos elismeréseit. A 11-11 díjra jelölt Control és Death Stranding nagyot hasaltak, hiszen csupán egy-egy kategóriában tudtak nyerni, az Outer Wilds ellenben három aranymaszkot is kapott, köztük a legjobb játéknak járó díjat is, de ennyit nyert a Disco Elysium is.

bafta-ime-az-idei-jeloltek-ket-jatek-is-dijesore-szamithat.jpg

A megjelenések tekintetében erősen indult a hónap, két igen komoly felújítással a Resident Evil 3 és a Final Fantasy 7 Remake képében, de később sem unatkoztunk, hiszen olyan izgalmas címek érkeztek még, mint a Gears Tactics, az XCOM: Chimera Squad vagy éppen a SnowRunner.

Folytatás holnap, benne a májusi történésekkel!