A koronavírus-járvány hamar elérte az iparág hagyományosan legfontosabb rendezvényét: már márciusban biztossá vált, hogy 2020-ban elmarad az E3. A szervezők eleinte igyekeztek bizakodó kommunikációt folytatni, a pandémia egyre komolyabbá válásával, az egyre szaporodó lemondásokkal és a veszélyhelyzet kihirdetésével azonban már ők sem tudtak mit kezdeni, így az Entertainment Software Association bejelentette, hogy nem rendezik meg a júniusi expót.

breking-hivatalosan-is-lefujtak-az-idei-e3-at.jpg

A PS5 vezető hardvertervezője, Mark Cerny egy tartalmas videós adásban beavatott bennünket az újgenerációs konzol technikai részleteibe, szót ejtve a konkrét hardveres specifikációkról is. A masina 8 magos, 3.5 GHz-es Zen 2 processzort és 10.3 teraflopos RDNA 2 grafikai egységet kapott. A Sony különösen nagy hangsúlyt fektetett a villámgyors adatátvitelre, amit egyedileg tervezett, 825 GB-os SSD háttértárral igyekeztek megtámogatni.

szerdan-kiderul-mi-lapul-a-sony-nextgen-konzoljaban.jpg

A Sony mellett a Microsoft is előrukkolt a pontos hardveres specifikációkkal az Xbox Series X kapcsán. Itt is Zen 2 és RDNA 2 architektúrára építettek, 8 magos, 3.8 GHz-es CPU-val és 12 teraflop számítási kapacitásra képes GPU-val, amit 16 GB RAM-mal és 1 TB-os SSD-vel támogattak meg.

xbox-series-x-gpu-010.png

A Call of Duty is fejest ugrott a battle royale-őrületbe: bemutatkozott a Warzone. A 150 fős összecsapásokat kínáló, különálló formában is elérhető, ingyenesen játszható sokszereplős lövölde rögtön a bejelentést követő napon is el startolt, az érdeklődés pedig nem maradt el, hiszen már az első napon játékosok milliói vetették bele magukat a Warzone-ba.

A SOMA után a Frictional Games úgy döntött, visszatér ahhoz a játékhoz, amely meghozta számukra az áttörést: bemutatkozott az Amnesia: Rebirth. A PC-re és PS4-re bejelentett belső nézetű horrorjáték első trailere szokatlan, sivatagi környezetet ígért, egyvalami azonban változatlan maradt, ez pedig természetesen a hátborzongató atmoszféra.

amnesia-rebirth-01.jpg

A koronavírus kapcsán sajnos hazai viszonylatban is érkezett egy szomorú videojátékos hír: lefújták a LEC budapesti döntőjét. A League of Legends European Championship fináléja kapcsán januárban jelentették be, hogy a magyar fővárost választották helyszínnek, ez pedig óriási mérföldkő lett volna a hazai e-sportban – a COVID azonban végül közbeszólt.

2019lecspring.jpg

Márciusban is volt egy fontos díjátadó: a GDC ugyan elmaradt, a Game Developers Choice elismeréseket azonban természetesen így is átadták. 2019 legjobb játéka a zsűri szerint az Untitled Goose Game lett, a legtöbb trófeát pedig a Remedy vehette át virtuálisan, a Control ugyanis három kategóriában is győzedelmeskedni tudott.

a-gdc-elmaradt-de-a-dijatado-nem-ime-2019-legjobb-jatekai-a-fejlesztok-szerint.jpg

Márciusban szerencsére nem volt okunk unatkozni, hiszen olyan nagyágyúk érkeztek a hónapban, mint a Doom Eternal, az Animal Crossing: New Horizons vagy a Half-Life: Alyx, de az Ori and the Will of the Wisps és a Nioh 2 is ekkor debütáltak.

Folytatás holnap, benne az áprilisi történésekkel!