Az Amerikában zajló tüntetésekre való tekintettel egy hetet csúszott ugyan a bemutató, de végül a Sony is sort ejtett a PS5 első igazi prezentációjára, melynek végén megpillanthattuk a konzol kétféle változatát is. Mindemellett rengeteg játékból kaptunk rövidebb-hosszabb ízelítőt, köztük olyan címekkel, mint a Horizon Forbidden West, a Spider-Man: Miles Morales, a Gran Turismo 7 vagy a Demon's Souls.

Az év közepén talán nem sejtettük még, hogy olyan problémák lesznek a Cyberpunk 2077-tel, mint amilyeneket mostanában látunk, mindenesetre intő jel lehetett, hogy a naptári éven belül másodjára is eltolták a játék megjelenését. A CD Projekt RED nagyszabású alkotásának premierjét szeptember 17-ről november 19-re tették át – és mint tudjuk, itt még nem ért véget a történet...

Sok-sok pletyka után végre hivatalosan is bemutatkozott az űrcsatás Star Wars-játék, a Star Wars: Squadrons. Az EA Motive játéka az elmúlt évek nagyszabású feldolgozásai (mint a Battlefront-részek vagy a Fallen Order) után egy kisebb léptékű alkotást vetített előre, melyben a Birodalom vagy a Lázadók oldalán vívhatunk csatákat egy ötfős szakasz tagjaként.

Az N. Sane Trilogy sikere után lényegében adta magát, hogy egy valódi, teljes értékű folytatást is kapjon Crash, amely végül meg is valósult: júniusban mutatkozott be a Crash Bandicoot 4: It's About Time. A játékmenet alapjai változatlanok maradtak, vagyis ezúttal is nagyrészt lineáris pályákon zajló kőkemény platforming volt a koncepció magja, melyet új speciális képességekkel igyezetett feldobni a fejlesztő Toys for Bob.

Erre a hónapra is jutott egy komolyabb mérföldkő: a Resident Evil-franchise összeladásai átlépték a 100 milliót. Néhány évvel ezelőtt nem volt igazán jó passzban a széria, a Resident Evil 7 azonban ismét ráterelte a jó ösvényre a Capcom nagy múltú horrorjátékát, hiszen mind ez, mind pedig a Resident Evil 2 ott vannak már most a sorozat legsikeresebb epizódjai között.

Új gazdára talált a Deck13, akiknek olyan címeket köszönhetünk, mint a Lords of the Fallen, a The Surge, illetve annak folytatása. A német stúdióra nem más csapott le, mint a Focus Home Interactive, akivel kiadóként már eddig is soros kapcsolatot ápoltak, így a felvásárlás tulajdonképpen adta magát.

Elköszönt az e-sporttól az iparág egyik nagy veteránja, Paul Chaloner, ismertebb nevén Redeye. Az ismert műsorvezetőt és kommentátort azzal gyanúsították meg, hogy visszaélt a hatalmával, illetve testi és verbális erőszakról is szó esett, és bár Redeye ezeket tagadta, később még durvábbra fordult az állítólagos karaktergyilkosság, így inkább a visszavonulás mellett döntött.

a-durva-vadak-utan-visszavonul-az-esport-egyik-legnagyobb-alakja-redeye.jpg

Júniusban egy kisebb csúszás után megjelent az év egyik legjobban várt játéka, a The Last of Us Part 2, de a nyár ellenére akadtak még bőven nagyobb címek, hiszen többek között a Desperados 3, a végül csalódásnak bizonyuló Disintegration és a SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated is ekkor debütáltak.

Folytatás holnap, benne a júliusi történésekkel!