PC

Jövő héten, november 19-én fog megjelenni a GTA 5 első letölthető tartalma, a Beach Bum DLC. Ez egy ingyenes bővítmény a kimagaslóan népszerű játékhoz, mely multiplayer küldetések egész sorával látja el a friss kalandokra vágyó embereket. A felhozatal a Grass Route II és a Sundae Driving versenyekkel, a Paleto Beach Team Deathmatch arénával, a View of Vespucci ejtőernyős kihívással, valamint a Survival on Del Perro Pier Survival meccsel bővül.

Mindezen felül négy új járgányt is kapunk, melyek természetesen a tengerparti életvitelbe tökéletesen beilleszkednek: a BF Bifta egy homokfutó, a Canis Kalahari egy strapabíró off-road furgon, a Bravado Paradise egy kisteherautó, illetve visszatért közénk a Speeder motorcsónak. És ha mindez esetleg még mindig nem volna elég, tudjátok meg, hogy két fegyver is érkezik (SNS pisztoly, törött üveg) valamint szörfös, tengerparti, lazagyerek ruhákkal, frizurákkal és tetoválásokkal díszíthetjük karakterünket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Rockstar Games továbbá ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben beszélni fognak a későbbiekben érkező tartalmakról is. Ezek között további multiplayer küldetéseket találunk, végre elérhetők lesznek a kooperatív bankrablások, sőt hamarosan a singleplayer módot bővítő csomagokról is szó lesz. Nemsokára tehát meg tudjuk, hogyan és milyen formában folytatódhat az egyszemélyes kalandunk Los Santos hatalmas, még rengeteg lehetőséget rejtegető városában és annak környékén.

Az Argo-akció című filmet, mely az Iránban rekedt amerikai diplomaták kimenekítését mutatta be az iráni forradalom idején (1979), a közel-keleti országban heves kritika fogadta. Még egy ellenfilmet is bemutattak, most pedig egy független fejlesztőstúdió készíti a Revolution 1979 című játékot, melyiOS készülékekre jelenik meg, és fejlesztője, Navid Khonsari személyesen élte meg az eseményeket, mielőtt családjával az Egyesült Államokba költözött, 1980-ban. A játékról először 2011-ben beszélt, de csak most érkezett el a megvalósítás ideje. 395.000 dollárt akar összeszedni a Kickstarteren, a gyűjtés december 16-án záródik, jelenleg 49.000 dollárnál tart. A program egy epizodikus, 3D-s kalandjáték lesz, melynek első fejezete 2014 tavaszán jelenik meg -- ha összejön a kért összeg. Ígéretek pedig vannak: epizódonként kétórás játékidő, egyedi, érintőképernyőre tervezett irányítás, konzolminőséget elérő grafika, képregénygrafikát idéző átvezető mozik, valós eseményeken alapuló, mély történet. Minijátékok, olyan döntési helyzetek, melyek kihatnak a fő karakterre, és a történetre is, valamint kioldható, a forradalom idején készült archív fényképek, videófelvételek, újságcikk-kivágások, amelyek által a játékosnak sikerült megismernie az események valós hátterét. A Playstation Magazin 2013 legmegosztóbb játékötletének nevezte a címet, míg a BBC a játékok fejlődésének következő lépcsőfokát látja benne.

A Cyan Worlds, amely 1993-ban egy fantasztikus kalandjátékot adott a világnak, egy új játékon dolgozik, melynek címe Obduction. A Myst megjelenésének huszadik évfordulóján a Cyan Worlds büszkén jelentette be, hogy több mint egymillió dollárt szedtek össze legújabb projektjükre, mely a Myst által lefektetett szellemi alapokat követi, vagyis az Obduction lényege is a kutatás, felfedezés, rejtvénymegoldás lesz egy különös, egyedi világban. Az Unreal Engine 4 által hajtott játék a tervek szerint 2015 közepén-végén jelenik meg, Windows és Macintosh rendszerekre.

A Sports Interactive producere, Miles Jacobson bejelentette, hogy több mint tíz millióan töltötték le illegálisan a Football Manager 2013 című játékot. A programot május 12-én törték fel, azonban egy bennmaradt hiba miatt a fejlesztők minden egyes letöltést vissza tudtak követni. Az illegális letöltők élén természetesen Kína végzett, 3,2 millió illegális letöltéssel, de Törökország és Portugália és szép „eredményt” ért el. Hihetetlen, de még Vatikán államból is regisztráltak egy letöltést! Jacobson azonban hozzátette azt is, hogy nevetséges lenne kijelenteni, hogy minden egyes letöltés egyenlő lenne egy potenciális eladás elvesztésével, de a csalók által okozott kár így is megközelíti a négymillió dollárt.

Az a csapat, melyik a tesztoszteronnal fűtött Far Cry 3: Blood Dragont tette le elénk, most egy új játékot készít, az előző munkájukhoz képest mégis ég és föld a Child of Light. A Ubisoft által AAA indie alkotásként aposztrofált játék egy oldalnézetes, főleg a felfedezésre és a mesés világ megismerésére koncentráló kaland, melyben a JRPG zsánerből kölcsönvett elemekkel harcolhatunk a ránk leső ellenfelekre. Íme egy kevés gameplay felvétel:

Valamikor jövőre a Dirt 3 is átköltözik a Steam rendszerére -- jelentette be a Codemasters Twitteren. A csapat pontos dátumot még nem adott az átállásnak, de biztosítottak arról, hogy az alapjáték mellett minden letölthető tartalom is átkerül, ugyanakkor nincs tervben, hogy egyéb szolgáltatóknál, mint például a GOG.comnál jelen legyenek.

Megjelent a sokaid Steam frissítés, ami önmagában még nem volna nagy szám, de ez a tapasz hozta el azt a lehetőséget, hogy játék közben is letölthessünk, s így máris van miért örülni, még akkor is, ha ennek réges-rég adottnak kellett volna lennie.

A Gearbox és a San Franciscó-i Művészeti Egyetem tehetséges hallgatói ebben a szemeszterben egy különleges projekten dolgoztak, melynek célja az volt, hogy elkészüljön egy animációs kisfilm a Borderlands-franchise karaktereinek főszereplésével. Nos, a feladat az eredeti formájában nem sikerült, de ez most jó hír, ugyanis nem egyetlen filmet kapunk, hanem rögtön hármat, hiszen időközben a vártnál nagyobbra duzzadt a projekt.

A Tales from the HQ sorozat decemberben fog megjelenni, az egyik filmecske pedig a Bride of Frankentrap nevet kapta, melyet Leslie Harwood álmodott meg -- ennek a kezdetleges változatát nézhetitek meg alább.

Már kapható az eredeti Wasteland a Good Old Games és a Steam kínálatában is!

Az Eidos Montreal bejelentette, hogy a jövőre megjelenő Thief című játékból teljes mértékben kivágták a Quick Time Eventeket, miután sem a sajtónak, sem a közönségnek nem tetszettek.

Friss képek érkeztek az új Thiefből.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Konzol

Röviden már megemlítettük, hogy hibás PS4-ek kerültek forgalomba. Játékújságírók és átlagemberek, akik a Taco Bell-Sony nyereményjátékban idő előtt kaptak konzolt, is jelentettek hibát. Az első hibás példányt a Kotaku újságírója jelezte. A szerkesztőség több kereskedelmi forgalomba kerülő és megjelenés előtti konzolt is kapott, melyből az első kereskedelmi masina volt hibás. Több tévén és monitoron is kipróbálták, egyiken sem működött -- a ludas a a HDMI port volt. Egy Taco Bell nyertes, egyébként Reddit felhasználó csak kék képernyőt látott az alapképernyő helyén, és az IGN egyik munkatársa is hasonlót tapasztalt. Ugyanakkor a Kotaku szerkesztője kijelentette, hogy a többi konzoljuk, amelyeket a Sonytól kaptak, PROBLÉMA NÉLKÜL működnek. A Sony azonnal közölte, hogy vizsgálatot indítanak a hibás gépek ügyében, de mivel a jelentett esetek száma a kiszállított készletek számához képest rendkívül alacsony, elszigetelt problémáról lehet szó. Ugyanakkor Észak-amerikai PSN felhasználók belépési problémákat tapasztaltak, E-80E80034 & NW-31453-6 és hibaüzenetet kapva, emiatt sokan nem tudták letölteni az első napos frissítést. A Sony mindenkinek a türelmét kéri, hiszen „rengeteg ember próbált egyszerre belépni a rendszerbe”, amit persze a szerverek nem bírtak.

A Sony Worldwide Studios elnöke közölte: a PS4 valamikor később, egy patch útján támogatni fogja az MP3 fájlok lejátszását, illetve visszatér a DLNA funkció, amivel multimédiás tartalmakat közvetíthetünk.

A PS4 továbbá jelenleg nem támogatja a 3D-s és újraírható Blu-Ray lemezeket, illetve a a CD-ket, de a szimpla DVD-k és a Blu-Ray-ek, valamint a hibrid korongok, úgymint az AVCHD és a CPRM támogatottak -- várhatóan eme hiányosságok szintén egy frissítés formájában megoldódnak.

A Rayman Legends 2014 februárjában PS4 és Xbox One konzolra is meg fog jelenni, valamint megtudtuk, hogy a PS Vitára írt változat még ebben a hónapban, egészen pontosan november 26-án visszakapja az eredeti kiadásból hiányzó pályákat, illetve jönnek a ranglétrák is.

A 4J Studios, mely a Minecraft Xbox 360 verzióját fejlesztette, közölte, hogy a Microsofttal együtt dolgoznak azon, hogy a korábbi mentéseket az Xbox One-ra is megjelenő játékba portolni lehessen.

Megjelent egy trailer a Soul Calibur 2 HD Online-hoz. Ezt láthatjátok lejjebb.

Japánban 2014 tavaszán megjelenik a Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes, amelynek bemutatták egyelőre csak a sziogetországban elérhető gyűjtői kiadását. Önmagában a játék 2980 jenbe, vagyis kb. 30 dollárba fog kerülni, azonban lesz egy Konami Style Edition nevű csomag is, melyben egy fémből készült, felfegyverzett Solid Snake figura is helyet kapott. Sőt, a japán Amazonon egy másik pakk is megvásárolható lesz, amiben a játék és a Solid Snake figura mellett helyet kap egy Metal Gear Solid: Peace Walker című regény is.

És ha már szóba került a Peace Walker, Kodzsima Hideo elmondta, hogy a Ground Zeroest PSP és PS3 címként akarták először kiadni, közvetlenül a Peace Walker 2010 őszi megjelenése után, azonban megtudták, hogy érkeznek a next-gen konzolok, így ezek váltak az elsődleges célplatformmá. Ugyanakkor az, hogy megjelenik a Ground Zeroes, közel sem jelenti azt, hogy a Phantom Pain fejlesztése a végénél lenne: „Tényleg az lenne az ideális, ha a két játék együtt kerülne piacra. Az új konzolok azonban megjelennek, és sok rajongó akar játszani a programmal. Ám a főcím nagy, a fejlesztése még folyamatban van, és eltart még egy ideig, mire befejezzük. Eldöntöttük, hogy hallgatunk a rajongókra, és kiadjuk az előzményjátékot korábban, hogy a játékosok megtapasztalhassák az élményt.”

metal-gear-solid-5-ground-zeroes-ps4-premium.jpg

A kritikusok imádják a Zelda: A Link Between Worlds című játékot. A játék 91 ponton áll a Metacriticen, 37 értékelés alapján, melyből 36 teljesen pozitív, és csak egy vegyes. Utóbbi a Destructoid véleménye, 65%-os értékeléssel. Egyébként rengeteg a tízből tíz, ötből öt, vagy a maximális pontszám közeli értékelés. A Game Informer a következő összefoglalót írta a játékról: „Ez nemcsak egy elismerés, a játék olyan fantasztikus, mint a Link to the Past. Úgy gondolom, a Link Between Worlds ennél jobb nem is lehetne. Pontosan azt nyújtja, amit egy Zelda-játéktól elvár az ember.”

Az Atlus egy különleges weboldalt lőtt fel az internetre, mely egy ultrahang képét mintázza. Még nem tudni, mi ez, de valószínűleg a következő projektjüket reklámozzák így. A weboldalra mutató link egyébként az AquaPazza sajtóközleményének alján volt elrejtve.

ultrasound-atlas.jpg

Ahogy azt már mindannyian megszokhattuk, a Sony minden hónapban ingyenes játékokkal várja a PS Plus előfizetők táborát: november 27-én a felhozatalhoz a GRID 2, a Cross Buy kompatibilis Guacamelee!, a Sonic & All-Stars Racing: Transformed és a Grand Theft Auto Liberty City Stories csatlakozik, majd pedig november 29-én a RESOGUN és a Contrast is. A kínálat ugyanakkor ritkul is, ugyanis november 27-től már nem lesz lehetőségünk ingyen letölteni a Metal Gear Rising Revengeance, a Jak and Daxter Trilogy, a MotorStorm RC és az Oddworld Strangers Wrath játékokat. További részletek az európai PlayStation Blogon.

A War Thunder az első olyan PS4-re megjelenő játék, ami egér és billentyűzet-, valamint joystick támogatással érkezik.

A Blacklight: Retribution a PS4 észak-amerikai premierjének napjától játszható, ennek örömére pedig érkezett is egy friss launch trailer a PC-re már tavaly április óta elérhető játékhoz.

A PS4-en kötelező jelleggel telepítenünk kell a játékainkat, de egyáltalán nem tart sokáig a folyamat, hiszen installáció közben is játszhatunk. A Kotaku lemérte a korong behelyezésétől a játék elindításig tartó időt, és arra jutottak, hogy a konzolhoz jelenleg elérhető lemezes játékok közül a legtöbb időt a Battlefield 4 telepítése veszi igénybe, de ez is csak 42 másodperc -- az Assassin's Creed 4-gyel 13 másodperccel később már indulhatunk, de az Injustice: Gods Among Us, a Just Dance 2014 és a Madden 25 sem várat fél percnél tovább.

Íme a szerdai Nintendo Direct európai, illetve észak-amerikai adása. Az egész több mint egy óra hosszúságú, s a cég teljes felhozataláról szó esik. Jó szórakozást!

A hét kérdése: Ha Batman és Vasember harcolna, ki győzne?