Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor neked szól  az Ez történt rovatunk, melyben összefoglaljuk a hét eseményeit: röviden ama az apróságokat, amiről a héten nem írtuk, s felsorolva azokat, amikről részletesebben értekeztünk. Jó böngészést és olvasgatást!

PC

A Roberts Space Industries már több, mint 33 millió dollárt szedett össze a Star Citizen című játékára, amely abszolút rekord a közösségi finanszírozásban támogatott játékok történetében. Három hónappal ezelőtt még csak 10 milliónál járt a gyűjtés, így a 2014-es megjelenésig még simán összeszedhet Chris Roberts ugyanennyit. Persze jó lenne, ha már látnánk újabb részleteket az űrszimulátorok új királyából.

Minden ingyenes játékban valamilyen szinten jelen van a mikrotranzakció. Volt is ebből gond, amikor egy ötéves angol gyerek 1700 fontot költött el egy iOS játékban, melyet persze a kialakult botrány után az Apple visszafizetett, pedig nem lett volna kötelességük megtenni. Nem olyan régen egy szervezet kikelt az agresszív játékbeli vásárlások ellen, felszólítva a cégeket, hogy kevésbé legyenek erőszakosak. Nos, a Rovio úgy látszik nem hallotta meg a dolgot, ugyanis az Angry Birds Go! című játékban, mely egy kart program, 125 dollárért árulnak egyetlen (!) autót. Ez azért durva, nem gondoljátok?

A mikrotranzakció persze egyáltalán nem új dolog, s nincs is mit meglepődni azon, ha így szeretne valaki pénzt keresni, ez azonban mégis pofátlanságnak érződik, főleg ha megnézzük mennyire rámenős a Rovio. Az autók fejlesztésért, a pályák kioldásáért valamint a versenyzőink éberségéért is pénzt kérnek, ami bizony hamar elveszi a játékkedvet, bármennyire is legyen jó a program. 

angry-birds-go.jpg

Japánban is megjelent a GTA 5 Beach Bum DLC, s ez nem várt mellékhatással járt. A játékosok arról számoltak be, hogy az online karaktereik bőrszint, életkort és nemet is váltottak, sőt néha egyszerre mindet. Az esetek mindkét konzolon előfordultak, de még nem világos, hogy mi okozza az egészet. Íme pár kép:

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Eddig 3,5 millió példányban kelt el a Garry's Mod.

A PC Gamer UK karácsonyi kiadásából megtudtunk pár részletet az EverQuest Nextről, konkrétan azt, hogy négy kaszt közül választhatunk. Ezek a következők: Cleric, aki a társait gyógyítja és erősíti, Necromancer, ki szörnyeket hív a segítségére, Beast Lord, aki állatokkal indul csatába és a Tempest, aki varázslatokkal operál.

A Rocksmith 2014 című játékhoz megjelent egy újabb DLC csomag, mely a Radiohead nevű együttes számait tartalmazza. Öt zeneszám került a csomagba, darabonként három dolláros vagy egyben 12 dolláros áron. Akik megveszik, azok a "Creep," "Just," "Optimistic," "Karma Police" és a "My Iron Lung" című dalokat sajátíthatják el a gitárjáték segítségével.

Az Atlus SEGA általi megvásárlására alig pár hónapja került sor, de most már látszanak az együttműködés lehetséges pozitív hatásai. Ugyanis az ATLUS olyan SEGA tulajdonban lévő alvó IP-k fejlesztését veheti át, amelyekből a SEGA igazán soha nem tudott sikeres játékokat készíteni. RPG-kről van szó, amelyben ugyanakkor az Atlusnak nagy tapasztalata van.

Az eddig csak Xbox 360, PC-re és Xbox One-ra bejelentett Plants vs. Zombies: Garden Warfare lehetséges, hogy megjelenik PS4-re is. Erre abból lehet következtetni, hogy a Dél-Koreai Korhatár-besoroló Bizottság nyilvántartásba vette hét közepén a címet, a Sony újgenerációs konzoljára.

Konzol

A Turn 10 nem győz magyarázkodni a Forza Motorsport 5 miatt. A csapat nemrég a kevésnek tartott tartalom miatt kelt a játék védelmére, mist pedig a mikrotranzakciós rendszer miatt. A probléma ezúttal az, hogy nehezen lehet szimpla játékkal hozzájutni a legértékesebb járgányokhoz, s szinte rá van kényszerítve az ember arra, hogy több mint 30 fontot költsön a felsőkategóriás versenygépekre.

A kreatív igazgató, Dan Greenawalt erre azt mondta, hogy tényleg nehéz megszerezni az áhított gépeket, de csak a játékoson múlik, milyen gyorsan tud célba érni. Greenawalt elmondta, hogy egy ügyességre és taktikázásra alapozó rendszerük van, amiben a helyesen megválasztott nehézségi szinttel és persze ügyességgel hamar össze lehet szedni a kellő mennyiségű pontot, s akkor nem kell fizetni. A nehézséget feltekerve, a segédleteket kikapcsolva és márkahűséget fogadva rögtön 150%-kal lehet növelni a pontszámot, s az egyéb bónuszokról már nem is beszélve -- tette hozzá.

Van tehát mód előrébb jutni, a biztonság kedvéért azonban a csapat csökkentette az árakat és növelte a kreditek mennyiségét. Péntektől ma éjfélig minden autó fél áron vehető meg a játékon belüli fizetőeszközök valamelyikével, s egyúttal drámaian növekedett a versenyek után szerezhető pontok száma. Ezen felül minden játékos ingyen megkapja a 2013-as Lotus E21-et, míg aki már ezt megvette, az az 1962-es Ferrari 250 GTO-val gazdagodik, illetve akik megvásárolták a LaFerrari Car Pack DLC-t vagy a Season Passt, azok rögtön, külön fizetés nélkül a garázsukban találják a Ferrari LaFerrarit. További részletek a hivatalos oldalon.

Ne káromkodj az Xbox One-on, a Microsoft ugyanis 24 órára bannolhat. A konzol megjelenése óta egyre több beszámoló érkezik arról, hogy a cég letiltott embereket, mert megsértették a szabályzatot. A kitiltott játékosokban az a közös nevező, hogy mind az Upload Studio alkalmazást használták, amivel videoklipeket lehet feltölteni, mégpedig kommentárokkal -- na, ennek a tartalma nem tetszett a Microsoftnak.

A redmondiak szószólója jelezte, hogy nagyon komolyan veszik a szabályzatot, s minden egyes feltöltött videót átnéznek, hogy egy tiszta környezetet teremtsenek, ám leszögezte: attól nem kell tartani, hogy a személyek közötti beszélgetéseket lehallgatnák, tehát ott nyugodtan lehet káromkodni, a Microsoft nem fog letiltani, csak a netre ne töltsük fel a cifra beszólásokat.

A hét elején arra lettünk figyelmesek, hogy Európában bejegyzésre került a Shenmue 3 név, felvetve ezzel azt a lehetőséget, hogy végre elkészülhet a várva-várt folytatás, sajnos azonban hamar kiderült, hogy egy nagy kövér kacsával állunk szemben, ugyanis a Sega közölte: semmi közük nincs a bejegyzéshez, s nem is tudják ki a felelős. A közelmúltban ez már a harmadik hamis eset névfoglalással kapcsolatban, hiszen kamu volt a Half-Life 3 és a Fallout 4 is.

Megjelent az ingyenes Skylanders Collection Vault iOS alkalmazás, amivel egy karnyújtásnyira kerül tőlünk Skylanders-kollekciónk. A telefonunkon kezelhetjük a figuráinkat, összemérhetjük őket a barátainkkal, kívánságlistát írhatunk össze valamint játékon belüli jutalmakat is feloldhatunk. Az alkalmazás nem kompatibilis iPhone 3GS, iPod 3 és régebbi modellekkel.

A Twitch eltávolította a The Playroom sugárzásokat a hivatalos oldalának listájából, miután az újdonsült PS4 tulajok nem éppen arra használták, amire ki lett találva -- azt hiszem, nem kell magyaráznom, miről van szó, úgy is kitaláljátok. A Twitch azt mondta, idővel visszahelyezik ezeket a csatornákat, de csak akkor, ha az emberek igazodnak a szolgáltatás játékosokat célzó mivoltához.

A Microsofttól Phil Spencer jelezte, hogy több Japán fejlesztővel sikerült megállapodást kötniük arról, hogy 2014-re játékokat készítsenek az Xbox One-ra. Konkrétumok még nincsenek.

A Rayman Legends PS Vita verziójának szeptemberi megjelenése után nagyon sokan morogtak, hiszen az előzetes ígéretekkel ellentétben a játék nem volt teljes. A programból hiányzott ugyanis 28 Invasion pálya, így azok akik hittek az Ubisoft szavának, miszerint a Sony kézikonzoljára is teljes értékű játék fog megjelenni, jogosan voltak csalódottak. Nos, a héten egy ingyenes DLC formájában letölthetővé vált a hiányzó rész. Az Ubisoft szerint a kiadásig egyszerűen nem volt elég idejük beilleszteni a programba az ominózus részt, emiatt döntöttek úgy, hogy így oldják meg a dolgot.

Új képek jelentek meg az Infamous: Second Son című játékhoz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Microsoft Xbox 360-as konzolja Japánban úgymond hatalmas bukás, hiszen a teljes életciklusa alatt nem adtak el belőle összesen két millió darabot. Emiatt a redmondi cég - mint korábban kijelentette, jobban ráfekszik az új konzoljuk népszerűsítésére. Így például a japán igényeknek megfelelő tartalom-szolgáltatásra készülnek, most pedig bejelentették, hogy több japán fejleszstőstúdióval kötöttek partnerségi megállapodást, hogy olyan fizikai lemezeken megjelenő játékokat gyártsanak, ami megfelel a japán ízlésnek. A konzolt a Tokyo Game Shown is bemutatták, ahol az indie fejlesztők - a Microsoft tájékoztatása szerint - el voltak ragadtatva a konzolban rejlő lehetőséektől.

A Gran Turismo 6 aranyba ment, jövő hét pénteken pedig már mindenki megveheti a Polyphony Digital legújabb szimulációját. A játékúságírókhoz már útban vannak a review-lemezek, de az embargó miatt senki nem írhat róla a megjelenés napjáig. Ti fogtok vele játszani?

Pár héttel ezelőtt már írtunk röviden az Ys: Memories of Celceta című PS Vita játékról, amely hivatalosan is megjelent, és ezzel együtt megkapta a szokásos launch trailert is.

Az egész világon hihetetlenül népszerű a Nintendo 3DS (XL), és a Nintendo persze nem rest kihasználni a dolgot. A japán óriáscég sorra adja ki az egyedi konzolcsomagokat, most éppen Marios festéssel jelenik meg egy Mario & Luigi Dream Team csomag, 199 dolláros áron. A programot augusztusi premierje óta több, mint egymillióan vették meg, a csomag mától kapható. Reméljük, hogy Európában is megjelenik. 

nintendo-mario-special-edition-3ds.jpg

Mindenki szeret játszani, így Penelope és Monica Crúz is. Ők szerepelnek ugyanis az Animal Crossing: New Leaf című Nintendo 3DS játék legújabb reklámjában.

Az Assassin's Creed: Pirates december 5-én fog megjelenni, ugyanezen a napon a Space Hulk is megjelenik iOS-t futtató eszközökre, valamint jövő tavasszal kapjuk meg a Spider: Rite of the Shrouded Moon című játékot, mely a 2009-es Spider: The Secret of Bryce Manor folytatása.

A hét kérdése: éltél valamelyik Fekete Péntek akcióval?