Az sosem volt titok, hogy Todd Phillips eredetileg egylövetű poénnak szánta a 2019-es Joker-filmet, azonban a képregényadaptáció akkorát ment, hogy azt a Warner fejesei sem hagyhatták figyelmen kívül: evidensnek tűnt tehát, hogy ezt a sikert mindenképp folytatni kell. Meg is érkezett a Kétszemélyes téboly alcímre keresztelt folytatás, ami nemhogy képtelen volt elődje eredményeit hozni, de a kritikusok és a közönség is csúnyán elverte rajta a port, a súlyos anyagi buktáról nem is beszélve. Ennek nyomán az kétségtelen, hogy harmadik rész már biztosan nem lesz, bár Phillips már korábban is beszélt arról, hogy ő semmiképpen sem fogna bele egy újabb folytatás elkészítésébe, a maga részéről befejezettnek tekinti a DC-s munkásságát.

Szóval az önálló Harley Quinn-film sem az ő irányítása alatt fog megvalósulni Lady Gagával a főszerepben (ha egyáltalán megvalósul), akit a rendező egyébként kissé félve keresett meg azzal az ajánlattal, hogy ő játssza Arthur Fleck szerelmét a Joker 2-ben, ám a popdíva rögtön igent mondott a felkérésre. „Azt hiszem, elküldtük neki a szkript felét, és elég hamar írt nekem, hogy nagyon megfogta, imádja, meg minden hasonlót, amit egy forgatókönyvíró hallani akar. Aztán felkerestük otthon, megbeszéltük, mi legyen a folytatás, mert akkor még nem volt kész. Scott Silver társító és én notóriusan lassan írunk.

Ezzel kapcsolatban merült fel, hogy ha már ilyen szépen együtt tudtak működni, akkor esetleg nem-e készülhetne el egy Harley Quinnre fókuszáló spinoff, ám a felvetésre Philips így reagált: „Nem, számomra ez a film nem ebbe az irányba mutat. Úgy érzem, a DC-nél töltött időm ebből a két filmből állt.”

Phillips egyébként nincs ellene a folytatásoknak, hiszen a 2000-es évek egyik legjobb vígjátékának, a Másnaposoknak is rendezett két folytatás, viszont a Joker 3-mal kapcsolatban már jóval a második rész premierje (és bukása) előtt lehűtötte a kedélyeket. „Nagyon szórakoztató volt ebben a homokozó-szerűségben játszadozni két film erejéig, de úgy vélem, hogy elmeséltünk már mindent, amit el szerettünk volna mesélni ebben a világban” – nyilatkozta még a nyár végén Philips, aki egyúttal azt is elmondta, hogy érdekesnek tartaná bemutatni az általa megalkotott univerzumban tevékenykedő Batmant. De ha lesz is ilyen, akkor a direktor szerepét biztosan nem ő fogja betölteni.

Borítókép forrása: Warner