A Joker 2019-ben nem várt meglepetést okozott, és miután letarolta a mozikasszákat, valamint elnyerte a közönség tetszését, az Amerikai Filmakadémia még néhány Oscar-jelöléssel is megszórta Todd Phillips rendezését, amelyek közül kettőt (a legjobb férfi szereplő és a legjobb zene) díjra is váltott. A múlt héten mozikba került folytatás, a Kétszemélyes téboly azonban minden szempontból megbukott: a kritikák negatívak, a nézők többsége sem szereti, illetve a nyitóhétvégén is csúnyán leszerepelt. Ettől függetlenül a főhőst alakító Joaquin Phoenix, illetve a Joker szerelmét, Harley Quinnt alakító Lady Gaga aranyszobra ennek ellenére nem biztos, hogy ördögtől való gondolat.

A Variety nemrég lehozott egy cikket, amelyben szóba kerül az is, hogy Phoenix alakítása ismét tökéletes, valamint Lady Gaga jelenléte, noha lényegesen korlátozottabb ahhoz képest, mint amit a film előzetesei sugalltak, így is hihetetlenül erős teljesítményt nyújt a szerepben. Mi több, bizonyos szempontból egyenesen ő a történet antagonistája, aki minden áron rosszba akarja vinni a főhőst, kizökkenti őt a komfortzónájából és döntéshelyzetbe kényszeríti. Ennél fogva dicséretes az énekes-színésznő tehetsége, ahogyan átértelmezte az eredeti karaktert, illetve ahogyan nemcsak Arthur Flecket, hanem a nézőt is megbabonázza.

Persze hiába jelölnék Oscarra, az még önmagában nem borítékolja a díjat, hiszen ellenfelekből is lesz bőven. A Variety a legjobb női mellékszereplő kategória kapcsán Selena Gomezt (Emilia Pérez), Ariana Grandét (Wicked) és Jennifer Lopezt (Unstoppable) hozta fel, és a cikk írója úgy véli, hogy az énekes-színésznő az egyik fő ütőkártyája a Warner stúdiónak. Emellett már az első részt sem fogadta egyöntetűen pozitív kritika a profi véleményezők között, noha Velencében megnyerte az Arany Oroszlánt, majd 11 Oscar-jelölést is begyűjtött, köztük a legjobb filmét, ami képregényadaptációknál abszolút ritkaságnak számít. Az Élősködök és a Volt egyszer egy Hollywood azonban komoly konkurenciát jelentett, így nem zsebelte be a díjat, viszont az egyik legrosszabb kritikai fogadtatásban részesült mű lett, amelyet a legjobb film-kategóriában jelöltek.

Emiatt a Joker: Kétszemélyes tébolynak simán lehet esélye az Oscar-szezonban, de minden azon fog múlni, hogy Lady Gaga alakítását mennyire ismeri el a szakma. Az énekesnő korábban a Csillag születik betétdaláért, a Shallow-ért kapta meg a díjat, a legjobb női főszereplő kategóriájában viszont alulmaradt Olivia Colmannel szemben. Emellett az sem elhanyagolható dolog, hogy A Gucci-házért számos rangos jelölést (BAFTA, Golden Globe, SAG Awards) kiérdemelt. Mondjuk az Amerikai Filmakadémia ezt az alkotást csak a legjobb smink és haj kategóriájára méltatta.

De ha más nem, akkor a technikai kategóriák kapcsán a Joker 2-nek még lehet esélye legalább jelölést begyűjteni – legalábbis a Variety szerint. Hildur Guðnadóttir zeneszerző, Lawrence Sher operatőr vagy Mark Friedberg látványtervező munkáját elismerhetik az akadémikusok. No meg persze ott van Joaquin Phoenix. A lap cikkírója felemlegette, hogy általában az Akadémia szereti az olyan szerepeket, amelyekben az adott színész testileg és lelkileg is átlényegül. Mint az köztudott, Phoenix rengeteget fogyott a karakter megformálása kedvéért, illetve ismét torkát sem kímélve imitálta az antihős nevetési rendellenességét, ami az érzelmileg rázós szituációkban tör elő belőle. Emellett megmutatta énekesi tehetségét is: az őszinte és katartikus performansza könnyen lehet, hogy kivívja az Akadémia zsűrijének a szimpátiáját. Bár erre is akadnak kivételek: például Christian Bale-t sem vették figyelembe A gépész miatt.

Talán az mégiscsak Phoenix malmára hajthatja a vizet, hogy a legjobb férfi szereplő kategóriája idén nem néz ki valami erősnek. Timothée Chalamet (A Complete Unknown), Paul Mescal (Gladiátor 2) és Sebastian Stan (The Apprentice) a kihívók. A Variety még azt is hozzáfűzte, hogy nem feltétlenül kell valaminek pozitív kritikai fogadtatásban részesülnie ahhoz, hogy az Akadémia érdemesnek tartsa az aranyszoborra – mint az a Bohém rapszódia vagy a Zöld könyv esetében is történt. Előbbi négy díjat zsebelt be, utóbbi pedig hármat.

A borítókép forrása: Warner