A világhírű popsztár Sefani Joanne Angelina Germanotta néven született Yonkersben, New York államban, 1986. március 28-án Cynthia és Joseph Germanotta gyermekeként. A Lady Gaga művésznevet a halhatatlan Queen együttes kultikus Radio Ga-Ga című dalából vette, és már 4 évesen zongorázni tanult, majd 11 évesen felvették a manhattani Juilliard School-ba, de ő inkább egy katolikus magániskolában folytatta tanulmányait. Zenei ambíciói mellett végig kitartott, első zongoraballadáját 13 éves korában írta meg, és egy évvel később már egy New York-i night clubban lépett fel előadóként. Ezt követően felvételt nyert egy művészeti egyetemre, így egyike lett azoknak a 20 diáknak, akik fiatalkoruk ellenére már jóval korábban csatlakozhattak az intézmény diákjaihoz. Ott zenét tanult, valamint dalszerzői képességeit fejlesztette, majd végül kilépett az iskolából annak érdekében, hogy kreatív ihletet merítsen.

microsoftteams-image-5.jpg

A mindennapi megélhetésért egyszerre három helyen dolgozott, többek közt gogo táncosként, de közben szenvedélyével, a zenéléssel is folyamatosan foglalkozott, amelynek gyümölcseként 2005-ben szerződést írt alá a népszerű lemezkiadónál, a Def Jamnél, azonban azt néhány hónappal később felbontották. Ez arra késztettel a fiatal, feltörekvő énekesnőt, hogy önálló fellépéseket vállaljon a Lower East Side klubjaiban, ahol több rockzenekarral is együttműködött, és emellett a divatvilágba is egyre inkább belemerült. A kemény munka ismét kifizetődött, Gaga 2007-ben dalszerzőként kezdett dolgozni az Interscope Recordsnál, ahol olyan népszerű előadóknak írt szövegeket, mint Britney Spears, a New Kids on the Block és a The Pussycat Dolls.

Az énekesnőt az akkoriban hatalmas sztárnak számító Akon fedezte fel, miközben Gaga a Lady Gaga and the Starlight Revue című burleszk showját adta el. Az R&B énekest annyira lenyűgözte a fiatal nő tehetsége, hogy rögtön leszerződtette az Interscope égisze alá tartozó kiadójához, a KonLive-hoz, majd itt kapott lehetőséget a debütáló albumának elkészítésére. Ez lett a The Fame, mely 2008-ban jelent meg, és az amerikai Billboard 200-as lista 17. helyén nyitott, mindössze 24 ezer eladott példánnyal. Noha a szerzemény nagyrészt pozitív kritikákat kapott, eleinte nem fogyott túl jól, habár az első kislemez, a Just Dance népszerű volt a kereskedelmi rádiókban (később a belőle készült videóklip Grammy-díjra jelölték), de ettől függetlenül a The Fame a megjelenése idején nem kavarta fel túlságosan az állóvizet.

gaga-4.jpg

Azonban nemsokára fordult a kocka: a Poker Face című dal meghozta Gaga számára a hőn áhított sikert és rivaldafényt. A nóta szinte minden országban a slágerlisták élére került, és ennek köszönhetően maga a stúdióalbum is felverekedte magát a Billboard 200 második és a mainstream pop slágerlista első helyére. A koncert-felkérések is lavina-szerűen indultak meg, a saját kreatív csapatával, a Haus of Gagával látványos fellépések közepette szórakoztatta az egyre gyarapodó rajongótáborát, miközben közreműködött többek közt az újjáalakult New Kids on the Block új albumán. Második sorlemeze, a 8 dalból álló The Fame Monster 2009-ben jelent meg, ezt követte a Born This Way 2011-ben, majd az Artpop 2013-ban. Noha mindhárom album rögtön az első helyen debütált az USA-ban, utóbbi anyag már nem keltett akkora visszhangot a közönség körében, mint a korábbi munkái.

Az nem tisztázott, hogy ez az apró „visszaesésnek” volt-e köszönhető, de ezt követően Gaga és menedzsere útjai elváltak, és az énekesnő egy évvel később kiadott egy jazz-duetteket tartalmazó lemezt Tony Bennett-tel, amely újra visszahozta az élvonalba – az anyag annyira jóra sikeredett, hogy Gaga még egy Grammy-díjat is hazavihetett érte. Eközben már a színészet felé is kacsintgatott, 2013-ban rövid szerepet vállalt Robert Rodriguez B-kategóriás akciófilm-paródiájában, a Machete gyilkolban, majd feltűnt a kultikus Sin City második részében, és 2015-ben végre színésznői képességeit is komolyabban kamatoztatta az Amerikai Horror Story ötödik, Hotel alcímű ötödik évadában. Alakítása miatt hazavihette a Golden Globe-díjat: a ceremónián a láthatóan megdöbbent énekesnő megható és érzelmes beszédében vallotta be, hogy a színészet volt az első álma, mielőtt belefogott a zenélésbe, egyúttal köszönetet mondott a kollégáinak és a sorozat producerének, Ryan Murphynek a támogatásért.

lady-gaga-bradley-cooper-a-star-is-born.jpg

A teljesítménye annyira mély hatást gyakorolt a közönségre, hogy a hatodik, Roanoke című szezonban visszatért, 2016-ban pedig csatlakozott Nile Rodgers gitároshoz, és együtt tisztelegtek a néhai David Bowie munkássága előtt. A díva adózott egyik legnagyobb zenei hőse és példaképe előtt, vörös parókát öltve énekelt el egy rövid mixet Bowie slágereiből. Ezzel egyetemben a 88. Oscar-díjátadón is fellépett, ahol a Til It Happens to You című dalt adta el a The Hunting Ground dokumentumfilmből, mely a főiskolai kampuszokon elkövetett nemierőszakok ügyét dolgozta fel. Gagát nem más konferálta fel, mint a később amerikai elnök Joe Biden, a műsor végén pedig az áldozatokat is felhívták a színpadra. Az énekesnő előadását vastapssal fogadta a közönség.

2016 októberében a díva kiadta ötödik stúdióalbumát, a Joanne-t, amely szintén a listák élére került szinte az egész világon. Mark Ronson producerrel kollaborálva Gaga lényegében saját élettörténetét énekli meg a lemez dalaiban, a korong címével nagynénje és apjának testvére, Joanne Germanotta előtt tiszteleg, aki 19 éves korában, a lupusz-betegség szövődményei miatt halt meg, még Gaga születését megelőzően. 2017-ben még egy nagyszabású világkörüli turnét is szervezett a lemeznek, de ellőtte elénekelte az 50. Super Bowl-on az USA nemzeti himnuszát, majd a következő kupán a félidős műsor főszereplője lett. A következő mérföldkő 2018-ban a Csillag születikkel érkezett el, amelyben Gaga együtt játszott Bradley Cooperrel: a film hatalmas siker lett, több mint 400 millió dollárt termelt a mozikasszáknál, a sztárt pedig a legjobb színésznő kategóriában Oscarra is jelölték. Noha nem nyerte meg, de a Shallow című betétdalért már bezsebelte a díjat, a Golden Globe-al és a Grammy-vel együtt.

lady-gaga-hold-my-hand-top-gun-maverick-press-shot-no-credit-given.jpg

Hatodik stúdióalbuma, a 2020-as Chromantica ismét a listák első helyén terpeszkedett. Paul McCartney-val, Elton Johnnal és Taylor Swifttel összesen 127 millió dollárt gyűjtött össze, amivel aztán a koronavírus elleni küzdelmet támogatták. Magánélete is eseménydús, 2015 Valentin-napján a Lángoló Chicago színésze, Taylor Kinney eljegyezte az énekesnőt, amit 2016-ban végül felbontottak. 2017 végén ügynöke, Christian Carino kérte meg Gaga kezét, majd 2019 februárjában, miután az énekesnő vőlegénye nélkül jelent meg a Grammy-gálán, egy képviselő megerősítette, hogy ez az eljegyzés is megszakadt. 2020-ban Michael Polansky ügyvezető igazgatóval kezdett romantikus kapcsolatban.

Eközben filmes karrierje is jól haladt, 2021-ben Ridley Scott Gucci-ház című filmjében alakította a Fekete Özvegyként elhíresült Patrizia Guccit, és bár az alkotást nem ölelte keblére a kritika, Gaga színészi játékát a legtöbben egyenesen tökéletesnek tartották. Több Grammyt és egyéb díjat, valamint dokumentumfilmet, turnét és videóklipet követően az énekesnő szerepet vállalt Todd Phillips rendező hatalmas sikert aratott Joker-mozijának a folytatásában: a Kétszemélyes téboly alcímmel ellátott második rész csütörtök óta látható a nagyvásznon. Gaga Harley Quinnt, a főhős szerelmét formálja meg, és mivel a produkció félig-meddig musical is, páratlan énektudását is megcsillogtatja benne. Mi több, még egy önálló albumot is kiadott a film kapcsán, emellett lázasan dolgozik a soron következő albumán is, ami várhatóan 2025-ben kerül a boltok polcaira.

Képek forrása: The Hollywood Reporter, Variety, Collider, IMDb