A múlt héten nem igazán debütált olyan új film a mozikban, ami vetélytársa lehetett volna a Joker: Kétszemélyes tébolynak, így hát Todd Phillips 2019-es bombasikerének folytatása törvényszerűen rögtön a dobogó legfelső fokára ugrott a nyitóhétvégéjén. A Warner is nagyon bízott a filmben, olyannyira, hogy 200 millió dollár költöttek rá, plusz a marketing, és állítólag még tesztvetítéseket sem tartottak belőle – utólag nézve lehet, hogy mindkettőt át kellett volna gondolni egy kicsit. Ugyanis a Joker második része 40 millió dollárral nyitott hazájában, ami rettenetesen kevés, főleg az 5 évvel ezelőtti első epizódhoz képest, ami annak idején 96,2 millióval kezdett, ráadásul több mint fele annyiba került, mint a Kétszemélyes téboly.

A film kritikai fogadtatása is nagyon gyenge, és amíg a 2019-es mozinál lényegesen nagy különbség volt a szakemberek és a közönség véleménye, illetve pontozása között, addig a folytatásról a többség láthatóan nagyjából ugyanúgy gondolkodik. A Rotten Tomatoes-on 33%-on áll a kritikusok szerint, 31%-on a nézők szerint, az IMDb-n pedig 5.3 pont jött ki – csak emlékeztetőül, utóbbi honlapon az első rész 8.4-es eredményt mondhat magáénak, ezzel pedig a 83. helyet foglalta el minden idők 250 legjobb filmjének a listáján. Ezúttal viszont már nem ennyire fényes a helyzet, sőt, mivel a szájhagyománya sem bíztató, talán még a 75 millió dollárt sem fogja elérni az USA-ban – ami azt jelenti, hogy akár még a rosszemlékű Morbiust is alulmúlhatja.

És ha már szóba került a konkurencia: az utóbbi években két másik nagyszabásúnak készülő képregényfilm is hatalmasat bukott, az egyik a Flash – A Villám volt, 55 milliós kezdéssel és 108,2 milliós végeredménnyel, a másik a Marvelek, ami 46,1 millióval startolt és 84,5 millió dollárral szenvedett ki. A Morbius pedig 39 milliós kezdésre produkált 73,9 millió dollárt. A Kétszemélyes téboly globálisan ugyan 121,1 milliót termelt a nyitóhétvégén – de sajnos ez sem mentette meg a bukástól. Ez bizony a földbeállt.

A borítókép forrása: Warner