Az új Mass Effectet -- jobb híján nevezzük negyedik epizódnak -- sok titok lengi egyelőre körbe, főleg a történetét, amelyről csak annyi biztos, hogy se nem folytatás, se nem előzmény, se nem spin-off. Ám most új adalékot kaptunk, ami tulajdonképpen annyira nem új, sejthető volt, amikor vagy ezerszer a tudtunkra adták, hogy Shepard nem lesz benne a játékban.

„Az ötlet alapjában véve az, hogy egy olyan történetet mesélünk el, amely semmiféle formában nem kapcsolódik Shepardhöz és a vele történtekhez, egyáltalán sehogy” -- mondta Mac Walters, a játék vezető írója a Complexnek. -- „Ezt már rég eldöntöttük, de fontos, hogy így is Mass Effect legyen a játék. Nem lehet csak egy egyszerű spin-off, hanem a szívében-lelkében Mass Effectnek kell lennie, Sheparddel és társaival együtt vagy nélkülük.”

Ha már sikerült szóra bírni az urat, megkérdezték a Mass Effect 3 végéről is, mi a véleménye ennyi idővel a játék kiadása után. „Eltelt 18-19 hónap a megjelenés óta, és szerintem az Extended Cuttal mindent megtettünk, amit tudtunk. Nyilvánvalóan most már semmit sem fogunk megváltoztatni, haladunk előre. Őszintén szólva, sokszor hallom, különösen a találkozókon, hogy az emberek szerették, szívszaggatónak, de helyesnek érezték azt, ami Sheparddel történt. Emiatt érzem helyesnek a döntésünket. Mivel azonban nem volt választás, van akinek ez tetszett, van, akit felzaklatott. Nem hiszem, hogy tudtunk volna változtatni, de jó lecke volt.”