Két QD OLED monitort kaptunk  a nyár elején a Philipstől. Az egyik a 49M2C8900L, a termékcsalád egyik új, gigantikus és abszolút csúcsra járatott darabja, míg a másik egy kompaktabb, mégis prémium minőségű darab, a Philips Evnia 34M2C8600, ami ráadásul már nem új belépő a piacon, így már az ára is lejjebb csúszott picit az eredetihez képest. Direkt akartuk kipróbálni, hogy milyen a Philips felsőkategóriás QD OLED felhozatala az óriási '49-es méretben és azt is, hogy mi a helyzet akkor, ha a közel 125 centis átmérővel rendelkező 49M2C8900L-t picit összenyomjuk és egy 34 hüvelykes monitort kapunk? Ez a Philips Evnia 34M2C8600.

A Philips Evnia 34M2C8600 legfőbb tulajdonságai:

  • Kijelző mérete: 34 hüvelykes, 21:9 képarány, ívelt
  • Felbontás: 3440x1440 pixel (109 ppi)
  • Képfrissítés:175 Hz
  • Válaszidő 0,1 ms
  • Input lag: 9,9 ms
  • Kontrasztarány: Végtelen
  • Fényerő SDR: 285,7 cd/m², HDR: 1015,1 cd/m²
  • Betekintési szögek: 179°/179°
  • Megjelenített színek száma: 1,07 milliárd
  • Színtérlefedettség: 168,9% sRGB
  • Csatlakozók: 2 db HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 4 db USB 3.2 (egyik töltő funkciós), USB Type-C, 3,5 mm-es analóg audió 

monitor-1-.jpg

A monitor rendkívül tetszetős. Én egyébként is szeretem a fehér alapokon épített PC-ket, azokhoz pedig tökéletesen passzolni a főként fehér, pici ezüst és szürke színekben pompázó monitor, ami pár perc alatt, különösebb ügyeskedés nélkül összepattintható és máris használatra kész. A panel nem a legnagyobb, de így is kell neki a hely, szüksége van egy mély asztalra különben kényelmetlen lesz a használata. A panel 1800R mértékben ívelt, amitől sokkal íveltebbek is vannak már a piacon, ízlés kérdése kinek mi jön be. Nagytestvére, a 49M2C8900L is hasonló paraméterekkel bír íveltség terén és ott, méretéből adódóan kényelmetlen hogy többet kell forgatnod a fejed. A 34 colos 34M2C8600 esetében viszont ez a probléma nem áll fenn.

Asztalon használva jobbra és balra 20 fokban forgatható, előre 5, hátra 20 fokban dönthető, de a dobozban megbújik a kötelező Vesa mount is, amivel falra is szerelhetjük a monitort. Ez a monitor is rendelkezik a Philips ambiglow technológiájával, ami a monitor hátulján található kis fények összessége, amik előre beállított profilok alapján, vagy akár a monitoron futó videó és játék színeire és hangjaira reagálva is képes világítani, így tágítva picit a teret és növelve a felhasználó immerzióját. Akinek ez nem tetszik, könnyedén ki is kapcsolhatja a funkciót.

monitor-2.jpg

 

A panel maga 3440x1440-es felbontást tud, vagyis az 1440p-s gaming célozza meg, szinte tökéletesen. A QD OLED panelra nem lehet panaszunk, hibátlanul teszi a dolgát, tökéletes fényerővel, elképesztő színekkel (10bit-ers mélység, 1 milliárd megjeleníthető szín), óriási betekintési szögekkel és papíron tükröződésmentes kijelzővel. Azért csak papíron, mert bár a panel kapott egy extra réteget, ami a tükröződést hivatott elkerülni, tapasztalatunk szerint felemás szinten működik. Nem tökéletes, de mindképpen jó, hogy van.

A kijelző 175 Hz-es képfrissítésre képes, ami tökéletes a játékokhoz, azt viszont nem árt észben tartani, hogy a maximális képfrissítés csak DisplayPort használatával érhető el. HDMI csatlakozók is találhatóak a monitoron - nyilván - de azok 2.0-ás csatlakozók, amikkel 1440p-s felbontás mellett maximum 100 Hz-es képfrissítés érhető el. Eléggé hiányzik a HDMI 2.1 a felhozatalból.

Az OLED panelek legnagyobb gyengesége a beégés. Ez azért sokat fejlődött az évek alatt, a Philips pedig külön funkciókkal készült a kijelzőnk megmentése, életének minél nagyobb kitolása érdekében.

  • Screen Saver: Automatikus kezeli és optimalizálja a képernyő fényerejét
  • Pixel Orbiting: Adott időközönként, néhány pixellel elmozdítja a képünket, hogy megelőzze a beégést
  • Pixel Refresh: Adott időközönként frissíti a monitor teljes tartományát

Tavaly került a magyar piacra a monitor, akkor még elég magas, 400 ezer forint körüli áron. Azt egy picit magasnak éreznénk, manapság viszont már 320 ezer körül is megszerezhető, ami nem csak sokkal barátságosabb, de sokkal reálisabb ár is a termékért. Apró szépséghibái vannak csak a monitornak, ilyen például a förtelmes menü rendszer és a távirányító hiánya, valamint rendkívül bosszantóak a csak 2.0-ás HDMI csatlakozók, ám azokat problémája megoldható DisplayPort használatával.

Összességében egy érzetre, tapintásra és persze használat közben is prémium érzést keltő monitorról beszélünk, ami tökéletes választás lehet játékokhoz, de akár képszerkesztési és videóvágási feladatokhoz is, feltéve ha az illető megelégszik a 34 hüvelykes mérettel.