Svájci tudósok endoszkópos beavatkozást hajtottak végre egy Hong Kongban fekvő malacon - méghozzá PlayStation Move kontroller és DualSense segítségével. A Hongkongi Kínai Egyetem a zürich-i ETH egyetemmel közösen hajtotta végre a bravúrt, ami 9300 km-es távolságot hidalt át. És hogy ez miért nagy dolog?

"A távoperált endoszkópia nemcsak távoli sebészeti képzést és mentorálást kínál, hanem azonnali diagnosztikai és sebészeti ellátást is távoli területeken, különösen akkor, ha hiányzik a helyi szakértelem (...) Egy távoli szakértő akár képzett ápolókat is utasíthat a beavatkozások elvégzésére. Az endoszkópos technológia elérhetőbbé válásával világszerte több millió beteg számára válik lehetővé a gyomor-bélrendszeri rák időben történő diagnosztizálása és kezelése.” - mondta el Dr. Shannon Melissa Chan, a Hongkongi Kínai Egyetem Sebészeti Tanszékének adjunktusa.

Az ETH Zürich professzora, Dr. Bradley Nelson hozzátette, hogy a csapat hamarosan egy emberi gyomron fog tele-endoszkópiát elvégezni, bár arról nem volt szó, hogy a PlayStation kontrollerek itt is akcióba lendülnek-e majd. Nem ez az első meglepő felhasználási módja a kontrollereknek, emlékezzünk csak vissza az OceanGate esetére, ahol egy Logitech kontrollerrel irányították a tragikus sorsú merülőhajót, de korábban az Amerikai Egyesült Államok hadereje is Xbox kontrollerekkel tesztelt bizonyos védelmi technológiákat.