Ha van ikonikus alakja a horrorfilmes műfajnak, az Jason. Vagy Pennywise. Vagy Jack Torrance… vagy Michael Myers. Mindegy, ne soroljuk tovább, maradjunk annyiban, hogy a kristály-tavi, hokimaszkos gyilkost szinte mindenki ismeri, sőt sokan még a “ki ki ki, ma ma ma” suttogást is könnyedén felismerik. Jason Voorhees pedig, a regenerálódásra képes, lényegében halhatatlan gyilkológép, a nyolcvanas évek, egészen pontosan 1980-1981 óta (az első epizódban ugye mellékszereplő volt) riogatja a fiatalokat, akik a tóparton drogoznak és a házasság előtti szex gondolata forog a fejükben. Persze voltak a nyolcvanas éveknek más ikonikus alakjai is, így például az a Freddy Krueger, aki az Elm utcában tartotta rettegésben a gyerekeket, akiknek álmait számos borzalommal szőtte át. 2003-ban azonban a New Line Cinema úgy gondolta, hogy ennek a két ikonnak van elég hely egy filmben is, sőt ahol ketten elférnek, ott többen is, ám végül a terv számos oldalról dugába dőlt, ráadásul igen hamar felmerült a kérdés: két szörny-dudás megfér egy csárdában?

pc-guru-szuletesnap-freddy-vs-jason-freddy-krueger-jason-voorhees-ronny-yu-porthu2.jpg

Jason a pokolba ment

Az 1993-as Jason Goes to Hell-t a legtöbben nem szeretik, pedig ennek a filmnek is megvannak a jó ötletei és pillanatai. Ugyan eléggé belenyúlt Jason eredettörténetébe, sőt a szerepet is átadta másnak, de egyben érdekes hátteret is szőtt halhatatlansága köré, ami pedig a legfontosabb: olyan lezárást kapott a film, ami után a horrorrajongók sikoltva kerültek orgazmus-közeli állapotba, és egy elnyújtott aktus részeként egészen 2003-ig kellett várniuk arra, hogy valami legyen is ebből az elhintett lehetőségből. Merthogy a The Final Friday alcímű mozi legvégén, mikor Jasont elragadják és lerántják a pokolba, a maszkja ott marad a porban, ám nem sokáig: egyszercsak megjelenik Freddy, az Elm utca mészárosának karmos kesztyűje, és lerántja a hokimaszkot, ami itt már sejtette, hogy a titánok előbb-utóbb összecsapnak.

pc-guru-szuletesnap-freddy-vs-jason-freddy-krueger-jason-voorhees-ronny-yu-plugged-in.jpg

(Képek: Port.hu, Entertainment Weekly, Plugged In)

A CGI elront mindent

Nos, mint már említettem, erre a titáni harcra egészen 2003-ig kellett várni, ráadásul a Chucky menyasszonya és a Jet Li  Félelem nélkül rendezőjének (Ronny Yu) filmje sem lett tökéletes, így nem mindenkinek hozta el azt a katarzist, amit ez a páros alapvetően sejtetett. A feleslegesen beleerőltetett CGI például borzalmas, ráadásul van pár erőltetett, már nem vicces, hanem inkább kínos pillanat, egy-egy abszolút hülye karakterről nem is beszélve. Mégis, összességében működik a varázslat, jól összehozzák a két ikont, akik aztán a maguk módján mindent megtesznek a szórakozásért, sőt nagyjából a kánonba is beleillik mindaz, amit előadnak. Még érdekesebb azonban az, ami elméletileg belekerülhetett volna a filmbe, de erre végül nem került sor.

pc-guru-szuletesnap-freddy-vs-jason-freddy-krueger-jason-voorhees-ronny-yu-porthu-3.jpg

Az apróságokat most hagyjuk, miszerint James Wan is ülhetett volna a rendezői székben, vagy hogy a Farkasvér-, avagy a Ginger Snaps-filmekből ismert Katharine Isabelle direkt szerette volna elkerülni a meztelenkedést, de ezt végül (sokak nagy örömére) mégsem úszta meg, miközben Ronny Yu direktorral sem jött ki jól. Ennél sokkal lényegesebb, hogy terv formájában számos lezárás létezett. Az egyiknél Lori és Will végre lefeküdtek volna egymással, ám a fiú megkérdőjelezhető módon Freddy szerepét vette volna át, sőt egy másik alternatív befejezésben Jason és Freddy eltűnik a kiszáradt tó fenekében, majd másnap Lori apját mégis elkapja Freddy, ahogy a kiszáradt mederben vizsgálódik. 

pc-guru-szuletesnap-freddy-vs-jason-freddy-krueger-jason-voorhees-ronny-yu-entertainment-weekly.jpg

Ennél sokkal izgalmasabb befejezés lehetett volna az, ami a horrorrajongók egy újabb (vértől) nedves álmát válthatta volna valóra: a pokolba, vagy legalábbis valami sötét helyre került, még mindig küzdő feleket maga Pinhead választotta volna szét. Sőt, olyan verzió is felmerült, hogy a pokolban a két fél egy arénában, gladiátorként, a sátán előtt harcol egymással, aminél azért a Pinhead-verzió csak jobban hangzik, ám a stúdió végül sokak bánatára nem fizette ki a karakterért a jogokat.

És hogy végül ki került ki győztesen a titánok harcából? Nos, ezt ma már mind jól tudjuk, bár a látványos/hangulatos lezárás is idővel jött csak képbe, mikor felmerült a gondolat, hogy akkor Jason jöjjön ki a vízből, a kezében tartva Freddy levágott fejét, majd erre jött a riposzt, hogy rendben, de akkor Freddy meg kacsintson egyet a kamerába. A többi már, ahogy szokás volt mondani, történelem, méghozzá horrorfilmes, miközben az ipar nem bővelkedik az igényesen elkészített vs-filmekben, inkább csak a Zs kategória termeli a maga zsánerfilmjeit. Olyanokat, mint például a Gingerdead Man vs. Evil Bong vagy a Boa vs. Python. Ezek minőségét viszont ne forszírozzuk!

No és te, mely horrorfilmes ikonokat engednéd össze egy minőségibb filmprodukció képében? A Michael Myers vs Busta Rhymes crossover nem játszik, azt már sajnos láthattuk!