Miután átrágtuk magunkat a Tomb Raider-sorozat (majdnem) összes elemén, három idővonal, vagy ha úgy tetszik kontinuitás válik jól elkülöníthetővé egymástól: az eredeti, a Legend, és a Survivor.

  • az eredeti ugyebár az 1994-től 2006-ig tartó szakasz, amikor a Core Design készítette el az első 6 epizódot
  • a Legend-trilógiát már a Crystal Dynamics szállította, de még az Eidos alatt
  • a Survivor-trilógiát pedig a Crystal Dynamics és az Eidos-Montréal fejlesztette, de már a Square Enix alatt

Lássuk miben különböznek az idővonalak - és talán mondanunk sem kell, de SPOILEREK következnek!

Eredeti

Tomb Raider I-III, The Last Revelation, Chronicles, The Angel of Darkness

Az eredeti történet alapján Lara túlél egy repülőgép-szerencsétlenséget, és lezuhan a Himalájában. A civilizációba való visszatalálása és a túlélésért folytatott küzdelem indítja el a felnőtté válás útján. A Himalájában őt ért megpróbáltatások után felhagy korábbi kiváltságos életével, és a kalandjairól szóló könyvek írásával keresi meg a betevőt. Apropó könyvek: ezek miatt családja kitagadja. A The Last Revelation végén Lara-t maga alá temeti egy összeomló piramis, és nem kimondva, de valószínűleg meg is hal. Ezért a lezásárért a túlhajszolt fejlesztőcsapat volt felelős, akik belefáradtak az előtte 4 évig tartó non-stop fejlesztésbe, és továbbléptek volna a karaktertől. Éppen ezért a Chronicles-ben visszatekintések formájában irányíthatjuk Lara-t, a The Angel of Darkness pedig meghatározatlan idővel játszódik a The Last Revelation után, úgy folytatva a sztorit, hogy Lara túlélte a piramist. A játék eredetileg be is mutatta volna ennek mikéntjét, de az idő és az Eidos ismét közbeszólt.

Legend-trilógia

Legend, Anniversary, Underworld

A Legend idővonalon Lara anyja, Amelia is jelen volt a repülőgép-szerencsétlenségkor, ami eltűnésével végződik. Ebben a kontinuitásban Lara egyik mozgatórugója, hogy kiderítse, mi történt anjával. Ez az igazság iránti megszállottság jelen van az Anniversary-ban is, az Underworld-ben pedig majdnem a világ pusztulásáig vezet. Az apját az eredeti idővonalon Lord Henshingly Croft-nak hívták, itt Lord Richard Croft.

Survivor-trilógia

Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider

A 2013-ban kezdődő reboot idővonalon Lara anyja már Lara fiatalkorában eltűnik, az apja pedig a halhatatlanság titkának megszállottja lesz, olyannyira, hogy egy (látszólagos) öngyilkosságot is elkövet. Lara eltávolodott apja emlékétől, és úgy gondolja, hogy a megszállottsága őrületbe kergette. Az egyetem után lehetőséget kap, hogy egy archeológus-programban vegyen részt, és megkeresse Yamatai királyságot. A kutatás egy hajószerencsétlenségben végződik, Lara így kerül egy szigetre, ahol a természettel, a természetfelettivel és banditákkal is meg kell küzdenie a túlélésért. Ennek hatására rájön, hogy apjának igaza volt, ezért úgy dönt, hogy folytatja apja kutatását, és felfedezi a világ rejtélyeit.

Ezeken felül egyébként számon tarthatunk képregényes és filmes idővonalakat is, de a fentebbi hármat érdemes mindenképp észben tartani, ha kedveljük a játéksorozatot. A Netflixen mától látható a Tomb Raider: The Legend of Lara Croft című animációs sorozat - Ti nézitek majd?