A nyomdafesték szaga. A fólia felszakítása. A lemez kinyitása és a gépbe helyezése. A tartalomjegyzék átnyálazása. A cikkek újbóli elolvasása. A végigjátszások bemagolása. Ha ezek ismerősen hangzanak, tudod, hogy miről, és milyen korszakról lesz szó!

Alattyán egy aprócska falu Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Jászapáti járásban: a kevesebb, mint 2000 lakossal rendelkező település életem egyik meghatározó helye, hiszen gyerekkoromban szinte minden nyarat itt, apai nagyszüleimnél töltöttem. Alattyán sosem volt az a buzgó metropolisz: egy bolt, egy posta, egy templom és a "főtér" számomra legérdekesebb darabját, egy betonból készült asztalitenisz pályát leszámítva nem sok minden volt ott megtalálható, de ez pont elég lett ahhoz, hogy azok a hetek, hónapok soha se teljenek unalmasan. Erről pedig legfőképp pont a posta gondoskodott, hiszen ez volt az a hely, ahol mindig ki lehetett könyörögni egy-egy magazint, legyen az a bátyám és később a saját addikcióm egyik melegágya, a Garfield aktuális száma, a Donald Kacsa magazin friss példánya, a visszatekintve rendkívül furcsa Super Mario-könyvek egyike, vagy valami egészen más.

alattyan.jpg

Akkor pedig még nem gondoltam volna, hogy az a "valami más" életem legmeghatározóbb darabja lesz. 1995. márciusát írjuk. 8,5 évesen, ezen Alattyáni posta előtt láttam meg egy furcsa, de annál érdekesebb borítót, rajta szinte értelmezhetetlen figurákkal, és a vággyal, hogy ezt mindenképp szeretném. Az 576 KByte magazin VI. évfolyamának 3. számáról van szó, a borítón egy mangával, az Alone in the Dark 3-mal és a Mortal Kombat 2-vel – és a szerelem azonnali és örök lett. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt a legelső videójátékos magazin, amit a kezembe fogtam, de az is biztos, hogy ez volt az első, amit a sajátomnak nevezhettem. Elmondhatatlanul sok alkalommal vettem elő, az elsőtől az utolsó betűig kiolvastam, és ez az évek során valóságos rituálévá vált. Bár memóriám legendásan rossz, talán még mind a mai napig fel tudom idézni a Grim Fandango végigjátszásának egy-egy mondatát, az 1996-1999 közti 576 KByte-ok borítójának egy-egy részletét, vagy az 576 Konzol egy, a japán furcsaságokra fókuszáló cikksorozatának egy-egy témáját.

576kbyte1995marcius.jpg

Ennek persze az is az oka, hogy ennyi idősen még esélyem sem volt arra, hogy játékokat vegyek, vagy megszerezzek mindent, ami csak megtetszett, ezért az ilyen végigjátszások adták a képzeletbeli játékélményt – valahogy úgy, ahogy manapság milliók ragadnak le streameknél, így élve át egy-egy játékot. Nekünk akkor és ott erre persze nem volt lehetőségünk, így maradtak az írott szavak, a kevéske kép, és a képzelet határtalan ereje. Ez volt a nyomtatott magazinok varázslata. Akkor persze maximum csak álmodozhattam arról, hogy egyszer közöm lesz ehhez, de az biztos, hogy nem hittem volna el, ha valaki azt mondja, átkerülök a másik oldalra.

vanityfair.jpg

Mondjam azt, hogy már soha sem lesz semmi ugyanolyan, és hatalmasat veszít az új generáció azzal, hogy mindent készen, interaktív formában kap? Badarság lenne – haladni kell a korral, és a médium meg is próbálkozott vele. A tördelést, a dizájnt piedesztálra emelő Wired nélkül például egész biztos máshogy nézne ki a HTLM5-tel megtámogatott, a látványt a tartalommal párosító online expozék tálalása; az általam éveken át előfizetett Vanity Fair eleganciájával se nagyon tudta senki felvenni a versenyt. És ha már hazai, akkor a PC Guru, a Gamestar lemezmelléklete nélkül is sokkal üresebb lett volna az életünk, hiszen sokaknak, így nekem is ezek jelentették a legális játékok elsődleges forrását. Ezek nélkül soha sem ismertem volna meg olyan játékokat, melyekről a piac vagy lemondott, vagy soha sem tudtak átütő sikert elérni, mégis érdemes volt velük akár heteket, hónapokat eltölteni.

pc-guru-jetekkollekcio.jpg

Hazudnék, ha azt mondanám, nem hiányoznak teljesen a nyomtatott magazinok, de egyszerűen eljárt felettük az idő – arról nem is beszélve, hogy mennyivel többet tud adni egy olyan online felület, ahol már nem kell a karakterlimit miatt aggódni, ahol a videó kiegészítő eszközként funkcionál, kibővítve az élményt, és ahol sokkal mélyebben és gazdagabban ki lehet bontani egy-egy témát. De még ha a nyomtatott magazinok el is tűnnek, az emlékek megmaradnak: hézagokkal ugyan, de azokat kipótolja a nosztalgia fénye.

Szerkesztőségünk többi tagjának visszaemlékezését erre a linkre kattintva nézhetitek meg!