Szerencsés vagyok, mert szüleim már nagyon korán, ötéves koromban megtanítottak olvasni. Könyvek között nőttem fel: az orosz irodalom legnagyobbjai ugyanúgy megtalálhatók voltak otthon, mind Stendhal, Ray Bradbury, Ken Follett és Stephen King. Forgattam a könyveket, élveztem az olvasást, azonban az újságok és magazinok olvasására csak tizenéves koromban szoktam rá.

bradburymarsbelikronikak.jpg

Kezdetben természetesen játékújságokat olvastam (a Forsakent például az 576KByte-ban olvasott cikk után vettem meg), a PC Gurut '99-től vásároltam, azonban az egyetemre való bekerüléssel az érdeklődésem a politikai-gazdasági hetilapok felé fordult. A Gururól persze nem mondtam le, két-három havonta megvettem egyet-egyet (különösen akkor, ha olyan teljes játék volt benne, ami érdekelt), majd előfizető lettem, a többi pedig már történelem…

Ekkor már rebesgették a Gutenberg-galaxis végét, azt, hogy senki nem fog a jövőben könyveket/nyomtatott magazinokat venni, mert nem lesz rá igény a digitális könyvolvasók és egyéb kütyük elterjedése miatt. 2011-ben én magam is vásároltam egy Amazon Kindle Keyboard Gen 3-at, ami a mai napig megvan, a mai napig működik, és az elmúlt évtized alatt több tucat könyvet (angol és magyar nyelvűt egyaránt) megvettem rá. Könnyű használni, könnyű rajta olvasni, utazások alkalmával kiváló, hisz kis helyen elfér, azonban a könyvek, magazinok, újságok nem tűntek el, szerencsére.

prkindle3largewide.jpg

Volt egy nyár, amit New Yorkban töltöttem, és a kedvenc elfoglaltságom városnézés közben az volt, hogy egy-két órára beültem a Union Square-en található Barnes & Noble könyvesboltba. Jártam a szinteket, nézegettem a hatalmas polcokon sorakozó könyvek ezreinek gerincét, és ha megtetszett valamelyik, leemeltem, majd a padlóra ülve elkezdtem olvasni. Itt vettem meg a Trónok harca angol kiadását, Lorenzo Carcaterra Sleepers (magyarul Pokoli lecke) című könyvét, néhány DVD-t, és ezeket a mai napig őrzöm.

A könyvek szeretete mellett elkezdtem gyűjteni a képregényeket (DC-sorozat 1-58, Transmetropolitan teljes gyűjtemény 1-2, mikor jelenik meg a 3?, Trónok harca keménytáblás verzió stb.) és a kedvenc játékok művészeti albumjait. Több hónapnyi várakozás után lett meg a The Last of Us artbookja, a második rész premierje után egy hónappal megjött a TLoU 2 Artbook Deluxe Edition kiadás, sikerült megszerezni a God of War és a Horizon Zero Dawn művészeti albumát, a 2016-ban Kickstarteren támogatott System Shock Remaster könyvét pedig még mindig várom…

3584345-last-of-us-art-book-2.jpg

Talán az eddig elmondottakból látszik, hogy a könyvek gyűjtése számomra több, mint egyszerű időtöltés. Fórumaláírásom is ezt bizonyítja: „Olvasni jó – a művelődés legjobb formája!”  Szóval vegyetek könyveket, járjatok könyvtárba, olvassatok, töltsétek hasznosan az időt, mert egy jó könyv nemcsak élményeket ad, de tudást is!

Szerkesztőségünk többi tagjának visszaemlékezését erre a linkre kattintva nézhetitek meg!