Amikor minden idők hatodik legjövedelmezőbb filmje, a Pókember: Nincs hazaút lassan lekerül a mozik műsoráról, új szuperhős veszi át a helyét a trónon. Jóllehet márciusban nem is nagyon akadhatott volna kihívója a blockbusterek világában, a Batman számai meggyőzőek, ráadásul a kritika is szereti a filmet.

mv5byzbiytk3zgitota5zs00ntdklwiwmzgtodninzmxyzmynjdixkeyxkfqcgdeqxvymzmwotu5mdkv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Batman

Nemzetközileg 598 millió dolláros bevételnél jár Matt Reeves rendezése, közel 37 milliót fialt harmadik hétvégéjén a tengerentúlon, ami igen szép eredménynek nevezhető. Ezzel feltételezhetően bekerül majd a műfaj krémjébe, illetve megnyílik az út a film fináléjában már amúgy is belengetett folytatás és a tervezett mellékprodukciók előtt. A statisztika szerint a Nincs hazaút mögött a Batman számít a második járványhullám legsikeresebb képregényadaptációjának.

Alább láthatjátok minden idők legsikeresebb szuperhősfilmjeinek listáját (a képek forrása: Numbers).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A DC örökranglistáján az Aquaman viszi a prímet, illetve érdemes Christopher Nolan és Zack Snyder filmjeit megemlíteni. Kis kiegészítést igényel a fenti lista, hiszen a szintén klasszikusabb stílusú, társadalmi igényű Joker – ami egyébként sok tekintetben megágyazott az új Batmannek – 1 milliárd dollárt keresett a jegypénztáraknál.

  • A fiatal Batman nyilvános működésének második évében járunk, amikor egy rémisztő gyilkosságsorozat rázza Gotham City-t. Bruce Wayne megismeri múltját, miközben feltűnik a romantikus vénájú Macskanő. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Animék Amerikában

Egyre sikeresebbek az animék Észak-Amerikában, jegyzi meg a Variety. Ezen állítást bizonyítja a Belle és a Demon Slayer the Movie: Mugen Train tavalyi, illetve Jujutsu Kaisen 0 friss sikere a tengerentúli mozikban. Utóbbi 17,7 milliót keresett csütörtöki premierje óta, globálisan pedig már 147,5 milliónál jár. A sorozat előzménytörténeteként szolgáló film egy Yuta Okkotsu nevű középiskolást követ, aki a tokiói varázslóiskolában tanul és igyekszik megfékezni egy erős elátkozott szellemet.

Sikerhorror

Korábbi mesterművei, például A világítótorony, A boszorkány és a Fehér éjszakák stílusához mérten jelentősen eltérő hangvételű horrorfilmmel jelentkezik az A24 stúdió. Amerikában pozitív kritikákat kapott az X és immár moziban is vetítik Ti West (V/H/S) rendezését. Közel 4,5 millió dollárt gyűjtött nyitóhétvégéjén a produkció, ami kevésnek tűnhet az előzetes médiakampány tükrében, a műfaj, a R-es korhatár-besorolás és a szerény gyártási költségek fényében viszont jó eredménynek nevezhető.

  • A hetvenes években játszódó történet szerint egy texasi farmer biztosít lakhelyet és forgatási helyszínt egy szexfilmeket készítő stábnak. A hőseinket befogadó idős pár érdeklődése azonban egyre eszelősebb viselkedésbe hajlik, míg életveszélybe nem kerülnek a fiatalok.

Ti mit néztetek mostanában moziban?