A megszokott módon megérkeztek a hétvégi amerikai mozis statisztikák. Az elmúlt napokban tartotta meglepetésszerűen kiemelkedő pozícióját az Encanto és a Szellemirtók: Az örökség, viszont csalódást keltő számokat hozott a West Side Story.

Spielberg felemás visszatérése

Várakozások alatt teljesített nyitóhétvégéjén Steven Spielberg West Side Story feldolgozása. A kritika dicsérte a klasszikus musical újragondolását, a 10,5 millió dolláros kezdőbevétel (nemzetközileg 44 millió értékben váltottak rá jegyet) viszont csak átlagos eredménynek nevezhető, tömegeket nem mozgatott meg a film. Az alkotók további jegyeladásokat remélhetnek a következő hetekben, ez azonban nem lesz egyszerű, hiszen hamarosan újabb blockbusterek érkeznek a kínálatba, köztük a Pókember: Nincs hazaút és a Mátrix 4.

Az idei év egyébként nem túl kecsegtető a musical műfaja számára, hiszen az In the Heights és a Kedves Evan Hansen sem tudta megnyitni a pénzcsapokat, ráadásul a West Side Story 100 milliós gyártási költsége mellett különösen fájóan mutathatnak a Universal számára a hétvégi számok.

  • Spielberg az ötvenes évek díszletei között gondolja újra a New York-i bandák etnikai alapú harcában felőrlődő szerelmespár történetét.

mv5by2fmztbinzytm2u2mc00yzcylwjmotktmtdkywm2y2e5mwi4xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynqv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Animációs siker

Meglepően jól szerepel a Disney mágikus fantasy meséje, az Encanto. Harmadik hétvégéjén közel annyian voltak kíváncsiak a családi mozira, mint Spielberg rendezésére. Globálisan már 152 milliós bevételnél jár, pedig karácsony előtt a Disney+ műsorán is elérhetővé válik a film.

  • Kolumbia hegységeiben minden madrigál bír valamilyen varázslatos képességgel, leszámítva egyetlen lányt, Mirabelt. Érdekes módon pont a különc főhős marad a többiek egyetlen reménye, amikor rendkívüli erejük veszélybe kerül. 

mv5bmjvkntnmodgtnzjios00ywfmlwjjnjatotnlzmi4odu0mgiwxkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3v1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

SZELLEMIRTÓK – AZ ÖRÖKSÉG

A dobogó harmadik fokára a Szellemirtók új epizódja került. A generációváltáson átesett produkció közel 165 millió dolláros jegybevétele a járvány viszontagságainak és a korábbi premierhalasztásnak a tükrében egészen kiemelkedő teljesítménynek számít.

  • Egon unokái nagyapjuk poros oklahomai farmján véleletlenül felfedezik az egykori kísértetvadászok felszerelését. Barátaikkal lendülnek akcióba az új szellemjárás láttán, miután fanatikus tanáruk mindent elmesél nekik a régi New York-i banda történetéről. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

mv5bmgfmn2zhzdctnduzzi00mjlmltgxmdytm2y1mty0otu4otu2xkeyxkfqcgdeqxvymjm5mju4ndmv1n.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Futottak még

Ridley Scott sokat kritizált rendezése, A Gucci-ház és a közönséget szintén megosztó Örökkévalók is tartja magát a nézettségi verseny krémjében. Előbbi 93, a Marvel mozi pedig 395 millió dolláros haszonnál jár eddig. (A Fekete Özvegy 375, míg a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája 418 millió dollárt gyűjtött idén.)

Ti milyen filmeket néztetek a közelmúltban moziban?