Call of Duty 4: Modern Warfare, Diablo, Warcraft 3, Gears of War, Resident Evil. Csak néhány példa azon játékok közül, melyekről már megemlékeztünk a rovat keretein belül, és amikhez most ismét csatlakozik néhány klasszikusnak számító darab – köztük egy olyan MMORPG-vel, ami két évtizede remek egészségnek örvend.

Mortal Kombat

Ám mielőtt még arra rátérnénk, ejtsünk néhány szót a Midway 1992-es verekedős játékáról, amelyből aztán a műfaj egyik legismertebb és legnépszerűbb szériája sarjadt, és ami jelentős szerepet játszott abban, hogy beszédtéma legyen a videójátékokban látható erőszak. Persze már a fent említett dátum előtt sem volt ismeretlen ez a fogalom az interaktív szórakoztatóipar berkeiben, ám az Ed Boon által kiötlött Mortal Kombat olyan szintre emelte annak ábrázolását (különös tekintettel a híres/hírhedt Fatalitykre, melyek a technika fejlődésével egyre gyomorforgatóbbá váltak), hogy az abból eredő felháborodás később kongresszusi meghallgatásokba torkollott. Az ügy végül az ESRB (Entertainment Software Rating Board), avagy Amerika korhatár-besorolásért felelős szervezetének megalakulásához vezetett, ami azért nem kis teljesítmény egyetlen játéktól.

GoldenEye 007

Noha 1997 előtt is volt már FPS konzolon, sok fejlesztőcsapat (és játékos) is úgy vélte, hogy a belső nézetű lövöldék csak egér és billentyűzet társaságában érzik jól magukat. Éppen ezért számított világszenzációnak a Rare Nintendo 64-re kiadott programja, mely a két évvel korábban megjelent, azonos című James Bond-film feldolgozása volt, és gyakorlatilag egy kudarcnak vélt játékötletből lett a konzol és a műfaj egyik legnagyobb klasszikusa. A GoldenEye 007 ugyan nem öregedett túl jól (ettől függetlenül bárki belekóstolhat, hiszen már modern konzolokon is elérhető), ám a megjelenése idején maga volt a csoda, legyen szó a kampányról vagy az osztott képernyős multiplayer módról. A korábban már kivesézett Halo: Combat Evolved ugyan több embernek jut az eszébe, ha a zsáner konzolos mérföldköveire terelődik a szó, ám a mindig sármos ügynök is hozzájárult ahhoz, hogy a műfaj megvesse a lábát a PC-n kívüli világban, ezért pedig nem lehetünk eléggé hálásak a Rare-nek és a Nintendónak.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Ha egy videójáték 99 (!) ponton áll a teszteket összesítő Metacriticen, az azért rengeteget elmond annak minőségéről, rögtön tudatva az érdeklődőkkel, hogy itt biza egy instant klasszikusról van szó. Márpedig az 1998-ban napvilágot látott The Legend of Zelda: Ocarina of Time pontosan ennyi pontot tudhat magáénak az említett portálon, ami nem meglepő, hiszen a Nintendo legendás szériájának első 3D-s epizódjával állunk szemben, melynek lenyűgöző világa valósággal letaglózónak hatott akkoriban – ne feledjük, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt magától értetődő a 3D, pláne nem ekkora léptékben. Ma már nem nagyon létezik olyan, a világ legjobb játékait felsorakoztató lista, amin ne végezné az élvonalban az eredetileg Nintendo 64-re megjelent csoda, melynek sikerét jól mutatja, hogy a franchise legutóbbi, Nintendo Switch-re megjelent darabjai is azon nyomban bekerültek a halhatatlanok csarnokába.

World of Warcraft

És akkor most el is érkeztünk a bevezetőben már említett csodához, amely emberek millióinak az életét határozta meg a debütálása után, ez a kijelentés pedig lényegében ma is megállja a helyét, hála a számtalan kiegészítőnek, ami időközben érkezett hozzá. Természetesen nem a 2004-ben megjelent World of Warcraft volt a világ első MMORPG-je (elég csak az EverQuestre vagy az Ultima Online-ra gondolni), ám a Blizzard online szerepjátéka volt az, melynek hála mainstream vizekre evezett a műfaj, és még manapság is egyre másra érkeznek annak újabb képviselői – legutóbb például az Amazon és az NCSoft gondozásában készült Throne and Liberty. A World of Warcraft (avagy elterjedtebb nevén WoW) nem kevesebb mint 12 millió előfizetővel büszkélkedhetett a karrierje csúcsán, és bár ma már picit megkopott a fénye a hullámzó minőségű expanziók (valamint a konkurencia) miatt, kétség sem férhet hozzá, hogy nem volt, és vélhetően nem is lesz ennél nagyobb hatással bíró MMORPG.

Angry Birds

Aktuális felsorolásunk utolsó állomásaként pedig következzen egy némiképp ellentmondásos darab, az eredetileg 2009-ben, iOS-re megjelent Angry Birds ugyanis semmilyen módon nem reformálta meg a videójátékokat (lényegében madarakkal kellett benne lövöldöznünk zöld disznókra), ám ennek ellenére is óriási hatást gyakorolt az iparra. Hogy mégis miért? Nos, a finn Rovio Entertainment alkotását több mint 12 millió alkalommal töltötték le az emberek a premiert követően, ami hamar rávilágított a mobil eszközökben rejlő óriási lehetőségekre, ergo a dühös madaraknak köszönhető, hogy a játékipar bevételének jelentős része ma már ebből az ágazatból származik. Az Angry Birds ráadásul messze túlnőtt a játékokon, hiszen film, sorozat és képregény is született belőle, a rengeteg egyéb árucikkről (sapkák, pólók, bögrék, kulcstartók, satöbbi) már nem is beszélve. Hiába tehát az egyszerű alapok, a madarak és a disznók véget nem érő küzdelme bizony alaposan felforgatta a dolgokat, így aztán adta magát, hogy helyet kapjon a listán.

Amelynek most a végére is értünk, ám – ahogy azt már többször is elmondtuk – bőven akadnak még olyan címek, amik így vagy úgy, de hozzátettek valamit a kedvenc hobbinkhoz, szóval várunk vissza titeket a következő héten!

A rovat korábbi cikkeit INNEN tudjátok elérni!

A borítókép forrása: Blizzard Entertainment, Battle.net