Mostanra jó néhány olyan alkotást gyűjtöttünk össze a rovat keretein belül, melyek nélkül egészen másképp festene a videójátékos paletta, a legújabb felvonásban pedig műfajt és konzolt meghatározó cím is akad, szóval öveket becsatolni, izgalmas időutazás következik!

Tetris

Tetris nevezetű csodát bizonyára azok is nagyon jól ismerik, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi fán terem a videójáték, ez pedig leginkább a Game Boy-nak köszönhető, hiszen az arra készült verziót még az eredeti program megalkotója, Alekszej Leonyidovics Pazsitnov is a kedvencének tartja. A Nintendo 1989-es kézikonzolja valósággal kéz a kézben járt az 1985-ben megjelent alkotással (melynek kalandos történetéről egyébként egy remek film is készült Taron Egertonnal a főszerepben), és bár teljes eladásokat tekintve "csak" a második helyet foglalhatta el a Pokémon után, azért a 35 millió is egy elég szép szám. A meglehetősen addiktív „pakolászás” rendkívül nagy szerepet játszott abban, hogy a japán cég az élre törjön a hordozható ketyerék terén, így aztán evidens volt, hogy feltüntessük a listán – nem sok alkotás mondhatta el akkoriban, hogy ilyen óriási hatása volt egy hardverre.

Virtua Racing

Bár 1992-re már videójátékos berkekben sem volt ismeretlen a 3D fogalma, a Sega Model 1 hardverének erejét demonstráló Virtua Racing így is a padlóra szegezte az állkapcsokat, hála a csodaszép látványvilágának, ami akkoriban eléggé a párját ritkította. A rendkívül magas poligon- és képkockaszám mellett a választható kameranézet is gondoskodott a valódi F1 élményről, amit összesen három pályán (Big Forest, Bay Bridge, Acropolis) élvezhettek a játéktermi gépek rajongói – a Virtua Racing hatását és népszerűségét jól mutatja, hogy mostanra Nintendo Switch-re is elérhető. A Sega AM2 programja tehát leginkább a grafikájával hívta fel magára a figyelmet néhány évtizeddel ezelőtt, ám azzal olyan mértékben, hogy vétek lett volna kihagyni a szórásból.

Metal Gear Solid

Ha fel kellene sorolnunk a játéktörténelem legnagyobb pionírjeit, akkor Sid Meier, Chris Roberts, Will Wright, Gabe Newell és Ron Gilbert (valamint megannyi más ismert koponya) mellett hamar elérkeznénk ahhoz a Kodzsima Hideóhoz, kinek 1998-as remekműve bebizonyította, hogy az interaktív programok bizony megérettek a felnőtt témák boncolgatására. A Metal Gear Solidban jól megfért egymás mellett a lopakodásra épülő játékmenet és a mélyenszántó gondolatok kibontása, miközben emlékezetes karakterekből és főellenfelekből sem szenvedtünk hiányt, melyeknek köszönhetően gyorsan klasszikusi rangba emelkedett a Konami akció-kalandjátéka. Solid Snake első bevetése nélkül vélhetően csak sokkal később került volna sor a szintlépésre történetmesélés terén, ezért pedig nem lehetünk eléggé hálásak a mesternek – bízzunk benne, hogy a meglehetősen unortodox fotómóddal érkező Death Stranding 2 is tovább öregbíti majd az alkotó hírnevét.

StarCraft

Tekintve, hogy a Blizzard Entertainment híres triójából kettő (Diablo, Warcraft) már sorra került ebben a sorozatban, talán nem nagy meglepetés, hogy az 1998 márciusában berobbant StarCraft sem marad ki a szórásból. A nagysikerű sci-fi RTS már a puszta felütésével is felrakta magát a térképre, hiszen két szembenálló fél helyett három fajt dobott be a kosárba, ami játékmenet és szavatosság terén is gondoskodott arról, hogy magasan szálljanak a mutatók. Ennél azonban némileg többet nyom a latba, hogy a november 5-én a Game Pass kínálatába is megérkező stratégia (persze nem az eredeti, hanem a remaster kiadás kerül bele az előfizetéses szolgáltatásba) elképesztően sokat hozzátett ahhoz, hogy az e-sport fogalma gyökeret eresszen a nagyvilágban – Dél-Koreában ugyebár jó ideje valódi hírességnek számítanak a profi játékosok, ami elég sokat elmond arról, hogy mekkora hatást gyakorolt a StarCraft a kedvenc hobbinkra.

Call of Duty 4: Modern Warfare

Bár máig vannak, akik a Call of Duty 2-t tartják a mostanra világszenzációvá érett széria csúcsának, azt talán még ők sem tagadják, hogy a 2007-es 4. rész, a Modern Warfare  határozta meg leginkább a franchise-t – valamint a teljes FPS műfajt, ha már itt tartunk. Az Infinity Ward magnum opusának kampánya megannyi felejthetetlen pályát (a Pripyatban játszódó fejezet bizonyára mindenkinek belevésődött az emlékezetébe) és pillanatot kínált, ám leginkább a multiplayer szegmens volt az, ami a halhatatlanok csarnokába vezette a lövöldét. A Modern Warfare többjátékos része ugyanis lerakta a modern multis címek alapjait, melyek nélkül talán teljesen más irányba mozdult volna el a közös móka, ez pedig egy olyan fegyvertény, ami garantálta, hogy a programnak bérelt helye legyen ezen a listán.

A mostani műfaji kavalkád után a jövő héten érkező csokor is egy valódi olvasztótégely lesz a zsánerek terén, szóval ne felejtsetek el visszatérni, hiszen még egy legendás MMORPG-ről is ejtünk néhány szót!

A rovat korábbi cikkeit INNEN tudjátok elérni!

A borítókép forrása: Steam, IGDB