Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy óriási utat tett meg a videójátékipar az első interaktív alkotás megjelenése óta, hiszen a kezdeti pixelhalmoktól eljutottunk oda, hogy sok esetben alig lehet megkülönböztetni a valóságot attól, amit a fejlesztők képernyőre álmodtak – erre talán az autós játékok négykerekűi a legjobb példák. Minden egyes műfajban vannak olyan klasszikusok, melyek kitaposták az ösvényt a későbbi érkezők számára, de olyan címek is akadnak, amik szimplán csak új mederbe terelték a kedvenc hobbinkat (nem feltétlenül a jó értelemben), legújabb rovatunkban pedig épp ezeket a produkciókat vennénk górcső alá.

Zork

Bár a Colossal Cave Adventure-t tekinthetjük a világ első szöveges kalandjátékának (meg is emlékeztünk róla korábban), a Zork neve talán sokkal több embernek cseng ismerősen – legalábbis abból kiindulva, hogy az 1980-as Zork I-ből 1986-ra nem kevesebb mint 380 000 példány talált gazdára. Az Infocom alkotása képek nélkül, puszta leírások segítségével teremtette meg a történetet, amit – akárcsak a könyvek esetében – az elméjükben kellett vizualizálniuk a kor játékosainak. Mai fejjel persze már elképzelhetetlen, hogy egy videójáték a puszta képzeletünkre építkezzen, a Zork azonban kalandjátékok egész generációi számára rajzolta fel a rajtvonalat, így aztán kétség sem férhet hozzá, hogy a listán van a helye.

E.T. the Extra-Terrestrial

Ahogy azt majd látni fogjátok, a rovat legtöbb képviselőjét abból a kalap rángattuk elő, amelyben a híres játékok tanyáznak, az 1982-ben debütált E.T the Extra-Terrestrial azonban egyértelműen a hírhedt kategóriába esik, Steven Spielberg remekművével ellentétben ugyanis nem örömöt varázsolt az otthonokba, hanem egy méretes katasztrófát akasztott a kiadásért felelős Atari nyakába. Talán még a laikusok is tudják, hogy többek között az alapjáraton barátságos idegen okozta a játékipar 1983-as összeomlását (persze már a program megjelenése előtt is voltak gondok), melynek romjaira aztán a Nintendo kezdett el építkezni néhány évvel később. E.T. tehát egyáltalán nem volt pozitív hatással a videójátékokra, ugyanakkor nehéz lenne elmenni mellette, hiszen vastagon közrejátszott abban, hogy néhány évtizeddel ezelőtt összedőlt a digitális kártyavár.

King’s Quest

Mivel néhány sorral feljebb szóba került a szöveges kalandjátékok kiindulópontja, arról a programról is illő lenne megemlékezni, amelyben először társultak képek a leírások mellé. Papíron ez a titulus az 1980-ban, Apple II-re megjelent Mystery House-t illeti, a néhány évvel később, 1984-ben útjára bocsátott King’s Quest azonban minden téren sokkal nagyobb előrelépést jelentett a korábbi próbálkozásokhoz képest, a Sierra On-Line portékájának főszereplője, Graham ugyanis valóban képes volt mozogni a csodásan lemodellezett környezetben, ami nemes egyszerűséggel észbontónak számított negyven évvel ezelőtt. A King’s Quest tehát maga volt a point-and-click kalandjátékok (egyik) előfutára, ebből adódóan pedig minden joga megvan ahhoz, hogy bekerüljön ebbe az illusztris társaságba.

Resident Evil

Láttátok jönni, ugye? Egy ilyen jellegű listán értelemszerűen bérelt helye van az 1996-ban debütált Resident Evilnek, a Capcom opusza nélkül ugyanis egészen biztosan más utat járt volna be a túlélőhorror műfaja, és ki tudja, mostanra talán nem is létezne. Természetesen túlzás lenne azt állítani, hogy a japánok találták fel a kereket (elég csak a Resident Evil alapjául szolgáló, szintén a Capcom gondozásában készült Sweet Home-ra és az Alone in the Darkra gondolni), ám nehéz elképzelni, hogy a Spencer kúriában tett hátborzongató látogatás hiányában is ennyire népszerűvé vált volna ez a zsáner. Emellett ugyebár azt sem szabad elfelejteni, hogy az említett cég sem lenne ilyen sikeres a 8 számozott epizódot (naná, hogy már készül a 9. etap!), rengeteg mellékágat és felújítást, valamint jó pár filmes (ezek minőségét most inkább hagyjuk) feldolgozást kitermelt franchise nélkül, szóval már csak emiatt is evidensnek gondoltuk, hogy bekerüljön a felsorolásba.

Gran Turismo

Mindent elmond a Gran Turismo-széria népszerűségéről, hogy a 2001 áprilisában megjelent 3. részből 14,89 millió darab kelt el PS2-n (csak a GTA: San Andreas tudta megelőzni eladások terén, de az egy külön kategóriát képviselt akkoriban), a franchise pedig máig meghatározó elemnek számít a Sonynál. Persze minden legenda elkezdődik valahol, esetünkben 1997-ben, ekkor gördült ugyanis le a szalagról a Polyphony Digital sorozatának első indulója, hogy megmutassa, nem csak az arcade versenyjátékoké a világ. A Gran Turismo amellett, hogy ügyesen demonstrálta a PlayStation burkolata alatt rejtőző erőt, rengeteget tett azért, hogy a valódi (vagy legalábbis ahhoz közelítő) vezetési élményt kínáló autószimulátorok felkerüljenek a videójátékos térképre, ez pedig egy olyan eredmény, amivel azon nyomban sikerült beírnia magát a történelembe.

Ennyi volt legújabb múltidéző rovatunk első állomása, ám – ahogy azt a bevezetőben is említettük – rengeteg olyan videójáték létezik, ami így vagy úgy hozzájárult az ipar alakulásához, ezért aztán számíthattok még néhány betűcsokorra a témával kapcsolatban.

A borítóképek forrása: Steam