Ismét bebizonyosodott, hogy a járvány nem feltétlen gátolja meg a közönséget egy jó mozizásban. Amire a DC vagy Spielberg nem volt képes, azt a Marvel idén már harmadszor megtette: kimagasló nyitóbevétellel kezdett a képregényfilmes stúdió frissen debütált produkciója, a Pókember: Nincs hazaút. Ígéretes nyitányt hozott Oroszországban és Japán a Mátrix 4.

mv5by2m2nju2mjmtmdg4yy00ywnhlwizyzmtnwqxndc1nzhjmzbixkeyxkfqcgdeqxvyodk4otc3mtyv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Pókember tarol

Nem pusztán kimagaslóan kezdett, egyenesen minden idők harmadik legjobb nyitányát produkálta a Pókfilm. 587, 2 millió dolláros bevételt termelt az elmúlt napokban, pedig korábban mindössze hat műnek sikerült átlépnie az 500 milliós álomhatárt első hétvégéjén. Kiemelendő, hogy az izmos eredményt a kínai piacon való szereplés nélkül érte el Jon Watts rendezése.

Csak összehasonlításképpen: a James Bond: incs idő meghalni 773 milliót, a Halálos iramban 9 721 milliót, a Venom 2 498 milliót, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája 418 milliót, a Fekete Özvegy pedig 375 miliót fialt egész forgalmazási ideje alatt. 587 milliós debütjével a Nincs hazaút máris az év egyik legsikeresebb filmje, bár érdemes hozzátenni, hogy a Marvel produkciói nyitóhétvégéjükön gyakran felüllövik az előzetes elvárásokat, majd nézettségük hajlamos látványosan csökkeni a későbbi hetekben.

  • A harmadik epizódban Peter Parkert a nyilvános lelepleződés veszélye fenyegeti. Amkor azonban Doctor Strange-hez fordul segítségért, utóbbi túlzottan erős varázslatot választ: nem pusztán a címszereplő kettős identitását törli ki az emberek tudatából, hanem összekuszálja a Multiverzum szálait. Végül egy idő- és térbeli síkra kerülnek a párhuzamos univerzumok rosszfiúi – és talán jótevői is.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Mátrix: Feltámadások

Közel két évtizedes hallgatás után térnek vissza a moziba Neoék, a Mátrix friss epizódját néhány országban már be is mutatták (nálunk csütörtökön esedékes a premier). 9,2 millió dollár értékben váltottak jegyet Lana Wachowski rendezésére a japán, az orosz, a thai és a kazak filmszínházakban. Ez felülmúlja az Örökkévalók nyitányát, de elmarad a pandémia kiemelkedő sikerének számító Tenet számaitól. Oroszországban csak a Pókember 3 előzte meg a Keanu Reeves főszereplésével készült opuszt, míg Japánban – a Marvel epizód későbbi premierje miatt – rögtön az élre törhetett a produkció.

  • Hőseink a kék piruláknak hála nem emlékeznek sem a múltra, sem egymásra. Amikor azonban ismét megkapják a piros tablettát, kilépnek az álomvilágból és harcot indítanak a mesterséges intelligencia paternalista uralma ellen.

rev1mx4trlr0002highresjpeg0.jpeg(A kép forrása: Polygon)

Futottak még

Jól szerepelt a hétvégén a Disney varázslatos latin fantasy-je. Már millió 175 dolláros bevételnél jár nemzetközileg az Encanto.

Fontos fejlemény, hogy Ridley Scott megosztó rendezése, a Lady Gaga főszereplésével készült A Gucci-ház átlépte a 100 millió dolláros vízválasztót.

Kisebb bevételeket hozott továbbá a hazánkban csütörtökön debütáló Clifford, a nagy piros kutya, valamint a már látható West Side Story remake.

Ti mit néztetek utoljára moziban?