“A bukott angyalok Lucifer vezetésével fellázadtak, hogy második háborút vezessenek a mennyország ellen, és az emberek világa is belekeveredett a viszályba.” Ha ehhez az indításhoz még hozzávesszük, hogy a főszereplőt, aki ebbe a háborúba emberként belekeveredik, Thomasnak hívják, könnyedén az 1995-ös The Prophecy, avagy a Christopher Walkennel készült Angyalok háborúja juthat az eszünkbe, még úgy is, hogy ott Gabriel a felbujtó. A koncepció mindenesetre már önmagában izgalmas, pláne, hogy az 1300-as évek Európájában járunk, a pestisjárvány idejében, ami különösképpen sötétre festi a cselekményt. Néha akár szó szerint is. 

20240112103913.jpg

Minden út Avignonba vezet

Thomas egy bukott lovag, aki egy nem túl dicsőséges csata és grófja halála után útonállónak áll, és egészen addig a bűn útját tapossa, míg össze nem akad egy fiatal, árva leánnyal, akit az egykori lovag társai meg akarnak erőszakolni. A harcosban ekkor valami új szikra gyullad, ami kisebb lánggá fejlődik, ahogy a lánynak nemcsak testőrévé, de társává is szegődik, éppen úgy, ahogy egy önmagával küzdő pap, ki később csatlakozik a pároshoz. Együtt pedig szinte megállíthatatlannak bizonyulnak, mintha isteni erő óvná őket, amire szükség is van ebben a szörnyű, embertelen világban, ahol a legelképzelhetetlenebb formákban ölt testet a gonosz, mely állandó nyomás alatt tartja a csapatot. Mindez a leány miatt van, aki titokban angyalokkal kommunikál, és egy magasztosabb, nagyobb terv része. Mert ebben a középkorban szinte már minden elveszett, azonban a gyermek talán véget vethet a háborúnak, és újra elhozhatja a békét és nyugalmat a Földre. Ezért pedig segítői mindent megtesznek, hogy megvédelmezzék és eljuttassák céljáig. 

20240112103928.jpg

Írta: FromSoftware

Könnyű követni azokat, akik azt állítják, hogy a Két tűz között olyan, mintha csak a Dark Souls-játékok esszenciáját és a Bloodborne-t öntenénk egy középkori regénybe. Mert valóban van egy ilyen íz a történetben és a stílusban. Elkeseredettség, halál, szenvedés mindenhol, és akkor már ide citálnám az Elden Ringet is, ami talán még nagyobb rokonságban áll a regénnyel.

20240112103944.jpg

De közben el is hesegetném ezt a skatulyázást, ugyanis a floridai humorista és forgatókönyvíró, Christopher Buehlman története inkább egy érdekes, történelmi kaland/horror, amelyben a vallásos felhangoknak és elemeknek köszönhetően egy dark fantasy-s irány is megjelenik, sőt idővel ez válik meglehetősen hangsúlyossá. Annyira, hogy bár a kötet elején is felbukkannak érdekes és agyament ocsmányságok, a felétől már elvont, szürreális horrorként is remekel a mű, amely válogatott rémségeket zúdít az olvasóra, ezzel is bizonyítva szerzője fantáziáját. És mint olyan, kiválóan működik, nálam ez a rémálomszerű hatás nagyon betalált, ahogy a karakterek is nagyszerűek, könnyű megkedvelni őket.

Igazán nagy pátoszra ne számítson senki, ahogy hagyományos horrorra vagy fantasyre sem, mert a két tűz helyett valahol a kettő között helyezkedik Christopher Buehlman regénye, amit nyugodt szívvel ajánlok mindazoknak, akiknek felkeltettem az érdeklődését. A Dark Souls-párhuzam valóban megvan, de nem erre helyezném a fő hangsúlyt, és bizony, aki a letaszított angyalok jellemzőire kíváncsi és arra, hányféleképpen támadhatják és befolyásolhatják a gyengéket, annak is érdekes lehet a cselekmény. Jól összerakott, elég hosszú, de izgalmas és érdekes mű, ami önmagában is megállná a helyét, de a dögvész sújtotta európai közeggel szerintem az átlag fölé sikerült juttatni. Örömmel fogadnék ebben az érában akár egy egész sorozatot is, amennyiben volna hozzá elég fantázia.

  • Kötet címe: Két tűz között
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 4384 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 5480 forint)