Illedelmesen be kell vallanom, hogy J.D. Barkertől korábban nem olvastam egyetlen könyvet sem, azonban A fekete özvegy halála másik szerzője, James Patterson már nem ismeretlen előttem. Az ő nevéhez kötődik többek között Alex Cross, aki már számos könyvben feltűnt, sőt 2012-ben mozifilmet is kapott. A szerzőpáros harmadik közös műve A fekete özvegy halála, amely a cselekményét tekintve több mint 40 évet ölel fel. 1986-ban indul a sztori, amikor is Walter O’Brian, a 22 éves közrendőr az éjszaka közepén kiérkezik egy tett helyszínére, méghozzá Detroit városában. Az áldozat egy fiatal lány, aki életben van ugyan, de sokkos állapotban, egy fürdőszobában megbilincselve. Különös kapcsolat alakul ki közte és Walter között, de az élet másfelé sodorja őket. Hat évvel később Walter már a Detroiti Rendőrség nyomozója, és egy igazán csúnya ügyre állítják rá. Konkrétan egy sorozatgyilkost kellene elkapnia, azonban több furcsaság is adott: egyrészt az összes áldozatnak hiányzik az ujja, másrészt az orvosszakértő szerint természetes halált haltak.

feketekep.jpg

Jól megcsíp!

Ez az egész már eleve bűzlik, ám az első áldozat megtalálásánál feltűnik Walter életében a ’86-ban megismert lány – viszont mintha egyetlen napot sem öregedett volna. A szimpla krimi/thriller vonalat a szerzők amolyan Stephen King-es misztikummal és a természetfeletti bevonásával fűszerezik, ami meglehetősen jól áll a regénynek. Az egész így olyasmi, mintha a True Detective-et összekutyulná az ember az X-akták félelmetesebb epizódjaival. Barkertől a Szíve helyén sötétség is megidéződik (a sztori nagyon hasonló), de A madártollas gyilkosságok szintén beugorhat a kedves olvasónak. Ez persze nem baj, hiszen mindketten remek írók és közös erővel csak valami igazán nagyszerűt alkothatnak, nemde? Nos, A fekete özvegy halála könnyen fogyasztható. A rövid fejezetek miatt gyorsan lehet vele haladni, és nemcsak a múltban, több évet felölelő ciklusban, de a jelenben is játszódik, úgyhogy kifejezetten változatos lett az elbeszélése. Kinget nem véletlenül hoztam fel, hiszen – és ez elsősorban Barker érdeme – a regény kifejezetten horrorisztikus tud lenni. Az alapból nyomasztó, True Detective-es hangulatot a természetfeletti még félelmetesebbé teszi.

Bár az időbeli ugrások valakit kizökkenthetnek, engem végig benn tudtak tartani és néhány nap alatt a történet végére értem. Egy picit lassan építkezik A fekete özvegy halála, és csak a közepétől indul be igazán, viszont onnantól nagyon felpörög, és a megannyi rejtéllyel és egyre több áldozattal hamar elérte, hogy kíváncsian olvassak tovább, vajon mi lesz a végkifejlet. Egy picit sajnáltam, hogy maga a címben is említett fekete özvegy múltja ködbe vész, de Barker és Patterson nagyon ügyesen csavarja meg a sztorit és teszik együtt rendkívül könnyen befogadhatóvá, olvasmányossá. Viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy ez nem egy átlagos krimi, mivel itt a nem evilági, misztikus és megmagyarázhatatlan dolgoknak nagyon fontos szerepe van a történetet illetően.

  • Regény címe: A fekete özvegy halála
  • Kiadó: Agave
  • Ára: 4384 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 5480 forint)