Mivel J.D. Barker a Szíve helyén sötétséggel már alaposan belopta magát a szívembe, azóta kiemelten figyelem a szerző magyarul is megjelent regényeit, aminek hála egyből lecsaptam a legújabb szerzeménye, amit (immáron nem először) James Pattersonnal közösen jegyez, és ami szokás szerint az Agave színeiben látott idén ősszel napvilágot. A több mint 400 oldalas regény meglehetősen gyorsan a lecsóba csap, és ahogyan azt az írótól megszokhattuk, nem is nagyon ül le, avagy kellőképpen izgalmas olvasmány. De kezdjük az elején. 

konyvkritika-agave-james-patterson-jd-barker-a-zaj-pcguru-1.jpg

A rengeteg

A nyitányban az oregoni Mount Hood közelében ismerhetünk meg egy testvérpárt, a két lány pedig éppen az életéért küzd, miután valami letarolja otthonukat, és szüleik utolsó erejükkel egy óvóhelyre zárják őket. Egyikük az egyre erősödő zaj hatására bedugaszolja a fülét, és talán ez élete nagy szerencséje, hiszen a hangorkán nem készíti úgy ki, mint húgát, aki innentől megveszekedett fenevadként csak rohanna a közeli szakadék felé, mint aki eszét vesztette. Pedig látszik rajta, hogy valahol mélyen még jelen van a tudata, csak éppen valami átvette felette az irányítást.

pcguruagave-jd-barker-a-zaj-konyvkritika-thumbnail.jpg

Eközben Dr. Martha Chan a katonaság megbízásából érkezik a terepre, nem kevés tudóstársával együtt, hogy megfejtsék, mi okozza a hatalmas méretű pusztítást, ami sem a lakóépületeket, sem a járműveket, sem az embereket nem kíméli. Egy tömegpusztító hangfegyver? Földönkívüliek? Vagy csak egy fura, de nagy erejű hurrikán? A tudósok előtt rengeteget titkolózó hadsereg úgy tűnik, jobban képben van az anomáliát illetően, de Chanék csak sötétben tapogatóznak, és minél többet tapasztalnak, annál több kérdőjel akad. Eközben pedig az anomália nemcsak visszatér, de terjed is, így egyre inkább valószínű, hogy mielőbb meg kell állítani, mielőtt meg nem erősödik annyira, hogy még a világ lakosságát is fenyegesse. Márpedig, ahogy lassan fény derül a mibenlétére, egyre inkább megvan az esély erre is, és félő, hogy már késő bármit is tenni.

Hang-osítás

Ahogyan már írtam, a szerzőpáros regénye az elejétől pörög, nagyjából a végéig, így a kicsivel több mint 400 oldal elég gyorsan elfogy, és bizony olvasná még az ember, hogy mi történik, hogyan alakul a cselekmény, aminek a vége nem teljesen egyértelmű, avagy még akár egy folytatás sem kizárt. Noha a szereplőkről túl sokat nem tudhatunk meg, kicsit vékonyak a megírt karakterek, de nem is nagyon van idő velük foglalkozni, annyira végzetesnek tűnik a probléma, aminek megoldására egyre kevesebb az idő. A zaj így egy kellően borzongató és izgalmas thriller/horror, ami halloween környékére is tökéletes választás, egyébiránt pedig az író(k) kedvelői részére is kiváló lehetőség, hogy egy újabb rejtélyes eseménynek legyünk szem, és szerencsére nem fültanúi. Az alapötlet jó, és bár nem kiemelkedő vagy éppen olyan, ami másnak még nem jutott eszébe (többek között King és az ázsiai vonal is eszünkbe juthat), de mindenképpen szórakoztató, néhány órára pedig tökéletes kikapcsolódást biztosít. A műfajt és az írókat előnyben részesítő olvasók polcán ott a helye, hogy szívük mélyén végül ne a sötétség, hanem a zaj vegye át az irányítást.   

  • Regény címe: A zaj
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3984 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4980 forint)