Bár nem ez V.E. Schwab első, magyarul is megjelent regénye, de ez az első, ami elém került. És bizony ezúttal részben a borító alapján döntöttem így, ami már képen is fantasztikus volt, és akkor még nem is sejtettem, hogy milyen kézbe venni a fizikai változatot, ami leírhatatlanul szép/látványos. Az Agave igencsak kitett magáért, mikor ezt így bevállalta. Persze tudom, hogy könyvet nem ítélünk borítójáról, de szerencsére a tartalom is izgalmasnak tűnt, ami szerint a történet egy fiatal lányt helyez a középpontba, aki minimálisan sincs tisztában a származásával, mielőtt tündérmesébe illő módon egy igazi kúriába kerül, ami a családi örökségének része. De vajon átok vagy áldás ez az örökség? 

konyvkritika-agave-veschwab-gallant-pcguru-1.jpg

A falon túl

Mert bizony Gallant, avagy a birtok számos rejtélyt rejt, miközben az árvaházból érkező, néma leányt nem is várja mindenki szívesen. Sőt, kiderül, hogy igazából senki nem hívta, de ettől függetlenül is a Prior-család tagja, ami alapján méltó arra, hogy ott legyen a házban, mely sötét titkokkal és múlttal rendelkezik. Ugyan Olivia nem sokat tud a szüleiről, legfőképpen édesapjáról, az anyja után rámaradt napló és a házban található információk segítségével próbálja megfejteni, mi történhetett kiskorában, illetve azt, hogy mi rejlik a ház közelében lévő, omladozó fal mögött. Mert bizony Olivia eleve különleges képességekkel rendelkezik, emellett egyre biztosabb, hogy a Priorok nem véletlenül éltek és élnek ebben a hatalmas házban, melynek talán sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt elsőre bárki gondolná. 

gallant2.jpg

Rejtély

Ugyan a Gallant igazából nem kiemelkedő vagy korszakalkotó mű, de egy nagyon jól megírt, izgalmas és érdekes olvasmány, aminek a hangulata és stílusa viszi előre az olvasót. Hozzá kell tenni azt is, hogy az alapból nem olyan hosszú, kicsivel több mint 300 oldalas regény oldalait számos rajz és idézet díszíti, ami egyébként nem negatív kritika, mert összességében nagyon jól néz ki az egész, kimondottan jól áll a kötetnek a dizájn, ami végig uralja azt, a borítótól az utolsó oldalakig. Olivia is szerethető teremtés, drukkolunk neki, a rejtély pedig, kisebb-nagyobb mértékben, de végig jelen van, avagy hajtja a kíváncsiság az embert, hogy nagyjából mi lesz a finálé, bár azért sejthető ez is. Kis Alice, kis Coraline, és mág számos felnőttesebb történet, gyermekmese és young adult sztori keveredik, de nagyon kellemes és szeretni való elegyet alkotva, aminek hála mindenképpen jót tudok csak mondani, még ha nem is tartom kötelezőnek a Gallant megvásárlását. Azért a téma iránt érdeklődőknek, a misztikus kalandok kedvelőinek nyugodt szívvel javaslom, a borítója és a dizájnja tényleg szemet gyönyörködtető, maga az írás pedig úgy viszi előre az olvasót, hogy csak falja a sorokat. Pontosan úgy, mint a sötétség az életet és a szépséget.

  • Regény címe: Gallant
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3184 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3980 forint)