Samantha Downing már hírnevet szerzett magának az Elbűvölő feleségem című bestsellerrel, amely nemzetközi szinten is hatalmas siker lett. Készül már belőle az adaptáció (Nicole Kidman produkciós cége áll mögötte), de Downing nem sokkal később egy újabb könyvvel jelentkezett: ez volt az Ő kezdte, amelyben egy olyan családot lehetett megismerni, melynek mindenki tagja rejteget valamit. A tehetséges író(nő) kifejezetten jól megírt és csavaros első regényének sikere után következő műve is azonnal a toplisták élén kezdett, viszont az Ő kezdte már koránt sem ütött akkorát, mint az Elbűvölő feleségem, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, hogy legújabb műve, az idehaza is kapható A ​saját érdekedben milyen lett.

3286358131008415103475204833311699031145532n.jpg

Pár tanárnak kicsöngettek

A főszereplő Teddy ​Crutcher, aki a neves Belmont Akadémián tanít irodalmat. Megbecsült és szigorú tanár, aki állandóan csak azt nézi, hogy a diákjainak mi válik előnyére – legalábbis ő ezt hiszi. A valóságban Teddy egyáltalán nem olyan jó ember, mint amilyennek beállítja magát a kollégái vagy saját maga előtt. A Belmont Akadémia igen elit hely, amiről rögtön a Wednesday sorozat Nevermore Akadémiája ugrott be, és ehhez az is hozzátett, hogy az ott tanító oktatók sorra halnak meg gyilkosság következtében. Persze nemcsak Teddy áll a középpontban, noha az eseményeket végig az ő szemszögéből lehet követni. Mellette fontos szerepet kap még Frank, a matektanár (akinek igen sötét titkai vannak), vagy épp Zach, a suli egyik diákja. A sorsok összefonódnak, miközben egyre több titokra derül fény és egyre többen halnak meg. Érdekes, hogy Downing már mindjárt a könyv elején leleplezi a gyilkost, így A saját érdekedben nem egy elcsépelt Agatha Christie koppintás, ahol arra megy ki a játék, hogy ki lehet a tettes. Nem, itt a tettes személye az első fejezettől fogva ismert és az írónő inkább a tettei mögötti motivációkat és lelki okokat boncolgatja.

Emiatt a könyv jóval közelebb áll egy pszichológiai thrillerhez, mintsem egy klasszikus értelemben vett krimihez. Downing írói stílusa nyers és hétköznapi – nem fárasztja az embert terjengős, elnyújtott mondatokkal. A fejezetek is kellően rövidek, amivel eléri, hogy meglegyen a késztetés az emberben, hogy csak még egy fejezetnek nekiugorjon, érdeklődve figyelve, hogy mi fog történni, mert ebben a sztoriban tényleg mindenkinek megvannak a maga titkai. Elsőre szimpatikus karakterekről változhat meg a véleményed 2-3 oldal alatt, és némi társadalomkritika is előmászik a Belmont Akadémia falai közül, mikor a tanári kar, vagy a szülők és diákok kapcsolatait mutatja be az írónő. Hiába a gazdag, elitista felszín, ha legbelül rohad az egész hely és mindenki a másikat akarja hátba döfködni. Bosnyák Edit magyar fordítása hozzáad az élményhez, összességében pedig A saját érdekedben lazán odahelyezhető a polcra az Elbűvölő feleségem mellé.

  • Regény címe: A saját érdekedben
  • Kiadó: Magnólia
  • Ára: 3984 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 4980 forint)