Emlékszel még a pixelekből álló folyósók átkutatására, amiknél a náci jelképekre nyomkodva próbáltad megnyitni a titkos átjárókat? Vagy a rémületre, mikor a pokol démonjai jelentek meg a sötétben, miközben már alig volt töltényed, a UI sorában pedig arcképed már véresen és meggyötörten tekintett vissza rád? Vagy arra a különleges egyiptomi kalandra, ahol skorpiók másztak a lábad elé; a vidéki tanya bűzére, miközben a szomszéd is zombiként tért vissza; esetleg az idegen bolygón támadó rovarokra, akiket párban próbáltatok visszaverni lőfegyvereitekkel? Nos, lehetnél már öreg is ehhez a szarhoz, de inkább csak fiatal vagy még a halálhoz, mondja a Bitmap Books legújabb szerzeményének címe, és milyen igaza van. Aki valaha is FPS-ek elé ült, nem vár csak úgy a halálra... csak az újraéledésre.

Kisgömbőctől a Big Fucking Gunig

Hogy a Pac-Mantől hogy jutottunk el a modernkori Doomig és társaiig? Mik voltak az állomások és a legfontosabb, követők egész hadát megteremtő lépések? Ebbe vezet be az I’m Too Young To Die, amely az előszót követően nemcsak John Romerót szólaltatja meg, de rendre másokat is, akik visszaemlékezve mutatják be egy teljes, a mai napig nagyon népszerű zsáner születését és fejlődéstörténetét. Megtudjuk többek között azt is, hogy a Wolfensteinen dolgozó csapat irodájában milyen arcade kabinet állt, mivel játszottak a fiúk, ahogy azt is, hogy a Hexen miben változtatott a bevált recepten. Bár ez talán sokak számára egyértelmű. Ha azonban mégsem, számos kulisszatitkot találhatunk a keményfedeles könyv oldalain, miközben még a veteránok is olyan információval gazdagodhatnak, amivel eddig talán nem voltak tisztában.  

Egyébként pedig rengeteg klasszikusról olvashatunk a több mint 420 oldalon, amiken általában nemcsak a szokásos infókat tudjuk meg, avagy nem kizárólag a címről, megjelenési évről, platformról kapunk némi háttérinfót, de szinte minden FPS-hez érkezik némi extra körítés, azt is figyelembe véve, hogy az adott játék miben volt más, mint a többi. Emiatt már megéri belelapozni a kötetbe, melyben a közismert nagyágyúk és rejtett gyöngyszemek mellett olyanokba is belefutni, amikkel esélyesen életedben nem találkoztál. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb és kevésbé fontos cím a kínálatból: Armorines: Project S.W.A.R.M., Blake Stone: Aliens of Gold, Corporation, Disruptor, Exhumed, Last Rites, Total Eclipse.

Menőség

A minőség mellett a Bitmap Books a menőségre is ügyel, avagy az I’m Too Young To Die szokás szerint valami elképesztő mennyiségű és minőségű tartalommal szolgál, ez pedig minden rajongónak, érdeklődőnek, vagy a videójátékok történelmét kutató, a témát az átlagnál komolyabban megvizsgáló olvasónak szinte kötelező jelleggel látja el a kiadó legújabb művét. Végig megyünk a teljes kilencvenes éveken, sőt olyanok is szóba kerülnek, amik ugyan mutatnak egyezéseket, mégsem lehet őket szimplán FPS-ként definiálni. Ilyen például a Space Hulk: Vengeance of the Blood Angels, ami korának egyik különleges gyöngyszeme. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Bitmap Books lelkesedése, hozzáértése és szeretete a pixelek és klasszikus játékok irányába továbbra is vitathatatlan. És ahogy utoljára írtam, az elkötelezettsége is, amivel újra és újra sikerül elnyerni elismerésünket. Az I’m Too Young To Die nem kizárólag a rajongóknak szól, de nekik leginkább, illetve azoknak, akik szeretik beleásni magukat egy-egy témába, míg el nem érnek a mélyen található csontokig. Mert csontok és húscafatok itt is bőven akadnak, elvégre a belső nézetes lövöldék zsánerének bőre alatt több rejlik annál, hogy szimplán kiengedjük a gőzt. Persze ez is fontos része, de a nyúl ürege sokkal mélyebb, különben a stílus nem lépett volna ennyire előre, nem fejlődött volna ennyit, közben a kasszáknál is alaposan túlteljesítve az elvárásokat. És bár a Bitmap Books legújabb kötete a dizájn terén nekem kicsit túl retró (font és kialakítás), érdemeit ez sem vitatja el. 424 oldal tömör gyönyör a keményfedeles külső alatt, amit a Collector’s Edition tesz igazán lenyűgözővé a külső borítással és az extra képregénnyel. Utóbbi verzió 27 100 forintba kerül, míg a normál 16 000, így érdemes átgondolni, melyikre csap le az ember, az meg már más kérdés, hogy inkább a pénztárca dönt, hiszen egyikkel sem járunk rosszul. Újabb csipet történelem a Bitmap Books jóvoltából, melynek köteteit minden gamernek ismernie kéne. 

  • Könyv címe: I’m Too Young To Die
  • Kiadó: Bitmap Books
  • Ára: a kiadó honlapjáról 16 000 forint