Krimit ritkán olvasok, mert nem annyira az én stílusom. Az erősebb thrillereket szeretem, ahogy a horrort is, sőt a nyomozás menete is érdekel, de regényben valahogy nem vagyok oda a zsánerért. Pedig a műfaj kitermelte a maga klasszikusat, hiszen Agatha Christie regényei mellett Sir Arthur Conan Doyle is letette a maga névjegyét, hogy csak a legismertebbeket említsem. Most pedig, a különlegesebb és kimondottan érdekes regényekkel foglalkozó Agave Kiadónál itt ez a stand-upos srác, Benjamin Stevenson, aki Ausztráliából meghódította a világot, és bizony már az HBO is lecsapott a megfilmesítési jogokra, hiszen a harmadik regénye eddig a legsikeresebb.

konyvajanlo-agave-benjamin-stevenson-a-csaladomban-mindenki-gyilkos-pcguru-2.jpg

A hegy, ahonnan nincs menekvés

Ernest Cunningham akár átlagos férfi is lehetne. De nem az, hiszen bűnöző apját egy rendőr lőtte le kiskorában, egyik testvére meghalt egy balesetben, a másik pedig megölt valakit, ezért ő maga jelentette fel. Édesanyja és néhány más családtagja emiatt nem áll szóba vele, felesége pedig inkább a gyilkos bátyussal kavar. Szóval igen, eléggé érdekesek a viszonyok, a testvér szabadulásának apropóján azonban családi összejövetel szerveződik, méghozzá a hegyen, amit persze egy vihar vág el a külvilágtól. Ernie így olyanokkal találkozik, akik lényegében ki nem állhatják, nem mellesleg kifejezetten tart a testvérétől. Nagyobb gond, hogy a tesó szabadulásával nagyjából egy időben egy holttest is előkerül, méghozzá idegenkezűség gyanúja mellett. Ráadásul a hulla állapota hasonló, mint amilyen stílusban egy éppen felkapott sorozatgyilkos hagyja maga mögött az áldozatait. És azt még talán nem is említettem, hogy a gyilkosság idejében Ernesthez egy csomó pénz került a bátyjától, amire esélyesen most sokaknak fáj a foga. Igen, eléggé varázslatosak a körülmények a családi összejövetelhez, és ez még csak a (jég)hegy csúcsa.

konyvajanlo-agave-benjamin-stevenson-a-csaladomban-mindenki-gyilkos-pcguru-3.jpg

Laza kis rejtély krimi kedvelőknek

Maga a regény stílusa kifejezetten jó, könnyed, nincs túlírva, nem fárasztó és nem unalmas. Legalábbis általánosságban, de mondom, nem én vagyok a zsáner legnagyobb rajongója. Ettől függetlenül élveztem az olvasást, ért néhány meglepetés is, noha egy idő után azért nagyjából éreztem, hova fut ki az egész, volt néhány sejtésem, még ha nem is a legfőbb rejtély kapcsán. Időnként még a humort is sikerül jó érzékkel és megfelelő minőségben csepegtetni, bár felőlem akár önthette is volna a szerző. Mármint nemzeti kincsünk, Leslie L. Lawrence regényein nőttem fel, és imádtam a megfojtott vikingtől a vámpírokig és vérfarkasokig mindent, amíg rá nem kapott Tibetre és a többi, ide tartozó elemre, amivel aztán sikerült egy irányba beállni, ugyanolyan kalandokkal. Ezekben a regényekben pedig volt humor bőven, igazán ütős helyzetpoénokkal, szexuális töltettel és megjegyzésekkel, valamint olyan izgalommal, hogy az ember mind a tíz körmét lerágta izgalmában, mire a rejtélyre fény derült. No, hát A családomban mindenki gyilkos szerzője bármennyire is stand-upos, humorban meg sem közelítjük Lőrincz L. László stílusát, de még az izgalom terén is van mit tanulnia az ausztrál regényírónak.

Nem mondom, hogy emiatt A családomban mindenki gyilkos unalmas vagy rossz, inkább csak valószínűleg nekem voltak nagyok az elvárásaim. Az átlagnál egy cseppet jobb regényről van szó, aminek van stílusa, érdekes és izgalmas is, de a körmünket nem rágjuk le, hőséhez sem kerülünk úgy igazán közel, a csavarra meg azért felkapjuk a fejünket, de már vágyunk is a következő olvasnivalóra, mint Leslie L. Lawrence a következő jakvajas-teára és tibeti látogatásra, ahol persze valaki így is, úgy is az ágyában köt ki. 

  • Kötet címe: A családomban mindenki gyilkos
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3984 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 6980 forint)