Elismerem, könnyen lehet, hogy az én vétkem, hogy J.M. Miro, avagy Steven Price neve kicsit sem volt ismerős, ahogy a Hétköznapi szörnyetegek (Ordinary Monsters) című regényről sem hallottam még. Ellenben az Agave borítója és a fülszöveg felkeltette az érdeklődésem, bár kicsit átkoztam magam, mikor kézhez kapva belekezdtem a nem éppen rövid, kimondottan vaskos kötetbe. Biztosan velem van a probléma, de néha nagyon nehezen haladtam tovább. A regény hosszú és itt-ott bizonyos fokig komplex, számos szereplővel és szállal, amik nehezítik az olvasást, avagy arra mindenki készüljön fel, hogy ez nem egy könnyed, esti regény, amin egy hét alatt átrágjuk magunkat. Más kérdés, hogy minden áldozat, minden pillanata megéri, amit ráfordítunk, de erről majd később.

konyvajanlo-agave-j-m-miro-hetkoznapi-szornyetegek-pcguru-3.jpg

Viktoriánus világvége

Az 1880-as években járunk, amikor két fiút, két furcsa gyermeket ismerünk meg, kiknek semmi közük egymáshoz. Az egyikük Marlowe, akire egy halott nő mellett lelt rá egy menekülőben lévő lány, ki megölte az őt zaklató gazdáját, másikuk pedig Charlie Ovid, a rabszolga, aki úgy tűnik, szinte halhatatlan, sebesülései pillanatok alatt begyógyulnak, amivel kivívja mások ellenszenvét és gyűlöletét. Feltűnik még két magánnyomozó, Alice Quicke és Frank Coulton, akik Margaret Harrowgate-nek, a vagyonos özvegyasszonynak, valamint ezzel együtt a Cairndale Nevelőintézetnek dolgoznak, ahol Dr. Henry Berghast, az intézmény vezetője a különleges képességű gyermekeket gyűjti össze. Számos kaland és mepróbáltatás vár a fiúkra és védelmezőikre, pláne, hogy a nyomukban jár nemcsak egy vámpír, de maga a sötétség is, Jacob Marber, aki egykoron maga is az intézet neveltje és reménye volt, de magával ragadta egy szörnyeteg. Márpedig Jacob most már a fiúkat akarja, érintése maga a halál, ha pedig megtalálja a módját a győzelemre, azzal nemcsak a gyerekek életét veszélyeztetni, de a teljes emberiséget is. Hiszen megnyílhat a kapu a valós világ és a holtak dimenziója között, ahonnan semmi más nem érkezne, csak az elmúlás és a reménytelenség.

konyvajanlo-agave-j-m-miro-hetkoznapi-szornyetegek-pcguru-2.jpg

Nem könnyű olvasmány

Ahogy már említettem, a Hétköznapi szörnyetegek nem egyszerű olvasmány, néha el lehet benne akadni, mert rengeteg információt tartalmaz, sok a karakter, nem kifejezetten ponyva stílusban lett megírva. De ez ugye nem negatívum, ahogy a komolyabb terjedelem sem az. Mert ez a 608 oldal egy kimondottan érdekes és izgalmas kalandot tartalmaz, a viktoriánus korszakba ágyazva meg egy sötét fantasy-horror sztorinak. Az alapok elsőre már lerágott csontnak érződnek (az elmúlt három évben legalább 3 olyan regény érkezett Magyarországra, aminél egy eldugott nevelőintézetben/iskolában különleges képességekkel megáldott gyermekeket tartanak), aztán hőseink egy hosszú utazásra indulnak, ami persze egyáltalán nem veszélytelen, a gyermekek pedig később még egy másik dimenziót is felfedeznek. Így egyre egyedibb az összkép, egyre érdekesebb a sztori és a helyzet, ami kimondottan egyéniséggel rendelkezik. Sőt, talán túlzásnak tűnhet, de a regény vége felé haladva egyre inkább a korai Clive Barker szellemét éreztem megjelenni, no nem a brutalitás, hanem inkább a sötétebb, súlyosabb fantasy vonalán, ami fantasztikusan épül és kerekedik ki, ahogy zajlik a cselekmény és jobban megismerjük a szereplőket, akik közül senki nincs biztonságban.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a Hétköznapi szörnyetegek nyitott kérdésekkel zárul, hiszen egy trilógia kezdő darabja, ami remélhetőleg teljes egészében olvasható lesz magyarul. Ha esetleg mégsem, az sem akkora probléma, mert maga a történet így is kerek, viszont hőseink kalandja nem teljesen ér véget. Ami viszont olyan szempontból jó, hogy akármennyire is nehezen értem a végére, már ugrottam volna bele a második kötetbe, annyira elkapott a hangulat. A korszak eleve telitalálat, a karakterek kimondottan jók, szerethetők, emellett remek ötletekkel van tele a történet, ami összességében nagyon is ajánlott a különlegesebb regények kedvelőinek. És nem, megnyugtatok mindenkit, hogy ezek a szörnyetegek kicsit sem hétköznapiak. A regény pedig igényli a törődést és a befektetést, de minden egyes percet és forintot alaposan meghálál. 

  • Kötet címe: Hétköznapi szörnyetegek
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 5584 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 6980 forint)