Jack Ketchum, avagy Dallas William Mayr már beírta magát (A szomszéd lány)a modern horror-irodalom nagyjai közé, a Holt idény azonban eddig nem jutott el hozzánk, pláne nem vágatlanul. Márpedig, ha a már emlegetett, kellőképpen megrázó mű alatt és után úgy éreztük, hogy némiképpen felfordul a gyomrunk, morális és etikai kérdéseket hányva a civilizáció látszólag patyolattiszta padlójára (ahol a fáma szerint enni is lehet), akkor a jelen mű után magunk vagdossuk fel agyi ereinket, hogy utána a koponyánkban keletkező vérözönbe mind beleink, mind orrunk tartalmát belekeverve dagonyázzunk abban a fajta mocsokban, amire mégis, minden látszat ellenére csak és kizárólag az emberiség képes.  

20230425104903.jpg

Egy kis pihenés

Carla számára mindenesetre így indul a történet, amely a Dead River környékére vezeti hőseinket. A nő párja és barátai is egy, a lakott övezettől messzi, elhagyatott házikóba érkeznek, hogy kicsit együtt legyenek, azonban a mendemondák ezúttal igazak, avagy a vidéken olyan elfajzott csoport tartózkodik, melynek tagjai vadállatként élik mindennapjaikat, hogy az ártatlanokra vadásszanak és belőlük táplálkozzanak. Carla és kis kompániája erről azonban semmit sem tud, így teljesen váratlanul éri őket az a támadás, ami egy éjszaka veszi kezdetét, és aminek során a vademberek összehangoltan, bestiális módon esnek neki a városból érkezőknek, akiknek el kell felejteniük mindent, amit korábban tudni véltek, hiszen minden egyes elbaltázott lehetőség, minden egyes habozás, ami a morális berögződések miatt történik, az életükbe és barátaik életébe kerülhet. A parton nincs kegyelem.

20230504135244.jpg

Vérbeli horror, nem mindenkinek

Az biztos, hogy akár első regényként, akár önmagában nézzük, a Holt idény nemcsak pörög, de mérhetetlenül kegyetlen is. A kicsivel több mint 220 oldal rendkívül gyorsan beindul, semmilyen téren nem húzza az időt, onnantól pedig, hogy megkezdődik a támadás, egy szusszanásnyi időt nem kapunk, ahogy szereplői sem. Senki sincs biztonságban, bármelyik oldalt nézzük, Ketchum pedig előszeretettel dagonyázik a vérben, belsőségekben, az embertelen, bestiális tettekben, melyek minden jóérzésű embert kizökkentenek és kimozgatják a komfortzónából. Időnként minden képzeletet felülmúlóan kegyetlen a regény, amely már-már öncélúan kezeli karaktereit, így érthető az is, miért lett anno annyira megvágva, de ugye a horror egy ilyen műfaj, ott nem számít az élet vagy az erkölcs, szóval nem kérdéses, hogy a Holt idénynek helye van nemcsak a polcon, de a modern horror legnagyobbjai között is. Bár A szomszéd lány érettebb, irodalmi szempontból kiemelkedőbb, horrorrajongóként egyszer mindenkinek el kell olvasnia Ketchum első regényét is. Kifejezetten örülök, hogy az Agave elhozta Magyarországra, bár nem könnyű olvasmány, emiatt biztosan lesz olyan, akinek megfekszi a gyomrát.

  • Kötet címe: Holt idény
  • Kiadó: Agave Könyvek
  • Ára: 3024 forint (akciósan az Agave honlapjáról, egyébként 3780 forint)