James Mangold összesen két filmet készített az akkor még a 20th Century Fox égisze alá tartozó Rozsomákról. Az első a 2013-as Farkas volt, mely a karakter Japán kalandját mutatta be, a második pedig a 2017-ben megjelent Logan, ami lezárta a mutáns képregényhős élőszereplős történetét (legalábbis ezidőtájt még így tűnt). Amíg előbbi vegyes kritikákat kapott, addig utóbbit sokan minden idők legjobb képregényfilmjei közé sorolják, és a konszenzus szerint tökéletes, egyben megható pontot tett Rozsomák pályafutásának végére. Ám a búcsú mégsem volt végleges, hiszen Jackman végül csak visszatért a szerepben (és, ahogy mi is megírtuk, nagyon jól tette), Mangold pedig megszólalt az ügy kapcsán.

A rendező a Rolling Stone magazinnak adott interjút, ahol új filmjét, A Complete Unknownt promotálta, melynek középpontjában egy 1965-ban történt könnyűzenei botrány áll, amikor Bob Dylan akusztikus gitárját elektromosra cserélte, és ezzel kivívta az autentikus country/folk zene rajongóinak haragját. Mangold nem tapasztalatlan a témában, még 2005-ben forgatta A nyughatatlan című alkotását Johnny Cash életéről, a legendás zenész pedig A Complete Unknownban is fel fog tűnni, igaz, már nem a nagyszerű Joaquin Phoenix, hanem a Narcosból, a Loganből és a Motorosokból ismerős Boyd Holbrook megformálásában. Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdés, hogy nem-e fordult meg a rendező fejben, hogy Phoenix visszatérjen Cash-ként, és itt tért ki arra Mangold, hogy mennyire nem tetszik neki a multiverzumosdi.

Én nem csinálok multiverzumokat. És amúgy is, Johnny Cash kb. 30 éves volt az A Complete Unknown eseményei alatt. Imádom Joaquint, de ő már nem 30, vagy akárhány éves is volt Johnny akkoriban. Mindketten fiatalemberek voltak. Furcsa, hogy valaha az IP-k világában dolgoztam, mert nem szeretem a több filmen átívelő univerzumépítést. Szerintem ez az ellensége a történetmesélésnek. A történetmesélés halála” – fogalmazott a rendező, és ezzel valószínűleg többek közt (vagy főleg) az MCU-ra utalt, ami a Deadpool & Rozsomákban ugye Logant is visszahozta, bár a tavalyi Indiana Jones és a sors tárcsája gigantikus bukása miatt sem lehet jó véleménnyel a stúdiófilmekről és a hollywoodi frencsájzokról.

Nekem mindig az lebeg a szemem előtt: ’Mi a különleges ebben a filmben és ezekben a karakterekben?’ – folytatta. „Nem az, hogy a nézőnek más filmet juttassak az eszébe, vagy easter eggeket vagy valami mást, amik mind intellektuális dolgok, nem emocionálisak. A filmeknek érzelmi szinten kell működniük.

A Complete Unknown idén decemberben érkezik a mozikba az Egyesült Államokban, Bob Dylan szerepében pedig napjaink feltörekvő színészét, Timothée Chalamet-et láthatjuk majd.