A Ghost in the Shell (avagy magyar fordításban Páncélba zárt szellem) valószínűleg azoknak is ismerős lehet, akik amúgy nem rajonganak az animék és mangák világáért, és ez nem is csoda. Siró Maszamune 1989 és 1991 között futó mangája a cyberpunk zsáner megkerülhetetlen alapkövének számít, egy időtlen klasszikusnak, mely többek között a Mátrix alkotóit is inspirálta, mikor elkészítették az 1999-es legendás filmjüket.

gits-sac-2045-01.jpg

Igazi klasszikusról lévén szó, egyáltalán nem meglepő, hogy a Ghost in the Shellt számtalan formában feldolgozták már az évek folyamán. Készült belőle játék, anime és élőszereplős film is, az IP népszerűsége pedig a mai napig töretlen. Hogy mást ne mondjunk, jövő héten debütál a mangából készített nagysikerű sorozat, a Ghost in the Shell: Stand Alone Complex legújabb felvonása, a Ghost in the Shell SAC 2045 a Netflix műsorán.

Ennek kapcsán pedig most összeszedtük nektek a Ghost in the Shellből készített összes fontosabb filmet és sorozatot, hogy segítsünk eligazodni egy kicsit a különféle kiadások, speciális epizódok és OVA-k mára már igencsak kuszává vált világában. Elöljáróban még annyit megjegyeznénk, hogy bár igyekeztük ezt elkerülni, a cikkben nagyon minimális spoilerek előfordulhatnak, kérünk titeket, ennek a tudatában olvasatok tovább!

gits-sac-2045-05.jpg

Páncélba zárt szellem

A Ghost in the Shell javarészt a fiktív Niihama városában játszódik, a 2020-as és 2030-as években, cselekményének középpontjában pedig nem a cyberpunk zsánerében megszokott lecsúszott figurák állnak, hanem a japán belügy egy titkos egységének, a terroristák lekapcsolására szakosodott Section 9-nak az emberei. A Ghost in the Shell központi figurája Motoko Kusanagi őrnagy, akit általában egyszerűen csak Őrnagynak szólítanak, de rajta kívül az egység más ügynökeire is nagy hangsúly helyeződik az egyes feldolgozásokban.

Külön érdekesség, hogy bár a legtöbb adaptációt ugyanaz a stúdió, a Production I.G., készítette, azok mégse alkotnak egy összefüggő egészet, helyette három jelentősebb csoportba lehet őket osztani. Ez alapján megkülönböztetjük az első két animációs filmet, a Stand Alone Complex címen futó sorozatot (a hamarosan érkező SAC 2045 is ennek a történetszálát viszi majd tovább) és a 2013-tól 2015-ig futó Arise néven emlegetett OVA-kat és a hozzájuk tartozó filmet. Lássuk hát, röviden mit érdemes tudni ezekről!

gits-sac-2045-060.png

Az animációs filmek

Az első animációs film még 1995-ben készült el, és mint ilyen, ez a legkorábbi adaptáció. Az egyszerűen csak Ghost in the Shell néven futó alkotás a manga Puppet Master történetszálát dolgozza fel, melyben a Section 9 ügynökei egy, az emberek agyának feltörésével szórakozó, hacker nyomába erednek, a nyomozás végére pedig már a saját emberségüket is meg kell kérdőjelezniük. A film eredetileg megbukott a mozikban, azonban a VHS kiadásának hála kultklasszikus státuszba emelkedhetett, és végül egy felújított kiadás is készült belőle Ghost in the Shell 2.0 címen.

Az 1995-ös film közvetlen folytatása végül 2004-ben jelent meg Ghost in the Shell: Innocence-ként. A 2 évvel az elődje után játszódó folytatás története nagyjából a manga Robot Rondo című fejezetén alapszik, középpontjában pedig ezúttal megvadult szexrobotok állnak, akik sorra végeznek gazdáikkal, látszólag valamilyen véletlen meghibásodás vagy bug miatt. És bár a folytatásra már igen nagy figyelem irányult a neves előd miatt, végül sajnos az Innocence is megbukott a pénztáraknál, nagyjából a felét hozva vissza a készítési költségeinek.

gits-sac-2045-04.jpg

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

A Production I.G. azonban nem csak két animációs filmet készített a mangából, hanem egy Stand Alone Complex alcímen futó sorozatot is. A 2000-es évek elején debütáló széria eddig összesen két évadot és 52 részt élt meg, ez azonban hamarosan változni fog, hiszen a jövő héten érkező SAC 2045 is ezt az alsorozatot bővíti majd tovább összesen két évaddal (hogy a második szezon mikor fog debütálni, azt sajnos jelenleg még nem tudni).

A SAC első évadának középpontjába a Laughing Man néven ismert veszélyes hacker utáni hajsza áll, míg a 2nd GIG alcímet viselő második évad a harmadik és negyedik világháború szociális és politikai következményeire fókuszál leginkább. Amennyiben pedig nem akarjuk végigülni mind az 52 részt (melyek között néhány filler is akad azért), jó hír lehet, hogy mindkét évad kapott egy-egy OVA-t utólag, melyek 3 órába sűrítve mutatják be az adott szezon cselekményét. Ezeket a The Laughing Man (első évad) és az Individual Eleven (második évad) címen érdemes keresni.

gits-sac-2045-02.jpg

A Stand Alone Complex története azonban nem ért véget a második évaddal: még 2006-ban, nem sokkal az Individual Eleven OVA megjelenése után befutott hozzá egy TV-film is, mely az igen impozáns hosszúságú Ghost in the Shell: Stand Alone Complex – Solid State Society címet kapta a keresztségben. Ez a film a sorozat cselekménye után két évvel veszi fel a fonalat, mikor a Section 9 emberei elkezdenek nyomozni egy sor menekült halálának kapcsán, azonban mondanunk sem kell, ezúttal sem csak egy „egyszerű” sorozatgyilkost kell elkapniuk.

gits-sac-2045-03.jpg

Ghost in the Shell: Arise

Végezetül pedig komoly hiba lenne szó nélkül elmenni a Ghost in the Shell legújabb iterációja mellett. Az Arise alcímmel futó sorozat 2013-ban kezdődött, és összesen öt OVA-t, valamint egy filmet foglal magában. Az Arise érdekessége, hogy a korábbi adaptációkból és a mangából megismert Section 9 megalapítása előtt játszódik 2027-ben (a történet során mi magunk is végigkövethetjük a szervezet megalapítását), így lényegében csak a fiatal Motoko Kusanagira, fókuszál, aki ekkor még egy 501 Organization néven futó állami szerv ügynöke volt.

Ezt a történetszálat végül a 2015-ös Ghost in the Shell: The New Movie zárta le, melyben Motoko Kusanagi immár a Section 9 embereinek élén próbálja megtalálni a japán miniszterelnök gyilkosait. Külön érdekesség amúgy, hogy az Arise sorozatként is megjelent Ghost in the Shell: Arise – Alternative Architecture címen, itt lényegében minden OVA-t kettészedtek és két epizódként vetítettek.

gits-sac-2045-07.png