Ma már szinte történelemnek minősül az az időszak, amikor a Microsoft még nem a Sony mögött kullogott a konzolos eladások terén, hosszú évek teltek ugyanis el azóta, hogy az Xbox 360 egy esztendővel megelőzte a PS3-at, ez pedig bőven elegendő volt arra, hogy gyökeret eresszen a videójátékok piacán. A zöldek hetedik generációs masinája nem csupán felejthetetlen alkotásokat kínált a felhasználók számára (köztük számos exkluzívval!), de a kezelőfelület és a kontroller is fürdött a szuperlatívuszokban, a július végén végleg elsötétült online áruház pedig messze megelőzte a korát, így aztán kétség sem férhet hozzá, hogy toronymagasan ez az éra jelentette az Xbox csúcsát. A jelenlegi körülményeket (a Microsoft lassan maga mögött hagyja az exkluzivitás fogalmát) nézve nem valószínű, hogy valaha is megismétlődik ez a bravúr, éppen ezért nézzünk meg néhány olyan programot, ami hozzájárult a masina példátlan sikeréhez.

Forza Horizon

Bár a Gran Turismónak köszönhetően elég nagy előnyre tett szert a Sony az autóversenyzős programok terén, a Microsoft is hamar megvetette a lábát az égett gumitól illatozó aszfalton, hála a 2005-ben indult Forza Motorsport-szériának, amely a mai napig jó egészségnek örvend. Ám talán még a Turn 10 Studios játékainál is fontosabb az arcade vezetési élményt és fesztiválhangulatot kínáló Forza Horizon-sorozat, amely a 2012-es debütálása óta az Xbox egyik legerősebb tartópillérének számít a Halo és a Gears (of War) mellett. A Coloradóba kalauzoló első rész óta ugyan elég sok víz lefolyt a Dunán (pláne az elmúlt néhány napban), ám sokan máig a pazar látványvilággal és még annál is nagyszerűbb zenékkel felvértezett autós címhez kötik a legkellemesebb emlékeiket, ha az Xbox 360-ra terelődik a beszélgetés, így aztán bérelt helye volt ezen a listán.

Lost Odyssey

Az Xbox és a JRPG műfaj nem feltétlenül jár kéz a kézben, ugyanakkor nem mondható példa nélkülinek ez a jelenség, hiszen a 2008-as Lost Odyssey is ezt a zsánert erősítette, méghozzá nem is akárhogy. A laikusok számára könnyedén úgy tűnhet, hogy a Mistwalker játéka nem más mint egy random Final Fantasy epizód, a hasonlóság pedig egyáltalán nem a véletlen műve, hiszen az a Szakagucsi Hironobu vállalta magára a társíró szerepét, akinek az említett franchise-t is köszönhetjük – nem mellesleg annak zeneszerzőjét, Uemacu Nobuót is sikerült magával hoznia. A körökre osztott harcrendszer ugyan nem mindenkinek nyerte el a tetszését, ám a történet és a karakterek miatt kétség sem férhet hozzá, hogy ott van a konzol legjobbjai között.

Rock Band 2

Nehéz eldönteni, hogy a Rock Band 2. vagy 3. része sikeredett-e jobban (az előbbi 92, az utóbbi pedig 93 ponton áll Metacriticen), ám sokak szerint a 2008 szeptemberében berobbant második etapban volt a legjobb a zenei paletta, nem mellesleg olyan rajongó is akad, aki feleslegesnek vélte a folytatás billentyűs hangszerét. Ebből kifolyólag mi inkább a Rock Band 2-t tennénk fel a listára, amely olyan jól ismert előadókkal kívánta megteremteni a hangulatot, mint az AC/DC, a Motörhead, a System of a Down, a Rise Against, a Foo Fighters, a nemrégiben visszatért Linkin Park, az Avenged Sevenfold, a Tenacious D és a Paramore – már érzitek is a ritmust a lábatokban, ugye? Nagy kár, hogy a Fortnite Festival miatt örökre az enyészeté lett ez a széria (a 4. résznek épp idén januárban szűnt meg a támogatása), ami egy olyan korban született, amikor – és ez most csak az én véleményem – még sokkal jobb érzés volt játékosnak lenni.

Gears of War 2

Akárcsak karácsony Kevin nélkül, úgy egy legjobb Xbox 360-as játékokat tömörítő csokor sem létezhet Gears of War-széria nélkül, melynek 2006-ban megjelent első felvonása túlzás nélkül paradigmaváltónak bizonyult a TPS műfajban – mindezt úgy, hogy még csak nem is az Epic Games lövöldéjében volt először fedezékrendszer. A nem túl bőbeszédű, ám annál talpraesettebb Marcus Fenix története nélkül ma egészen biztosan máshogy néznének ki a „nézd a hátam” jellegű akciójátékok, ennek ellenére mi mégis a folytatást emelnénk ki a szériából, a Gears of War 2 ugyanis minden téren emelte a tétet, miközben megtartotta az elődje legjobb tulajdonságait. A legnagyobb érdeme azonban még így is a kooperatív élményekkel kecsegtető hordamód volt, amely olyannyira addiktívnak bizonyult, hogy nem csupán a sorozat többi darabjában, de más produkciókban is találkozhattunk vele – elég csak a Mass Effect 3-ra gondolni.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Szinte hihetetlen, de 3000 évvel ezelőtt még nem csupán a kasszáknál teljesített kimagaslóan a Call of Duty-franchise, de a játékosok is nagy megbecsüléssel tekintettek az Activision lövöldéire. Mindezt jól mutatja, hogy a 2009-ben napvilágot látott Modern Warfare 2-t máig a széria (egyik) csúcspontjának tartják azok a rajongók, akik az első vagy a második résszel kezdték a pályafutásukat – nem véletlenül, az Infinity Ward FPS-e ugyanis egy fordulatokban és felejthetetlen pillanatokban gazdag sztorit is felvonultatott a kiválóan felépített multiplayer pályák mellett. A „No Russian” nevet viselő misszióról már ugye nem is beszélve,  amiről vélhetően azok is hallottak, akik egy kő alatt töltötték az elmúlt 15-20 évet. Noha sokan vannak, akik inkább a Black Ops vonalat preferálják (az első rész kampánya nálam máig nagy kedvenc, bár tény, hogy a Modern Warfare 3 után én kiszálltam a szériából), tény, hogy listánk utolsó szereplője máig rendre előkerül, ha szó esik a szebb napokat is látott sorozatról.

Ennyi fért bele a zöld színben pompázó múltidézőnk első felvonásába, de értelemszerűen bőven vannak még kimagasló játékok az Xbox 360-as korszakból (aki ott volt, az tudja), szóval tartsatok velünk legközelebb is!

A borítóképek forrása: IGDB, Gears of War