A két következő generációs konzol bejelentése és az E3 után a nyár hátralévő részében nem maradt sok nagy esemény, így a július, augusztus és szeptember havában beköszöntött az uborkaszezon, amit csak a GamesCom és a Valve bejelentései tudtak valamelyest enyhíteni.

GamesCom körkép

Noha egyre nagyobb és egyre népszerűbb a GamesCom, még mindig az a helyzet, hogy egy nyárra túl sok két nagy játékostalálkozó, aminek az az egyenes következménye, hogy az augusztusi GC-re már nincs igazán szaftos bejelentés -- ez alól 2013 sem volt kivétel.

Az idén már 340 ezer embert magához vonzó GamesCom egy közepes játékipari seregszemle volt, ahol elsősorban a videók domináltak; mindenki kiadott valami friss mozgóképes anyagot az E3-on egyszer már bemutatott portékájából. A választék hatalmas, így csak a lényeget emelem ki: volt The Division kooperatív prezentáció, gameplay videót kapott a The Crew és a Titanfall, de láttuk mozgás közben a Castlevania: Lords of Shadow 2-t, a Battlefield 4-et és az Assassin’s Creed 4-et is.

A bejelentések terén mindenképpen ki kell emelni, hogy a Blizzard itt leplezte le hivatalosan is a Diablo 3 első expanzióját, a Reaper of Soulst, de ugyanígy fontos az is, hogy bemutatták az év első felében pletykált XCOM: Enemy Withint, bemutatkozott a Fable Legends és a Child of Light valamint az érdekesnek ígérkező Project German All Stars: Red. Black. Fate

osszefoglalo-gamescom.jpg

Voltak természetesen sajtókonferenciák is, ám ezek színvonalukban nem érték el azt, amit az E3-on láthattuk, konkrétan a Sony show-jának 90%-át végig is lehetett volna aludni a PS Vita és annak képességeinek szajkózása közben. A lényeg csak az utolsó öt percben érkezett meg, nevesen az, hogy megtudtuk, mikor fog pontosan megjelenni a PS4.

Ehhez képest az EA konferenciája egy fokkal már jobb volt, de itt sem izgulhattuk magunkat halálra. A kiadó lejárta a kötelező köröket abban az értelemben, hogy láttunk egy rakás sportjátékot, némi friss infókat kaptunk a Battlefield 4-ről, illetve formálisan is bemutatkozott a Sims 4.

A Microsoft is tartott egy konferenciát, de ők mindösszesen csak fél órát szántak az Xbox One reklámozására. Itt bemutatták az új Fable-t, és láthattunk pár játékmenet-videót is a platformra megjelenő programokból (The Division, FIFA 14, Titanfall, Call of Duty stb.). Továbbá a Microsoft a GamesCom során ismertette az indie fejlesztőket támogató programját, aminek keretében minden boltban vásárolt konzol egy fejlesztői készlet is egyben. 

osszefoglalo-gamescom-2.jpg

A Microsoft lekapcsolja a Games for Windows Live-ot

Kevés olyan szolgáltatás van, amit jobban utálnának a játékosok, mint a Games for Windows Live -- ez sokunknak okozott bosszúságot, s növelte az ősz hajszálaink számát, ám szerencsére jövőre már megszabadulhatunk ettől.

A Microsoft augusztus közepén jelentette be, hogy szakaszosan kivonják a forgalomból a Games for Windows Live rendszerét. Elsőként augusztus 22-én a Piacteret kapcsolták le, ami azt jelenti, hogy több DLC-t vagy játékot itt nem vásárolhatunk, ám a szerverek még egy darabig üzemelnek, egészen az újévig. A GfWL végleges leállása január elsején fog bekövetkezni, a Microsoft ugyanis ekkor a szervereket is kihúzza.

További jó hír a leállással kapcsolatban, hogy a korábban ehhez a szolgáltatáshoz kötődő játékok mind más rendszerre költöztek át, rendre a Steamet választva. A Batman Arkham Asylum és az Arkham City ezt már októberben meg is tette, de más programok is követik a példájukat.

osszefoglalo-games-for-windows-live.jpg

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!