Most, hogy a PS4 megjelent Amerikában, az Xbox One pedig már csak napokra van, ideje elgondolkodni, hogy milyen konzolt vegyen az embert -- mert akár tetszik, akár nem, a PC lassan kevésnek bizonyul, ha valaki állandóan új és látványos játékokat szeretne. Sőt, a PC-kel foglalkozó cégek is egyre többször kacsintgatnak a konzolok birodalma felé, jó példa erre a Total Warral híressé vált Creative Assembly vagy a Valve. Mi már többször foglalkoztunk a konzolvásárlás témakörével, de benneteket még nem kérdeztünk meg. Eddig. Most ugyanis tiétek a választás lehetősége. A cikk alatti szavazómezőben arra a kérdésre keressük a választ, hogy ti milyen konzolt vennétek. A feltételes mód persze adott; azért valljuk be, Magyarországon nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy egyszerre több játékplatformot is fenntartsanak. Mielőtt azonban szavaznátok, tekintsétek át velünk a piacon lévő gépeket, csak hogy minden tiszta legyen a választás lehetőségeivel kapcsolatban. A szavazás eredményét egy hét múlva tárgyaljuk ki, érdemes a kommentek között kifejteni a választásotok okát, mert a legjobban megfogalmazott érvek és hozzászólások a cikkben is helyet fognak kapni.

Xbox 360

Kezdjük a jelenlegi (vagy már majdnem hogy előző) generáció legelterjedtebb hazai képviselőjével, az Xbox 360-nal! A konzol első modellje 2005 novemberben startolt el az Egyesült Államokban, uralma pedig nyolc esztendeje töretlen. Általánosságban igaz rá, hogy a multiplatform konzolos játékok (tehát amik nem jöttek ki PC-re) jobban néznek ki, vagy épp gyorsabban futnak rajta, mint a konkurens PS3-on. Online lehetőségei szintén kiemelkedőnek mondhatók generációja többi tagjához viszonyítva, nagy hátránya azonban, hogy a multiplayert is lehetővé tevő Xbox Live Arany tagság pénzbe kerül. A legfontosabb Xbox 360-exkluzív sorozatok a következők: Halo, Gears of War, Forza Motorsport, Call of Duty -- oké, utóbbi nem teljesen exkluzív, de a DLC-k mindig sokkal hamarabb megjönnek a Microsoft gépére.

Xbox 360

Az Xbox 360 még idén is kapott egy új modellt.
A 250 gigás kiszerelés szívderítő.

PlayStation 3

A Sony egy évvel az Xbox 360 premierje után adta ki a PlayStation 3-at, tehát a masina egy évvel fiatalabb a Microsoft termékénél. Hogy ez meglátszik-e rajta, nehéz megmondani, de egy biztos: ma már a PS3-at tartja a játékvilág a legjobb jelengenerációs választásnak. Az exkluzív címek felhozatala köröket ver az Xbox 360-éra: Uncharted, The Last of Us, God of War, Gran Turismo, Resistance, Killzone, LittleBigPlanet, Heavy Rain… tuti, hogy kihagytunk még párat, olyan sok remek PS3-as franchise született az elmúlt hét évben. A konzol ráadásul hardveres szinten is stabil, nagyon ritka a tönkremenő PlayStation 3. Hátránya ellenben az online lehetőségek kissé fapados volta (a PSN nagyon lassú sokszor), illetve, hogy a multiplatform játékok a gép nehézkes programozhatósága miatt sokszor egyszerűen lassúak és csúnyák (a GTA 4 kiváló példája ennek).

PlayStation 3

A PS3-ból a második, Slimnek becézett
modell a legszebb és legjobb kiadás

Wii

A Wii kakukktojás a listán, mert már nem gyártják (legalábbis az alapverziót nem, a Wii Mini még készül), igaz, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet fellelni itt-ott. A konzolról egy dolgot kell tudni: technikai értelemben bóvlinak tekinthető, egy átlagos okostelefon nagyobb teljesítményre képes, ráadásul SD felbontású, szóval a modern tévéken olyanok a rá írt játékok, mint a PS2-es korszak programjai. Ugyanakkor tény: a Wii-nél egy konzol sem ért jobban a mozgásérzékeléshez, az exkluzív játékok pedig gyakorlatilag mind fantasztikusak. Mario, Zelda, Kirby, Smash Bros… van itt minden, ami miatt az ember Nintendo konzolt vehet. A multiplatform felhozatal azonban a gép szerény teljesítménye miatt szegényes. Kárpótolhat persze az alacsony ár (egy használt Wii általában 12-20 ezer forint között kapható, kiszereléstől függően), na meg a tény, hogy keresve sem lehet jobb gépet találni egy házibuli levezetésére.

Wii

A Nintendo Wii egy érdekes konzol volt, de mára
a mozgásérzékelős álomnak vége

Wii U

A Nintendo masinája az első next-gen konzol volt, ami megjelent: tavaly november óta kapható, bár sokan vitatják, hogy tényleg felérne a következő generációhoz, lévén akárcsak elődje, a Wii U is egy korábbi hardveres korszak felépítését idézi. A konzol hárommagos processzora, 720p-re optimalizált videochipje és viszonylag kevés játéka nem valami vonzó, de tény: a Nintendo mindig is értett hozzá, hogyan adja el magát a rajongóknak, és már most egy sor epikus exkluzív cím készül a gépre, amik ha kijönnek, gamerszem nem marad szárazon a gyönyörűségtől. Egyelőre csak a Super Mario 3D World robbant be a köztudatba (a maga szerény 93 százalékos Metacritic átlagával), de már ennek az egy játéknak a láttán is izzad a tenyerünk. A Wii U különlegessége, hogy kontrollere tulajdonképpen egy táblagép, aminek méretes érintőkijelzőjén akár a játékok képét is megjeleníthetjük.

Wii U

PlayStation 4

A PlayStation 4 a Sony negyedik konzolja, egyszersmind sorrendben a második next-gen, ami már elérhető -- legalábbis az Egyesült Államok területén, nekünk, magyaroknak december 13. lesz a piros betűs ünnep. A gép egyelőre lenyűgözi tulajdonosait, igaz, még meglehetősen kevés játék érhető el rá, és azokért sem rajonganak a kritikusok. Mindenesetre érdemes számba venni, hogy a PS4 generációja legerősebb konzoljának tűnik, ami 1080p-s natív felbontásban futtatja majd a legtöbb játékot, reményeink szerint 60 fps sebességgel. A gép nagy mutatványa az átalakított irányító, a DualShock 4, ami egy apró érintőpaddal is fel lett szerelve. A multiplayer lehetőségéért már a PS4-en is fizetnünk kell (igaz, a PS Plus tagság egy sor más dolgot is hoz magával), ugyanakkor az online lehetőségek nagyon sokat fejlődtek a PlayStation 3 döcögős megoldásaihoz képest. Jelenleg a legszimpatikusabb új gép, kezdőára Magyarországon 127.900 forint lesz.

PlayStation 4

A PlayStation 4 az USA-ban már megvásárolható,
hozzánk december 13-án ér el

Xbox One

Az Xbox One megjelenése az USA-ban és Nyugat-Európában november végén esedékes, hozzánk azonban csak a jó ég tudja, mikor ér el a gép -- annyit tudunk, hogy 2014-ben, ami azért még elég messze van. A konzol bemutatkozását botrányok övezték, a játékosok és a sajtó egy emberként hördült fel például, amikor kiderült, hogy az Xbox One-t sajátságos DRM-mel ruházzák fel, azaz csak internetkapcsolattal lehet majd használni a gépet. A közfelháborodásra csak olaj volt a tűzre a konzolrészleget akkor vezető Don Mattrick cinikus válasza, majd mikor a Microsoft visszatáncolt, törölve a DRM-et és eltávolítva Mattricket, a kedélyek lenyugodtak, és hirtelen mindenki a játékkínálattal kezdett foglalkozni. Ez sajnos nem volt olyan elragadó, mint vártuk, az E3-on például alig láttunk izgalmas címeket, egyedül a Dead Rising 3 és a Forza Motorsport 5 tűnt alkalmasnak arra, hogy eladják a konzolt. A gép az első értékelések szerint egyébként nem rossz, a csomagnak része az új Kinect periféria, ergo családi szórakozásra is alkalmas. Sajnos azonban 100 dollárral többe kerül majd, mint a PS4, ez pedig egyelőre nem látszik meg a termékfelhozatalán.

Xbox One

Az Xbox One nem tűnik rossz konzolnak,
de fel kell kötnie a gatyáját

PS Vita

Elérkeztünk a kézi konzolokhoz. A PSP-t már nem soroljuk ide, mert bár Japánban még most is adnak ki rá játékokat, azért mégiscsak egy 2004-es gépről van szó, ami abszolút nem időtálló választás. Helyette itt a PS Vita, a Sony második generációs handheldje, ami sajnos még mindig messze van attól, hogy anyagilag sikeres legyen. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a japán gyártó nagyon magas áron engedte üzletekbe a konzolt, méghozzá úgy, hogy sok játék még mindig nincs rá. Ugyanakkor a pénteken érkező Tearaway, az Uncharted: Golden Abyss és a LittleBigPlanet Vita egyaránt kiváló alkotások, és akkor még a grafikai erődemonstrációnak is felfogható Killzone: Mercenaryt nem is emlegettük. A PS Vita ráadásul együttműködik majd a PS4-gyel, a Sony ugyanis a next-gen asztali konzollal szeretné felvirágoztatni a Vitát.

PS Vita

A PS Vita egy szép és erős kézi konzol,
aminek jövője a PS4-től függ igazán

3DS

A Nintendo 3D-s kézi konzolját sokan támadták, elsősorban ára és viszonylag alacsony teljesítménye miatt. Az viszont vitathatatlan, hogy akárcsak a Wii és a Wii U, a 3DS is kiváló exkluzív címekkel szállhat ringbe az elsőbbségért. Most jelent meg például a The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, ami a SNES-es klasszikus A Link to the Past közvetlen folytatása, de kiemelhetnénk a nyáron érkezett Luigi’s Mansion 2-t, vagy épp az egyszerűen csak zseniális Super Mario 3D Landet is. A 3DS legnagyobb dobása a szemüveg nélküli 3D-s kép megjelenítése, ami ez esetben tényleg működik. Az első modell elég apróka és törékeny volt, de a Nintendo tavaly kiadta a 3DS XL nevű verziót -- e sorok írója a megjelenés hetében zsákolt be egyet és nem bánta meg. A 3DS a különlegességekre vevő játékosok kézi konzolja, olyan gép, amit minden örök gyerek szívesen kézbe fog, akkor is, ha tudja, hogy hardveres szempontból nagyon túlárazott masináról van szó.

3DS

A 3DS XL egy kifejezetten jól ellátott
kézi konzol, igaz, nem túl erős

Steam Machine

A Steam Machine kakukktojás, mert egyrészt nem igazi konzol, másrészt még nem kapható. Akik lemaradtak a bejelentésről, azoknak röviden összefoglaljuk: a Steam Machine a Valve saját licencben gyártott PC-je, mely a cég házon belül fejlesztett (de egyébként minden más PC-re feltelepíthető) operációs rendszerét, a SteamOS-t futtatja, és egy igen forradalmi, Steam Controller nevű irányítóval együtt érkezik. A gép prototípusát már bemutatták, kipróbálni azonban csak a bétatesztelők fogják tudni, akiket természetesen szigorú titoktartás köt majd. A Steam Machine-t több gyártó és forgalmazó rakja össze és terjeszti a 2014-ben esedékes megjelenés után, de a gépek belseje megegyezik -- pontos specifikációkat erre találtok. Ár nincs, de biztos, hogy nem lesz olcsó, igaz, a Steam Machine-nal a nappaliban egy ideig feleslegessé válhat az íróasztal alatt dohogó gamer-PC.

Steam Machine

A Valve PC-ből csinál konzolt. Most komolyan,
kell ennél többet mondanunk?

Te milyen konzolt vennél?
Most rajtad a világ szeme: egyetlen szavazással kifejezheted szimpátiád a konzolok felé, megmutatva mindenkinek, te melyik gépre tennéd a voksod! Választásod a kommentek között magyarázhatod el -- a legjobb hozzászólásokat külön cikkben összegezzük majd.
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!