Fura módon a SteelSeries eddigi kínálatából valamiért hiányoztak az önálló mikrofonok, pedig a fejhallgatóik a maguk kategóriájában egész jól el voltak látva ebből a szempontból. Éppen ezért soha nem értettem, miért nem vetették még ki a hálójukat a piac ezen szeletére. Sokévnyi csend után azonban egy hang tört utat az éterbe, majd derült égből villámcsapásként érkezett is eszköz a dán cégtől – rögtön kettő, egy basic és egy pro modell, melyek az árcédulán túlmenően is több dologban különböznek egymástól. Nevezetesen, hogy az Alias Pro XLR csatlakozással, fantomtáppal és egy külső vezérlővel bővíti az amúgy szinte mindenben megegyező technikát. Nekünk ezúttal az alapmodellel, tehát a SteelSeries Alias-szal volt alkalmunk ismerkedni, ami azért így elég sok vetélytársat volt képes felülmúlni minőség terén.

img20231006123033.jpg

Na de mi is van a dobozban?

Első körben nézzük meg, hogy mit is kapunk azért a cirka 199 euróért (~ 77 000 forint), amit a SteelSeries kér az eszközért cserébe. A doboz felbontása után egy kis füzetkére bukkanunk, ami a használati utasítások mellett mindenféle jótanácsot is ad nekünk a mikrofon beüzemeléséhez, valamint karbantartásához. Emellett egy asztali állványt, egy USB-A to USB-C kábelt, egy boom arm adaptert is találunk az amúgy biztonságos és igényes csomagolásban. Mivel az eszköz plug and play, így nagyon másra nem is lesz szükségünk az USB-n keresztül történő használathoz.

A pontos specifikációt (a méretekkel együtt) alulra görgetve megtaláljátok, a száraz adatok ismertetésével senkit sem szeretnék untatni, de azt mindenképpen meg szeretném jegyezni, hogy az eszköz anyaghasználata átlagon felüli. Aki esetleg használ SteelsSeries perifériákat, az tudni fogja, miről beszélek, hiszen tényleg jó érzés megérinteni, vagy akár csak ránézni a mikrofonra. Emellett azért a súlyából is érződik, hogy itt bizony nem babra megy a játék, nem spóroltak ki semmit a gyártás során.

steelseries-alias-usb-c-condenser-mic-001.jpg

Mikrofon extrákkal

A különlegesség azonban nem csak abban rejlik, hogy ez egy tényleg jó minőségű mikrofon. Van itt némi extra tartalom, amit elő tudunk hívni, ráadásul még plusz pénzt sem kérnek érte. Az első ilyen, amit megemlítenék, az a mikrofon szövetburkolata, mely tökéletes pop filterként szolgál, így erre már nem kell pluszban költenetek, ha a cikk alanya mellett teszitek le a voksot. Hatalmas ötlet, hogy a szövetburkolat alatt az eszköz felénk eső részén található egy ledekből álló “kijelző”, ahol az érintéssel vezérelhető némítást és a bemeneti hangszintet is vissza tudja nekünk jelezni az Alias, amire még egy lefelé irányuló RGB ledet is rászuszakoltak. Bár jómagam nem igazán vagyok híve ezeknek az RGB mókáknak, de ez még nem hivalkodó, plusz kellemes atmoszférát teremthet az asztalunkon. Ezek persze – sok más beállítással egyetemben – finomhangolhatók a SteelSeries GG-ben, azon belül is a Sonarban, ami egy roppant intuitív és összeszedett vezérlőpult minden olyan eszközünknek, ami ettől a gyártótól származik.

Ahogy azt feljebb már említettem, az Alias érintéssel némítható, ennek kezelőegysége pedig a mikrofon frontján található, ami alatt közvetlenül a monitor gain tárcsáját láthatjuk, tapinthatjuk. Nem meglepő módon a mikrofon gainje is kapott fizikai tárcsát, amit a hátlapon, az USB-C csatlakozó felett helyeztek el, így nem fogunk tudni eltekergetni semmit.

img20231010203022.jpg

Tényleg megérkezett a gaming hangja?

A mikrofont azzal a cseppet sem szerény mondattal promózzák, hogy most érkezett meg a gaming hangja, ami azért erős kijelentés egy elég erős mezőnyben. Vajon elég a 25 mm-es ClearCast, kondenzátor kapszula, amit elrejtettek ebbe a kis masinába? Én azt mondom, hogy igen is, meg nem is, ez leginkább a felhasználás módjától, na meg persze a pénztárcátok vastagságától függ. Akik otthon vannak az audió világában, azok jól tudják, hogy ez csupán egy kicsivel van csak a belépőszint felett, minőség (valamint az arra szánt összeg) terén pedig a csillagos ég a határ. A SteelSeries azonban remek ár-érték arányt kínál a kis tesóval, ami így tökéletes választásnak bizonyulhat mindazok számára, akik nem stúdió körülmények között akarnak streameket vagy podcasteket készíteni professzionálisnak ható minőségben. Lényegében ebbe a kategóriába tartozom én is, egy rögtönzött tesztadás keretein belül pedig akár bele is hallgathattok, mit tud az eszköz bármilyen beállítás, effektelés nélkül. Nyugodt szívvel tudom tehát ajánlani bárkinek, aki egy jobb kvalitású mikrofonnal akarja feldobni a felvételeit, mert ezzel a szinttel már garantáltan ki lehet emelkedni a tömegből – már csak a tartalmat kell mellé tenni, és a siker garantált!

steelalias.jpg

Steelseries Alias specifikációk:

  • Mikrofon típus: kondenzátor
  • Mikrofon kapszula: 1"/25mm ClearCast
  • Csatlakozás: USB-C (Plug & Play)
  • Iránykarakterisztika: kardioid
  • Felbontás/ mintavételi sebesség: 24 bit/48 KHz
  • Frekvenciaválasz: 50 Hz - 20 KHz
  • Max SPL: 120 dB
  • RGB világítás típusa: Prism
  • LED bemeneti jelző: 5 fokozatú LED és némítás ikon
  • Mikrofon monitor: 3,5 mm-es fejhallgató-port
  • Gyors vezérlők: Mikrofon gain tárcsa, némító gomb, fejhallgató gain tárcsa
  • Levehető asztali állvány: rázkódásgátló ütéscsillapító
  • Boom Arm adapter: 3/8" és 5/8" menet (a Boom Arm nem tartozék)
  • Méretek: B 110 x D 130 x H 230 mm (állványra szerelve)
  • Súly: 750g (állvánnyal) / 205g (állvány nélkül)