A legtöbb játékosnak fontos, hogy megfelelő minőségű és kényelmes fejhallgatóval rendelkezzen, mely lehetővé teszi minden apró részlet élvezetét, valamint a kiváló élményt. A SteelSeries évek óta kínál remek termékeket, én például már korábban beruháztam a cég Arctis Wireless 7+ nevet viselő fejhallgatójába, amit a mai napig elégedetten használok. Az Arctis Nova 4 a vállalat legújabb középkategóriás fejhallgatója, melyet egyértelműen a játék szerelmeseinek terveztek.

A megjelenés és a kialakítás

Az Arctis Nova 4 egy letisztult és stílusos megjelenésű fejhallgató. A cég ránézésre és tapintásra is remek minőségű műanyagot használt a kialakítás során, így a periféria masszív benyomást kelt. A korábbi széria magasabb kategóriáiban található fém merevítéseket viszont sajnos nem örökölte meg, pedig az volt az az alkatrész, ami igazán nagyot dobott a vásárlói bizalmon. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy ennek elhagyása bármi gondot jelentene a Nova 4 életében. Az ergonomikus kialakítás, mely lehetővé teszi, hogy fejünk ne közvetlenül a fejhallgató merevítésével, hanem egy textil pánttal érintkezzen, szintén “egyszerűsítésre” került. A korábbi atombiztos, tépőzáras megoldás helyett egy előre lyukasztott “helyre” akaszthatjuk a pántot, ami egyelőre nem tűnik problémásnak, de majd meglátjuk, kiállja-e az idő vasfogát. Ez a megoldás viszont garantálja, hogy a hosszabb menetek során is a kényelmesen viselhessük az Arctis Nova 4-et, minimálisra csökkentve a fej és a fülek terhelését. A fejpánt könnyen állítható, a fülpárnák pedig puha és légáteresztő anyagból készülnek, így az elhúzódó szórakozás során sem fognak kellemetlenséget okozni. Külön kiemelném, hogy a standarddal szemben itt maradt a hálós szövetborítás, így a szemüvegeseknek sem kell új borítás után kutatniuk fél év elteltével, ez bizony bírja a strapát, és nem mállik szét. Ha viszont mégis másikat szeretnénk, közvetlenül a gyártótól tudunk vásárolni csere fülpárnákat, akár más anyaghasználattal is.

Hangminőség és térhatás

Az Arctis Nova 4 – nem meglepő módon – kimagasló hangminőséget kínál, köszönhetően a Nova Acoustic Systemnek. A hangsugárzók tiszta és részletgazdag hangokat produkálnak, a mélyebb basszusoktól egészen a magas frekvenciákig. A kristálytiszta hangok kiválóan segítik a felhasználókat a játék közben tapasztalható környezeti zajok pontos azonosításában, így lehetővé téve a még tökéletesebb immerziót. Cikkünk alanya beépített térhatású hangrendszerrel is rendelkezik, amely tovább fokozza a hangélményt: a 360° Spatial Audio rendszernek hála PS5-ön és PC-n is élvezhetjük a térbeli hangzást – Nintendo Switch-csen sajnos elmaradt ez a feature. A térhatás persze nem csupán élvezeti értékkel bír, hiszen azt is lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározhassuk a hangok irányát, ami különösen hasznos lehet a többjátékos lövöldözős címek esetében, ahol elengedhetetlen a gyors reakció. De manapság már számtalan egyéb zsánerben is profitálhatunk a technológiából. PC-n természetesen teljességgel testreszabható az élmény a SteelSeries GG és Sonar programok segítségével.

Mikrofon és kommunikáció

A gyártó mindig is kiemelt figyelmet fordított a kommunikációs lehetőségekre, ez pedig most sincs másként. Az Arctis Nova 4 kiváló minőségű zajszűrős mikrofonnal van felszerelve, ami remek hangfelvételt és tiszta kommunikációt biztosít. A mikrofon visszahúzható, amikor nem használjuk, így könnyedén eltávolíthatjuk az útból, ha például egyedül játszunk vagy csak zenét hallgatunk, esetleg filmet nézünk. A fejhallgató mikrofonjában található intelligens zajszűrő technológia ráadásul biztosítja, hogy a játékosok hangja tisztán érkezzen a többiekhez, mivel minimalizálja a háttérzajt. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy semmi panasz nem volt a hangomra a tesztidőszak során, pedig igyekeztem a lehető legproblémásabb online csapattárs lenni.

Ár, csatlakozás akkumulátor

A Steelseries Arctis Nova 4 körülbelül 45 ezer forintos áron kerül a polcokra, ami ugyan nem teszi a kategória legolcsóbb darabjává, azonban a vaskosabb árcédula általában jobb minőséget is jelent, tehát nem vész kárba a különbözet, nyugodt szívvel kifizethető. Az USB-C dongle (toldható a tartozék 1,5 m-es kábellel) megmaradt mint csatlakozási mód, a Bluetooth ellenben itt még nem opció. Nincs viszont vezetékes csatlakozás, ami az Xbox játékosokat zárja ki, hacsak nem a Nova 4X változatot választják. Ennek elhagyása még mindig hatalmas probléma, de sajnos manapság már szinte általánossá vált. Az akksi egy teljes feltöltéssel combos 36 órát bír ki, amit nem hiszem, hogy bárki is letolna egy ültő helyében, pluszban pedig van 15 perces gyorstöltés, ami alatt 6 órányi töltést is felszippant a füles. Ezek az értékek pedig bőven megsüvegelendőek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összegzés

A SteelSeries Arctis Nova 4 egy szuper gaming fejhallgató, amely kiváló hangminőséget, térhatást és kommunikációs lehetőségeket kínál. Az ergonomikus kialakítás és a kényelmes (plusz cserélhető!) fülpárnák lehetővé teszik a hosszabb játékmeneteket anélkül, hogy az eszköz kényelmetlenné válna, a kiváló minőségű mikrofon és a zajszűrő technológia pedig biztosítja a tiszta és zavarmentes kommunikációt. Az eszköz azok számára készült, akik nem csupán játszani szeretnek, de ár-érték arányban is a jobb élményt és anyaghasználatot keresik. Bár az ára talán magasabb a kategória többi képviselőjéhez képest, cserébe viszont kiváló minőséget és tartósságot nyújt, így hosszú távú befektetésnek tekinthető, ami tökéletesen ki is fog szolgálni az évek során.