pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Az a helyzet, hogy manapság, ha az ember egy normális gamer setupot akar összeállítani magának, akkor már nem elegendő egy izmos PC, meg csili-vili RGB fényekkel ellátott billentyűzet + egér kombináció hozzá. Legalább ennyire fontos a minőségi hangzás, amit persze meg lehet oldani drágább hangfalakkal, esetleg plusz erősítőkkel és mélynyomókkal, de azért, ha online játszanál, mondjuk, Warzone-t, akkor elengedhetetlen egy jó headset. Én személy szerint mind PC-hez, mind konzolhoz mindig is előszeretettel használtam gaming füleseket, és nem csupán az online kommunikáció végett. Például mikor a 2018-as God of Warban először szólalt meg a World Serpent, a mély, búgó hangján, azt hittem, elsírom magam a gyönyörtől. Mivel magam is zenélek, illetve szinte minden nap hallgatok valamilyen albumot, rendkívül fontos számomra, hogy egy headset ne tolja túl a basszust, és a hangzás legyen tiszta, élvezhető, kellő mennyiségű mély-tartománnyal. Kíváncsian bontottam hát ki a SteelSeries csomagját, amelyben egy Arctis Nova Pro lapult.

Kezdjük ott, hogy az Arctis Nova Pro egyértelműen egy prémium kategóriás headset, amely nemcsak fantasztikusan néz ki, hanem komoly hangzást is ígér. A SteelSeries hivatalos leírása alapján ez a headset "mindenható hangzással" (almighty audio) rendelkezik, köszönhetően a nagy teljesítményű hardvernek és a 360 fokos térhangzásnak. Mivel épp nemrég tértem vissza a Cyberpunk 2077-hez, gondoltam, tökéletes lesz kezdésképp letesztelni, hogy mire képes a cucc, durván 4-5 órányi folyamatos játék mellett (mint tudod, a Cyberpunkban egy mellékküldetés is simán lehet fél órás). Az egyik legfontosabb szempont számomra – és ezt már itt a cikk elején le szeretném tisztázni – a kényelem. Ha több órát játszom egy fülessel a fejemen, akkor hamar kényelmetlenné válhat az élmény. Nyom, viszket, lecsúszik, és elvonja a figyelmet a játékról, ahol aztán lehet, hogy pont emiatt kapok be egy halálos lövést, vagy száguldok neki padlógázzal a falnak. Szerencsére az Arctis Nova Pro abszolút kényelmes, még hosszú távon is.

Lényegében egész nap rajtad lehet, a kialakítása miatt egyáltalán nem válik zavaróvá. Az egészet pedig kiegészíti a passzív zajszűrés, a kiváló minőségű, tiszta hangzás és még sok más hasznos funkció. A hangot egyébként különféle módokon finomhangolhatod és személyre szabhatod, egészen odáig, hogy egy online FPS-ben konkrétan az ellenség lépéseit is már előre meghallod. A poén az egészben, hogy a fejhallgatónak két különböző változata van, attól függően, hogy mihez szeretnéd csatlakoztatni: az egyik a PlayStationt, a másik az Xboxot támogatja, de egyébként mindkét modell ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, és a SteelSeries GameDAC Gen2-n keresztül biztosít csatlakozást az eszközödhöz. Maga a headset 3,5 mm-es porttal rendelkezik, de azt a külső eszközhöz, a GameDAC-hoz, majd a PC-hez vagy konzolhoz kell csatlakoztatni. A vezérlődoboz két USB-C csatlakozóval és két kábellel rendelkezik, amelyeket a doboz alapból tartalmaz. A dupla-funkció lényege, hogy a headsetet az egyik kábellel PC-hez, a másikkal pedig a konzolhoz csatlakoztathatod, majd a források között váltogathatsz, attól függően, hogy éppen mit csinálsz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

PC-n az Arctis Nova Pro egyszerűen egy álom. A 24 bites, 96 kHz-es frekvenciának köszönhetően játék vagy zenehallgatás közben tökéletesen szól, és külön hangtartományokat is elérhetsz a SteelSeries GG és a SteelSeries Sonar szoftverekkel. Ami számomra hatalmas meglepetés volt, hogy a Sonar különböző játékokhoz – köztük az Apex Legendshez, a Call of Duty Warzone-hoz, az Escape from Tarkovhoz, a Rainbow Six Siege-hez, de még a Valoranthoz is – spéci előbeállításokat kínál. Személy szerint a Siege beállításait próbáltam ki, és valóban érezhető (pontosabban hallható) a különbség: ezekkel a szoftver lényegében lecsökkenti a mély hangokat, kiveszi a basszust, és így sokkal jobban tudsz koncentrálni a környezeti zajokra. Ugyanitt állítható be a térhangzás is. Ez már személyes vélemény, de ez szerintem az egyik legjobb, amit gamer headsetben eddig hallottam. Ha konzolon játszol, a Tempest 3D-t PlayStationhöz és a Sonic Spatial-t Xboxhoz is használhatod vele – a Windows Sonic Sound és a Dolby Atmos pedig további lehetőségeket biztosít.

Ami még meglepően jól működik, az a mikrofon testreszabása. A Sonarban bekapcsolhatod a Clearcast AI zajszűrést, ami lényegében annyit tesz, hogy a mesterséges intelligencia segítségével eltávolítja a háttérzajt, ami rendkívül jól jön egy podcast felvételénél, vagy ha esetleg éneklést rögzítenél. Hasonló az Nvidia Broadcast szoftveréhez, de nem igényel további hardvert a működéséhez. Korábban említettem, hogy számomra a kényelem is elsődleges szempont. Nos, a ComfortMAX rendszernek hála a kialakítás egy állítható acél fejpántot kapott, puha, műbőr borítással. Rendkívül jól illeszkedik az ember fejére, és játék közben sem csúszik le vagy mozdul el. Mindent összevetve az Arctis Nova Pro egy igazi prémium kategóriás fejhallgató, amely kiváló hangzást, rengeteg finomhangolási opciót, valamint megfelelő kényelmet kínál. Nyilván a prémium minőség az árkategórián is meglátszik (100 000 Ft alatt sehol sem kapod meg), de ahogy mondani szokták, a minőséget bizony meg kell fizetni. És az Arctis Nova Pro bőven megéri az árát.