Damian Mc Carthy nevével először a Caveat alkalmával találkoztam. Ez egy kisköltségvetésű, ám annál hatásosabb horrorfilm, amiben egy férfit azzal bíznak meg, hogy egy szigeten álló házban viselje gondját egy mentálisan sérült lánynak. Igen ám, de hamarosan kiderül, hogy a házban nincsenek egyedül. A Caveat rendkívül frappáns módon teremti meg a feszültséget és két olyan jelenet is látható benne, amik láttán még én is majdnem elfordultam – és nem, szó sincs gore-ról. A Caveat szimplán baromi ijesztő. Az elmúlt bő 5-6 évből nem tudnék mondani olyan horrorfilmet, ami ilyen nagy hatással lett volna rám. Feljegyeztem hát Damian Mc Carthy nevét és érdeklődve figyeltem a további munkáit. Mikor bejelentette, hogy következő filmje az Oddity lesz, máris tűkön ülve kezdtem várni a premier – erre pedig várhattam. Idehaza ugyanis egyetlen forgalmazó sem hozza, holott külföldön már most legalább akkora siker, mint a Longlegs – A rém. De miről is van szó tulajdonképpen és miért ezt a filmet ajánlom ma a szokásos Para-Péntek helyett?

oddity-pic-669ab293881c4.jpg

Dani (Carolyn Bracken) épp egyedül van otthon a vidéki házukban, mikor egy éjszaka váratlan vendég kopogtat az ajtón. Dani vonakodik kinyitni, hiszen a láthatóan zavarodott elmeállapotban lévő férfi azt állítja, hogy látott valakit bejönni a házba, amíg Dani mással volt elfoglalva. A nő nem hisz neki, ám kisvártatva hangokat kezd hallani az emeletről. Az éjszaka egy borzalmas tragédiával végződik, majd ugrunk az időben és láthatjuk, amint Dani egykori férje Ted (Gwilym Lee) új barátnőjével ugyanebben a házban tengeti mindennapjait. Ekkor azonban feltűnik a színen Dani ikertestvére, Darcy (szintén Carolyn Bracken játssza), aki minden áron a házban akar maradni és egy ajándékot is hozott. Ez nem más, mint egy felettébb ijesztő fa-bábu, amit teljes nyugalommal helyez el az asztalnál. Innentől rendkívül baljós és furcsa események veszik kezdetüket, miközben mi egyszerre kapunk egy csavaros sztorit és egy klasszikus gótikus kísértethistóriát. Az Oddity mindkettőt csont nélkül bezsákolja, szállítva néhány meglepően hátborzongató jelenetet.

odd.jpg

Damian Mc Carthy stílusa a manapság oly felkapott horror-rendezőkhöz igazodik. Oz Perkinshez (Longlegs – A rém, Juliska és Jancsi) hasonlóan ő is szeret a képekkel játszani, egy adott jelentnél valamit pont középre helyezni vagy rájátszani az ismeretlentől való félelmünkre. Az Oddity nem nyúl olcsó jumpscare-ijesztgetésekhez. A Caveat-ban akad egy elnyújtott pillanat, mikor egy rettentő ijesztő pincés jelentben valaki (vagy valami?) kinéz a sarok mögül. Mc Carthy ezt direkt túlhúzza, a pattanásig feszítve az idegeinket. Az Oddity-ben látható egy nagyon hasonló jelenet, csak épp ez a semmiből jön és nem is számíthatsz rá! Az isten háta mögötti, vidéki tájon elterülő ház rendkívül jól alapozza meg a hangulatot. Félhomályos folyosói, sötét szobái általános nyugtalanságot keltenek – pláne úgy, hogy a földszinten egy fából faragott, groteszk szobor üldögél. Emellett viszont a sztori nagyon szépen áll össze. Idővel minden értelmet nyer, miközben egy old-school kísértethistória is kibontakozik előttünk. Ha nem lennének például okostelefonok a filmben, az ember azt is hihetné, hogy az 1970-es években készült. És ezt természetesen pozitívumként jegyeztem meg.

79a6d4037a6bba99e614.jpg

Gyakran felmerül a téma, miszerint több portál is hangzatos Év Horrorja és Az Év Legijesztőbb Filmje jelzőkkel illet olyan horrorokat, amik egyébként alig emelkednek ki a tucat-kategóriából, és két nap múlva már senki nem emlékszik rájuk. Az Oddity abban (is) különbözik ezektől, hogy bár külföldön már körberajongták, hozzánk például nem jutott el – egyelőre csak VOD-on található meg és ott is csak a Shuddernek köszönhetően. Pedig ez bizony egy remek film és sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mint a huszonhatodik Démonok között koppintás. Érezhető, hogy ennek a filmnek van stílusa, miközben a rendező összekapcsolja egy 2013-as kisfilmjével (How Olin Lost His Eye), illetve a Caveat-ből is került be egy easter egg. Ha a Longlegs – A rém inkább egy sötét és nyomasztó thrillerként kezelendő, akkor az év legfélelmetesebb filmjei között nálam egyelőre első helyen áll az Oddity. Persze bőven van még idő december 31-ig, és bármikor beeshet egy újabb horror-meglepetés, de pont az ilyen filmek miatt szavazok továbbra is bizalmat a horror műfajának.

Képek forrása: IMDB, Variety, KCCI, Mashable