A slasher az a műfaj, amit már számtalanszor megrágott a filmes szakma és bár még manapság is akadnak meglepően élvezetes próbálkozások (lásd: Terrifier-filmek vagy az X-trilógia), a klasszikus slasher-horror valahogy elveszett a megannyi démonos ijesztgetés között. Az In a Violent Nature azzal ragadta meg a figyelmem, hogy az erősen a Péntek 13-at idéző alapfelállását azzal dobja fel, hogy a film végig a gyilkos szemszögéből játszódik. Nem foglalkozik azzal, hogy kik az áldozatok, honnan jöttek és egyéb mellékes dolgok. Nem, ez a film végig a sötét múlttal rendelkező gyilkos perspektívájából követi az eseményeket.

inaviolentnaturephotocreditpiercederksifcfilms0.jpeg

Johnny (aki véletlenül sem Jason) egy kanadai erdő mélyén nyugszik, azonban életre kel, mikor fiatalok egy csoportja épp a közelbe érkezik bulikázni és egyikőjük ellopja azt a medált, amely Johnny nyughelyét őrzi. A bezombult gyilkos emiatt kimászik jelöletlen sírjából és szép komótosan elindul levadászni lényegében bárkit, akiről azt feltételezi, hogy nála lehet a nagyra becsült ékszer. Sőt, igazából Johnny simán legyilkol mást is. Neki teljesen mindegy: ha valaki az útjába kerül, akkor annak hamarosan annyi. Egyáltalán nincs túlkomplikálva az In a Violent Nature története, mivel tényleg ennyiről szól az egész film, hogy Johnny szép komótosan sétál, figyel és gyilkol, mi pedig végig követhetjük őt az egyébként gyönyörűen fényképezett kanadai erdőben.

inaviolentnature-charlotte-creaghan-1024x576.jpg

Ez egy nagyon merész vállalás volt a rendezőtől, és a film végéig nem igazán tudtam eldönteni én sem, hogy vajon nagyobbat ütött volna-e az In a Violent Nature akkor, ha teljes egészében rejtett vágásokkal oldják meg Johnny gyilokparádéját. Merthogy vannak vágások és nemcsak Johnnytól, ugyanakkor akad egy elég brutális jelenet, amit pedig láthatóan rejtett vágásokkal oldottak meg, vagyis a készítők tisztában voltak vele, hogy ezekkel is lehetne játszadozni – kár, hogy többet nem igazán vállaltak be. Ennek ellenére ez a film rohadt jó. Abszolút hozza a 1980-as évek slasherjeinek hangulatát, főleg a már említett Péntek 13-at, ugyanakkor gusztustalanul véres is tud lenni. Volt róla hír, hogy valaki rosszul lett egy korai vetítésen – van tippem, hogy melyik jelenet miatt. Horror-rajongóknak nagyon ajánlott az In a Violent Nature, hiszen a Longlegs mellett az idei év egyik rejtett gyöngyszeme lehet, megvalósítását tekintve pedig tényleg igazi csemege 2024-ben.

Képek forrása: DiscussingFilm, Polygon