Bizonyára kevés olyan rajongó van, akinek épp a 2004 áprilisában megjelent Hitman: Contracts a kedvenc epizódja a dán IO Interactive régóta futó szériájából, mivel egyrészt ott van a Silent Assassin névre keresztelt második rész, ami finoman szólva is elég magasra tette a lécet, másrészt nem mindenkinek nyerte el a tetszését, hogy minden egyes misszió este játszódik. Többek között én is ez utóbbi csoportba tartozom, mert egyáltalán nem bántam volna, ha egy-egy küldetés erejéig tüzesen süt le a nyári nap sugára, azt viszont aláírom, hogy volt egy olyan terep, aminek elképesztően jól állt az éjszaka és a szakadó eső párosítása – a címből vélhetően mindenki kitalálta, hogy Budapestről van szó.

Merthogy a Traditions of the Trade című hetedik etap épp szeretett fővárosunkba kalauzolta a sokat látott 47-es ügynököt, akinek az aktuális célpont likvidálása mellett még egy veszélyes bombát is meg kellett kaparintania – lehetőleg feltűnés nélkül, bár ebben a sorozatban ugyebár mindig is a játékosok vérmérsékletén múlott a feladatok abszolválása. Az 5 csillagos Hotel Galár már a bejáratnál elcsavarta anno a magyar rajongók fejét, hiszen az édes anyanyelvünkön jelezték nekünk a rendőrök, hogy talán nem kellene fegyverrel grasszálnunk az épületben, de maga a szálloda kialakítása is kitűnő dizájneri munkáról árulkodott, melynek hála – a franchise-tól megszokott módon – többféleképpen is megközelíthettük a célpontjainkat. Persze cikkünk alanya nem azért maradt meg annyira az emberek emlékezetében, mert ugyanazt csinálhatták rajta, mint az összes többi pályán, hanem azért, mert a szemfülesek egy síron túli találkozással lehettek gazdagabbak, amennyiben bemerészkedtek a hotel lezárt szárnyába.

A gondosan elkerített (értsd: némi zártöréssel könnyedén elérhető) részen ugyanis szörnyű gyilkosság történt, amiről nem csupán a vérrel teli kád árulkodott, hanem a tükörben megjelenő szellemalak is, aki némi noszogatás után kimerészkedett a folyosóra, hogy még jobban ránk hozza a frászt. Ez az aprócska, ráadásul teljességgel kihagyható adalék nagyszerűen rímelt a küldetés helyszínéül szolgáló hotel eleve borongós atmoszférájára, megkoronázva ezzel a készítők kiváló munkáját – nem csoda, hogy a teljes szériát tekintve is ez a fanok egyik kedvenc fejezete.