Konzol

Hiába mondják, hogy a Wii U haldoklik, amikor olyan játékok jelennek meg rá, mint a Mario Kart 8. Az 1992-ben debütált sorozat új része május végén jelent meg, és mind a kritikusok, mind a játékosok imádják. Pár nap alatt több mint 1,2 milliót adtak el a játékból, melynek pontszáma mind a Metacriticen, mind a Gamesrankingsen megközelíti a 90%-ot. „Fantasztikus vizualitás”, „mágikus játszhatóság” -- ilyen jelzőkkel illetik a programot. A Nintendo UK pedig büszkén jelentette, hogy a Nintendo Wii U eladásokat az új Mario Kart megjelenése 666 százalékkal dobta meg.

A Green Lava Studios bejelentette, hogy FenixRage idén, az év második felében jelenik meg PS4-re. A játék stílusában a Hellboy képregényekre és SWAT Kats rajzfilmre hasonlít. A Costa Ricában székelő stúdió, mely összesen egy fős, nem zárkózik el attól, hogy a játék megjelenjen PS Vitára is. Alább láthatjátok a játék előzetesét. Nektek hogy tetszik?

Az Egyesült Államok főiskolás sportjai vannak olyan népszerűek, mint a profi ligáké. Az NCAA (National Collegiate Athletic Association) egy nonprofit szervezet, mely az Egyesült Államok főiskoláinak és egyetemeinek sportolóit és sportprogramjait képviseli és egyben szervezi. Az NCAA még 2009-ben beperelte az Electronic Artsot, keresetében arra hivatkozva, hogy az EA jogtalanul használta fel sportolóinak kinézetét olyan játékokban, mint az NCAA Football, vagy az NCAA March Madness. Az EA úgy próbált védekezni, hogy azt állította, a felhasználás az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésén (vallás-, sajtó- és véleményszabadság) alapul. A bíróság ezt az érvelést természetesen nem fogadta el, és megállapította, hogy a hasonlóság olyan nagy, hogy az már nem elfogadható, így a per folytatását rendelte el, amely most ért véget. Az ítélet szerint az EA-nak összesen 40 millió dollárt kell kifizetnie úgy, hogy minden volt NCAA sportoló annyiszor kap 951 dollárt, ahány évben megjelent a képe a játékokban. Ez csak egy per, melyben az EA és az NCAA vesz részt ellenfélként. NCAA játékosok is perlik saját szervezetüket amiatt, hogy az szemet hunyt az EA jogsértése felett, és hagyta tevékenységét folytatni. Az NCAA pedig amiatt perli az EA-t, hogy az szerződésszegést követett el azáltal, hogy „nem tartott fenn megfelelő nagyságú felelősségbiztosítást, amely elegendő fedezetül szolgált volna harmadik fél irányából érkező követelések kielégítésére.”

A tavaly megjelent NHL14 egy kiváló, hosszú szórakozást nyújtó, rengeteg kihívással és tartalommal teli játék volt. Idén érkezik az NHL15, természetesen új generációs konzolokra, most pedig megjelent az első kép a játékból. Szép. Nagyon. Az E3 alatt valószínűleg több információt is közöl az EA a programról. A kiadó annyit már mondott, hogy a korong fizikáját teljes mértékben újratervezték, olyan valósághűen fog viselkedni, ahogy azt az élő NHL-mérkőzéseken is látni lehet.

Jack Tretton, a Sony Computer Entertainment of America igazgatója 19 év után otthagyta a cégét. A Polygonnak adott interjújában azt mondta, hogy eredetileg három évre tervezett, de ahogy a Sony, úgy lett ő is egyre sikeresebb. Mindazonáltal szeretett volna inkább szabadúszó lenni, egyetlen cég és platform szolgálata már túl sok volt neki, a csúcson hagyta abba. Kijött a PS4, amely igazi megváltás volt számára, de a cégnél eltöltött ideje alatt a legnehezebb feladat a PS3 és a Blu-ray technológia elindítása volt. Megemlékezett a Microsoftról és a Nintendóról is: mindkét vállalatról csak megbecsüléssel lehet beszélni, mert rengeteget tettek az iparért, amelyben mindkét cégnek megvoltak a maga sikerei a múltban, ahogy a jövőben is. Végszóként pedig elmondta, hogy a piac szempontjából az a helyes, ha több konzolgyártó létezik, mert a sokféle ember sokféle ötlete vezet az innovációhoz, és ez hajtja előre az ipart. Végtelenül szimpatikus az úriember gondolkodása, nem gondoljátok?

A PSN egy nagyon jó rendszer, hiszen aki előfizet rá, számos jóság mellett havi hat ingyen játékot is bezsebelhet (PS3-ra, PS4-re, és PS Vitára is kettőt), most pedig egy újabb lehetőséget kaptak az előfizetők. A fizetésre. Ugyanis Észak-Amerikában már PayPallel is lehet vásárolni előfizetést; azok számára kényelmes megoldás ez, akik nem hajlandók elzarándokolni egy boltba, hogy megvegyenek egy feltöltőkártyát, és bankkártyájuk sincs.

A Klei Entertainment bejelentette, hogy a Don’t Starve a PS4-es premierje után PS Vitára költözik. A pakk a Don’t Starve: Giant Edition címet viseli, tartalmazza az alapjátékot, minden eddig megjelent frissítést, és a Reign of Giants című kiegészítést is. A programot a Klei Entertainment hozzáigazította a PS Vita érintő-lehetőségeihez, de persze a normál gombalapú használat is megmarad. Megjelenési dátum és ár egyelőre nincs, de hamarosan lesz.

A Square Enix bejelentette, hogy a Kingdom Hearts HD 2.5 Remix idén december 5-én jelenik meg Európában, 40 eurós áron. A játékban Disney-karaktereknek kell keresztülutazniuk Disney-világokon, hogy szembeszálljanak a szívtelen Organization XIII-mal. Érkezett egy trailer is, melyet alább nézhettek meg.

Miután a Sony kiadta a PlayStation Portable-t 2004-ben, forradalmat csinált a kézikonzollal. Az emberek imádták a készüléket, rengeteg kiváló, minőségi játék jelent meg rá. A cég 2013 novemberéig kb. 80 millió egységet adott el a konzolból, amelyet most végleg nyugdíjba küld. Észak-Amerikában már idén januárban beszüntették a forgalmazását, míg Japánban ebben a hónapban állítják le az eladásokat. A PAL régiókban még év végéig meg lehet vásárolni a PSP-t, de a forgalmazás beszüntetése egyúttal azt is jelenti, hogy most már új játékok sem fognak megjelenni rá. Én magam hat éve vagyok tulajdonosa egy ezüst színű PSP 2001-es modellnek, melyre kb. 25 játékom van. Néhány címet még mindenképpen beszerzek, rengeteg jó emlékem fűződik a konzolhoz, melyet minden hosszabb utazásom alkalmával használtam és használok.

A Trion Worlds bejelentette, hogy a Defiance című, sci-fi környezetben játszódó MMO-játékuk július 15-től ingyenesen lesz játszható PS3-on és Xbox 360-on is. A Defiance 2013 áprilisában jelent meg, a SyFY amerikai TV-csatorna azonos című sorozata mellett, és az ígéretek szerint a két média tartalma egymást alakította volna. Az ingyenessé válás jósolható volt, ugyanis Chris tavaly ezt írta a tesztjében: "A Defiance egy átlagos akciójáték MMO-elemekkel. Az biztos, hogy a sorozatnál jobb, de ettől még egy unalmas tucatjáték, aminek alig-alig akad pozitívuma." Erre pedig nem lehet sokáig havidíjat beszedni.

A Hitman: Go után újabb Hitman-játék érkezik az okoseszközökre. A Hitman: Sniper egy kompetitív mesterlövészprogram lesz, melyben kopasz bérgyilkosunknak elsősorban a megadott célpontokat kell eliminálnia. A fejlesztők manipulálható környezetet, őröket és kreatív lehetőségeket ígérnek a feladat teljesítésére. Az E3-on már lesz kipróbálható változat, a Hitman: Sniper azonban csak év vége felé jelenik meg, fizetős és ingyenes változatban egyaránt.

A Nintendo Wii U-ra megjelenő Wii Sports Club június 27-én megkapja a két utolsó sportját egy ingyenes frissítésben, mely két napig lesz elérhető. A két játék a boksz és a baseball, melyet a határidő után már csak kilenc fontért lehet majd megvásárolni. A boksz irányítását a Nintendo áttervezte, ezután mindkét kézbe a Wii Remote Plus kerülhet, míg a baseballt ezentúl a gamepaden lehet irányítani. Természetesen felújított grafika, online multiplayer és Miiverse Community támogatás is jár a játékhoz. Július 11-től pedig az egész csomagot (mely mind az öt játékot tartalmazza) különálló lemezen lehet majd megvásárolni.

A Cleaversoft nevű indie stúdió bejelentette a "hihetetlenül nehéz" EarthNight című játékát PS4-re és PS Vitára is. A fejlesztők elmondása szerint a program egy rouge-like runner, melyben az emberiség az űrbe kényszerült, miután a sárkányok átvették az uralmat a Földön. A visszatérés két hősön, Sidney-n és Stanley-n múlik, akiknek vissza kell találniuk bolygónkra. A játékot összesen két gombbal lehet irányítani, de állítják a fejlesztők, hogy az irányításnak mélysége lesz, és különböző játékélményt fog kínálni, ahogy világról világra halad majd a játékos. Itt egy trailer, nézzétek meg!

A Disney Interactive és a Harmonix elmondta, hogy a tavalyi E3-on bemutatott Disney Fantasia: Music Evolved című játékuk október 21-én jelenik meg Xbox One-ra és Xbox 360-ra is. Előző évben a Music Evolved több díjat is nyert, többek között megkapta a "Legjobb közösségi/casual játék", és a Polygon "Editor's Choice" címét. A program idén is kint lesz a kiállításon, ahol bemutatják majd a multiplayer lehetőségeket és új musicalbetéteket is, amelyek szerepet kaptak a játékban.

Október 7-én jelenik meg az új NBA LIVE 15 PS4-re és Xbox One-ra. Az EA Sports illetékese elmondta, hogy az új részben javítottak a karaktermodelleken, továbbá a játék minden eddiginél realisztikusabb és gördülékenyebb lesz, mely a jobb szórakozást szolgálja majd. Az NBA LIVE tavaly tért vissza egy kisebb szünet után, de a játék, amit készítettek az EA Sportsnál, olyan gyenge minőségű volt, hogy Andrew Wilson kénytelen volt bocsánatot kérni a rajongóktól.

Minden idők legjobb PS3-as játéka, a The Last of Us hamarosan visszatér a Sony új generációs konzoljára, a PS4-re. A héten az angol GAME áruházlánc reklámújságjában feltűnt egy hirdetés, hogy a játék június 13-án fog megjelenni. Pár órával később a Twitteren kértek elnézést, mondván, rosszul küldték a nyomdába a hirdetést. Közben a Sony is cáfolta a dátumot, valamikor nyáron jelenik meg a The Last of Us Remastered, de pontos dátumot csak később közölnek.

A hét kérdése: Fent fogtok maradni, hogy végigkövessétek az E3-as konferenciákat?

1 2