...és ezt a belecsapást immár számokkal is ki tudjuk fejezni, ráadásul elég szép számokkal. 2007 első félévében, tehát a június 30-ával lezárult időszakban a csoport eladásai 38%-kal, 149 millió dollárra nőttek. Az USA-beli terjesztőlánc az értékesítést – tessék kapaszkodni! – 332 százalékkal (!) növelte az előző évhez képest (a nettó eladások 151%-kal nőttek, közel 35 millió dollárra, mely az összeladások 20%-a), ez alapján a cég az NPD Group elemzése alapján bekerült az Egyesült Államok öt leggyorsabban növekvő videojáték vállalata közé. Mint arról mi is beszámoltunk, 2006 decemberében a Codemasters terjesztési megállapodást kötött az angol kiadókkal igen jó viszonyt ápoló Warner Bros. Home Entertainment Grouppal, így ez a szárnyalás részben nekik is köszönhető, illetve természetesen saját kaliforniai „szupercsapatuknak”.

Codemasters: teljes gázzalAz olyan címekkel, mint a Colin McRae: Dirt (egymillió eladott példány) és az Overlord, a kiadó a működési profitot megötszörözte, a tavalyi 2,3 millió dollárról 11,6 dollárra. A különböző szegmensekből a nettó árbevétel 33 százalékkal nőtt, 18,7 millió dollárra. Természetesen a sikerhez beruházni is kell: a fejlesztésbe és tervezésbe a tavalyihoz képest 150%-kal több pénzt, 84,3 millió dollárt forgattak vissza. Azt is ki kell emelni, hogy jelentős beruházásokat hajtottak végre az alkalmi- és mobiljátékok területén is; előbbi ágazat – melynek portálja a több mint ezer címet kínáló Funsta.com - egyik friss címe lesz a Dirty Dancing játék, melyről már többször is beszámoltunk. Ezeken túl a vállalat az online technológiára is komolyan rágyúrt, a Code M online közösségi hub már 1,7 millió előfizetővel dicsekedhet, és mind a hardverek, mind a szolgáltatások, támogatások és hálózatmenedzselés terén jelentős fejlesztések zajlottak.

Codemasters: teljes gázzalMindez azt jelenti, hogy ez a Codemasters 22 éves történetének legsikeresebb peridusa. A 2007-es pénzügyi évben az Egyesült Királyságban a Top 40-es listákon a cég hét címmel szerepelt, három a Top 20-ba is bekerült. Ezzel kiérdemelték a múlt hónapban a 25. Golden Joystick Awards gálán a „UK Developer of the Year” titulust. Nemzetközi szinten a Dirt X360-as verziója felkerült az USA bestseller listájára, az Overlord pedig az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia Top 10-es lajstromára. Eme két vezércím mellett továbbra is milliós siker a Brian Lara International Cricket franchise - az idei cím, mely már online bajnokságokra is alkalmas és mobiltelefonokra is elérhető, ismét remekül teljesít, az Európában áprilisban debütált The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar pedig az egyik legsikeresebb MMORPG-vé vált az elmúlt időszakban.

Codemasters: teljes gázzalA jövő szintén elég szépen formálódik. A Codemaster nemrég írt alá a The Templar Company céggel egy licencmegállapodást, mely a TC 14 milliós példányszámban elkelt Dragonology, Wizardology, és Pirateology könyvein alapuló Nintendo DS és Wii játékok fejlesztéséről szól. A kiadó saját fejlesztésű motorja ugyancsak szép reményekre ad okot, hiszen a Neon erőmű remekül debütált a Dirtben, és hamarosan olyan címek alatt tesztelhetjük tovább, mint az Operation Flashpoint 2: Dragon Rising, illetve az új Race Driver. Október végén debütált a Clive Barker's Jericho, ezt követi majd a Turning Point: Fall of Liberty, a HEI$T, a Rise of the Argonauts, és az előbb említett Race Driver One – azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy kellemes kínálatról van szó. Ezeken túl természetesen további címek is készülnek a műhelyekben, melyek bejelentése hamarosan esedékes. Várjuk szeretettel...