Ahogy arról a rovat első részében már értekeztünk, több olyan alkotás is született az elmúlt évtizedekben, ami képes volt megdobni egy-egy hardver népszerűségét, ennek folytatásaként pedig íme néhány újabb opusz, aminek felettébb örülhettek a gyártók.

Tetris (Game Boy)

A Tetris nevezetű csodát bizonyára azok is nagyon jól ismerik, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi fán terem a videójáték, ez pedig leginkább a Game Boy-nak köszönhető, hiszen az arra készült verziót még az eredeti program megalkotója, Alekszej Leonyidovics Pazsitnov is a kedvencének tartja – már persze ha hihetünk a Wikipédiának. A Nintendo 1989-es kézikonzolja valósággal kéz a kézben járt a legendás alkotással (melynek kalandos történetéről egyébként egy remek film is készült Taron Egertonnal a főszerepben), és bár teljes eladásokat tekintve "csak" a második helyet foglalhatta el a Pokémon után, azért a 35 millió is egy elég szép szám. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a masina nevének hallatán több embernek jutnak eszébe a lefelé száguldó alakzatok, mint az egyébként világhírű lények, így egyértelmű, hogy a Tetris nyerte el a megtisztelő system seller címet.

tetris.jpg

Sonic the Hedgehog (Sega Genesis)

Ha Mario mellett meg kellene nevezni a ’90-es évek legismertebb videójátékos figuráját, akkor egyértelműen a villámgyors sündisznó juthat az emberek eszébe, Sonic ugyanis olyannyira megkerülhetetlen részévé vált a popkultúrának, hogy mostanra a nagyvásznat is sikerült meghódítania (idén decemberben érkezik a harmadik mozifilm), ráadásul videójátékos fronton is töretlen a népszerűsége. A fürge lábú állatka karrierje 1991-ben vette kezdetét, a Sonic Team által jegyzett Sonic the Hedgehog pedig pillanatok alatt az egekig tornászta a Sega Genesis (Japánban Mega Drive) népszerűségét – ezek után talán mondanunk sem kell, hogy messze a színpompás platformer lett a gép legkelendőbb címe, valamint 1991 legsikeresebb konzoljátéka.

sonic-the-hedgehog.jpg

Final Fantasy 7 (PlayStation)

Bár a legtöbb klasszikust talán a PS2-nek köszönhetjük a Sony gépei közül, már az 1994-es előd is felvonultatott néhány kiemelkedő alkotást, elég csak a Resident Evil 2-re, a Silent Hillre, a Tomb Raiderre vagy a Crash Bandicootra gondolni. Noha a hardver csúcstartójának a Gran Turismo tekinthető a maga 10,85 millió eladott példányával, a második helyre bekúszó Final Fantasy 7 azért mondható igazán kiemelkedőnek, mert JRPG létére rendkívül nagy figyelmet generált, nem mellesleg rengetegen vettek miatta PlayStationt – ezt az is bizonyítja, hogy a gép legkelendőbb játékait felvonultató lista élvonalába szinte csak olyan produkciót találni, ami az FF7 után látott napvilágot. A szerepjáték ráadásul a mostani közönség számára is elérhető, hála a Square Enix fantasztikusan sikeredett remake-jének, valamint az annak történetét folytató Rebirth-nek.

final-fantasy-7.jpg

Gran Turismo 3: A-Spec (PlayStation 2)

A valódi mérföldkőnek is tekinthető PlayStation 2 legfőbb vonzereje a beépített DVD lejátszóban rejlett, ám ezen az egyedi adalékon túlmenően megszámlálhatatlanul sok videójátékot is nyüstölhettünk rajta, köztük azzal a Gran Turismo 3: A-Spec-kel, ami képes volt megmutatni a motorháztető alatt rejtőző erőt. Persze a példátlan prezentáción túlmenően is rengeteg mindent köszönhetünk a Polyphony Digital mesterművének, hiszen a vezetési élmény és a mesterséges intelligencia is párját ritkította akkoriban, az autók szerelmesei pedig valósággal lubickoltak a mindenre kiterjedő részletgazdagságban. Mindez 14,89 milliós eladást eredményezett, ami ugyan – az imént ecsetelt Final Fantasy 7-hez hasonlóan – csak az ezüstéremhez volt elég (a GTA: San Andreas-szal azért nehéz lett volna versenyre kelni), így is messze megelőzte a 2001-es termés többi indulóját. Maga a franchise pedig máig a PlayStation egyik tartópillérének számít, így mindenképp fontosnak tartottuk megemlíteni a talán legjobban sikerült felvonást.

gran-turismo-3-a-spec.png

Ennyi fért bele a mostani múltidézőnkbe, legközelebb viszont valódi csemegékkel készülünk, szóval tartsatok velünk a jövő héten is!