Mivel én is a ’90-es évek szülötte vagyok, tisztán emlékszem azokra az időkre, amikor a zenék még nem a felhőben pihentek, hanem kazettákon és CD-ken tudtuk elérni őket, a filmek pedig a TV mellett egy nagy, fekete téglában vártak a megtekintésre. Az internet térnyerése előtt számos olyan játék (vagy épp játékkonzol) látott napvilágot, amivel akár csapatba verődve is elüthettük az időt, legújabb cikksorozatunkban pedig pont ilyen alkotásokat veszünk sorra, így leginkább azokhoz szólunk most, akiknek már megjelent 1-2 ősz hajszál a halántékán.

Tamagocsi

Listánk első darabjáról már ránézésre is lehet tudni, hogy Japánból indult világhódító útjára, ami végül olyannyira jól sikerült, hogy az eszköz ma, az okoskütyük idejében sem veszett a feledés homályába, sőt. A mindössze pár pixelből álló háziállatok gondozása elképesztően addiktívnak bizonyult a gyermekek körében (emlékszem, én is mindig alig vártam, hogy az iskolából hazaérve megetessem), nem mellesleg nevelt is a szórakoztatás mellett, hiszen arra tanította a lurkókat, hogy vigyázni kell az állatokra. Más kérdés, hogy az imádott kedvenc elvesztése valódi traumát tudott okozni a fiataloknak (nem véletlenül léteznek tamagocsi-temetők), de sajnos a valódi állatkákkal sincs ez másként, szóval érthető a készítők döntése.

tamagocsi.jpg

Pokémon kártyák

Bevallom őszintén, a mi baráti körünk sosem igazán játszott a Pokémon kártyákkal, ám az anime népszerűsége miatt imádtuk őket gyűjteni, na meg persze a cserekereskedelem is hamar virágzásnak indult a suli hátsó padjaiban. A sérülékenységük miatt ugyan a kelleténél jobban kellett rájuk vigyázni (nekem volt néhány lapom, ami bizonyos szögből nézve már inkább egy salátára hasonlított), de mivel a puszta látványuk is örömet okozott, mindenképp szerettem volna megemlékezni róluk. Sokan egyébként a mai napig lelkesen gyűjtik őket, a ritka darabok pedig horribilis árakon futnak – nem véletlen, hogy vannak, akik lopásra adják a fejüket egy kis könnyed haszonszerzés céljából.

pokemon-kartya.jpg

Power Rangers figurák

Idehaza ugyan nem voltak annyira népszerűek (bár megeshet, hogy csak nekem maradt ki az életemből), a tengerentúlon azonban elég nagy sikert arattak anno a gyűjthető Power Rangers figurák – ez persze nem csoda, tekintve, hogy az 1993-ban indult sorozatot nagyából mindenki ismerte. A tinikből lett szuperhősök koncepciója rendkívül jó fogadtatásra lelt a fiatalabbak között, amiből egyenesen következett, hogy a 12 darabból (öt Power Ranger és 7 gonosztevő) álló kollekció szinte minden háztartásba utat talált magának.  Nem ártott viszont odafigyelni rájuk, mert a hősökkel ellentétben ezek a játékszerek már kevésbé bírták a strapát.

power-rangers.jpg

Nintendo 64

A cég ötödik generációs konzolját talán egyetlen olyan játékosnak sem kell bemutatnunk, aki már elkerülte a 3. X-et, az 1996-ban (Európában 1997-ben) debütált masina ugyanis túlzás nélkül legendásnak számít az otthoni játékgépek körében. A hardver sikerében persze az arra elérhető alkotások játszották a legnagyobb szerepet, hiszen olyan klasszikus címeket nyüstölhettek rajta a boldog tulajok, mint a pénztárnál is kimagaslóan jól teljesítő Super Mario 64, a The Legend of Zelda: Ocarina of Time, a Donkey Kong 64, a Mario Kart 64 és a GoldenEye 007. Ilyen programok láttán ugye senki sem lepődik meg a 32,93 milliós eladáson?

nintendo-64.jpg

Egyelőre eddig tartott a betűkbe öntött időutazásunk, de természetesen maradt még néhány jól ismert játékszer a tarsolyunkban, szóval ne felejtsetek el visszatérni a következő felvonásra!